caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Gastronomie si Stil



 

Cate ceva despre cafea …

de (11-10-2005)

Cafeaua a fost descoperita in secolul IX si a inceput sa fie cultivata la scara mare in secolul XVII. Astazi toti am inceput sa o consumam. Unii o prefera amara, altii isi pun zahar in ea, unii o prepara cu lapte sau cu frisca, ii spun macchiato, cappucinno sau frappe, dar ceea ce ii leaga pe absolut toti este faptul ca nu vor fi la fel de fericiti daca isi incep ziua fara ea.

Mult timp aceasta asa-zisa dependenta de cafea a fost criticata de medici, deoarece acestia considerau consumul de cafea vinovat pentru bolile de natura cardio-vasculata. De curand, un studiu realizat in Tarile de Jos a relevat faptul ca trei cesti de cafea acopera 10% din necesarul de fier al organismului, 26% din necesarul de potasiu si 12% din necesarul de magneziu. In plus, cafeaua contine si mici cantitati din vitaminele A, C, E si B6. Desigur, cel mai benefic efect al cafelei este acela numit \”termogen\”, stimuland digestia si eliminand grasimile din organism. Femeile care vor cu orice pret sa isi mentina silueta, stiu in mod sigur ca o ceasca de cafea are zero calorii si nu contine substante nutritive, fiind in acelasi timp si un laxativ foarte eficient. Pe de alta parte, cafeaua este si un antioxidant puternic, oferind protectie impotriva cancerului.

Specialistii spun ca o cafea este buna atunci cand este corect preparata. Exista numeroase metode de preparare a cafelei, printre care : la ibric, la presa frantuzeasca, la nisip, la cana, la filtru , la percolator sau la cafetiera. Cea mai recomandata este cea la filtru, in special pentru cei care au probleme cu colesterolul, deoarece prin aceasta metoda grasimile din cafea sunt eliminate.

Totusi, cafeaua la filtru nu este nici pe de parte cea mai buna specialitate cu cafea, chiar daca este cea mai sanatoasa. Prepararea cafelei a ajuns o arta, iar retetele sunt din ce in ce mai numeroase.

Espresso
Este o cafea tare, concentrata. Se prepara de obicei la filtru, se serveste in cesti mici, avand insa acelasi continut de cafea ca o ceasca normala.

Cappuccino
Este o cafea tare, la care se adauga frisca sau lapte, acoperita cu o pojghita de ciocolata topita sau cacao. Culoarea maron-pal este evocatoare pentru robele tuguiate purtate de calugarii cappuccini – de aici vine si numele de Cappuccino. Un cappuccino traditional se serveste intr-o cana cu o capacitate de 150 ml, respectand urmatoarele proportii: 1/3 cafea espresso abia facuta si 2/3 frisca.

Espresso Macchiato
Este de fapt o cafea espresso la care se adauga spuma de lapte. Pe fundul cestii se adauga caramel sau lichior de ciocolata. Se presara pe deasupra ciocolata neagra rasa.

Cafea neagra
Este o cafea cu lichior de ciocolata, sirop de cirese, cirese si fulgi de ciocolata. Poate fi acoperita si cu frica, dupa gust. Majoritatea intelegem prin cafea neagra espresso, dar in realitate cafeaua neagra inseamna ceea ce francezii numesc Cafe Cerise. De curand se poate cere cafea neagra cu frisca, dar la origine aceasta asociere nu exista.

Cafea la nisip
Intr-un vas de cupru de dimensiunile unui lighean se fierb 3 kilograme de nisip. In nisipul fierbinte se aseaza ibricul dimensionat pentru 2 cafele. Cand apa ajunge la temperatura de fierbere se adauga zaharul dupa gust si cafeaua. Cafeaua se adauga din belsug, pana cand lingurita sta dreapta in cafea. Cafeaua se mai numeste si cafea turceasca si se serveste de obicei cu narghilea si cu dulciuri orientale (spre exemplu: baclava, rahat, halva).

Cafea cu rom
Cafeaua cu rom este o cafea, de preferinta, tare, la care se adauga rom (jumatate din ceasca) si zahar dupa gust. Se bate bine si se serveste calda. Este considerata delicatesa specifica bucatariei rusesti. Se poate servi cu frisca.

Caffe Frappe
Este o cafea de tip spuma, care se serveste rece, de obicei in pahare inalte, si se bea cu paiul. In general, se adauga si inghetata de vanilie si frisca. Se obtine prin frecarea nessului cu apa si zahar. Eventual se poate adauga si scortisoara.

Cafea aurie
Este un amestec de cafea, scortisoara, triplu sec, amaretto, lichior de alune si whisky crema. Amestecul capata culoare aurie si de obicei se orneaza cu frisca si fulgi de ciocolata.

Irish Coffee
Cafeaua este pusa intr-un pahar incalzit, se adauga apoi crema de whisky si se orneaza cu frisca si scortisoara. Se serveste in pahare mari si se recomanda sa fie servita seara sau macar atunci cand nu suntem la volan, deoarece contine alcool din belsug. Crema de whisky ocupa in general o treime din continutul cafelei.

Cafea caraibiana
Se amesteca cafeaua cu rom si lichior -crema de ciocolata. Se orneaza cu frisca si scortisoara, se inmoaie marginea paharului in suc de lamaie si apoi se presara zahar.

Caffe glace
Se bate zahar impreuna cu albus de ou pana cand se obtine o spuma. Se combina cafeaua cu frisca si amesteca pana se omogenizeaz, iar apoi se adauga compozitia cu zahar, se pun cuburi de zahar si amesteca. Se serveste rece, cu cuburi de gheata si frisca pe deasupra. Consistenta trebuie sa fie foarte cremoasa.

Caffe au lait
Se mai numeste si Caffe Latte. Frisca este incalzita impreuna cu laptele la foc mic. Cafeaua se dizolva in putina apa fiarta si se toarna apoi peste amestecul incalzit de lapte si frisca. Se amesteca compozitia intr-un shaker. Se poate servi atat rece, cat si calda.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ce vor cititorii

Un om la a carui parere tin ne-a atras atentia intr-un mesaj adresat catorva dintre noi ca ACUM nu contine...

Închide
18.191.9.192