caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Sanatate



 

Astenopia – cat de mult timp petreceti in fata monitorului?

de (3-10-2005)

De cativa ani petrec foarte mult timp in fata computerului si simt ca imi obosesc ochii. Ce pot sa fac asa incat sa diminuez senzatia de oboseala si sa nu ajung sa port ochelari cu dioptrii incomod de mari?

Ana Radulescu, Bucuresti

________________________

Din ce in ce mai multe persoane isi petrec un numar insemnat de ore in fata ecranelor de computer, indiferent daca se afla la serviciu sau acasa. Si dumneavoastra faceti parte din aceasta categorie: iata cum va apropiati nepermis de mult de ecran ca sa cititi acest material. Senzatia de ochi uscati si mancarimile oculare nu va dau pace. Ajungeti sa simtiti ceva asemanator unei arsuri si frecvent se intampla sa vedeti totul in ceata, mai ales atunci cand priviti la distanta. Va doare capul, ceafa si, in timp, ati ajuns sa aveti dificultati de focalizare de la ecran la hartiile de pe birou. Ba mai mult, in loc sa lucrati invaluiti in lumina naturala, preferati semintunericul din cauza sensibilitatii crescute la lumina pe care o aveti.

Astenopia sau oboseala vizuala nu este o boala grava, cu consecinte pe termen lung, dar trebuie sa recunoasteti ca este foarte incomoda. Daca in astfel de situatii nu puteti schimba conditiile de munca, schimbati macar lucrurile mici. Se spune ca 10 minute de odihna pentru ochii dumneavoastra dupa 50 de minute de activitate pot face minuni. Asadar, dupa 50-60 de minute in care ati avut privirea fixata pe monitor, incercati sa priviti la distanta. Dupa 2 ore se recomanda sa va ridicati de pe scaun si sa faceti putina miscare prin incapere. Cu alte cuvinte, alternati tipul de activitati pe care le puteti face in decursul unei zile. Daca sunteti dintre acele persoane care clipesc rar sau purtati lentile de contact, trebuie sa stiti ca ochii dumneavoastra nu sunt la fel de lubrefiati ca ai celorlalti. Incercati sa clipiti mai des sau folositi picaturi speciale care se pot procura din farmacii fara reteta.

Atunci cand va amenajati locul de munca sau … de distractie, trebuie sa plasati monitorul la 45-75 cm distanta de ochi. La nevoie, mariti caracterele afisate pe monitor pentru a le putea citi mai usor. Privirea inclinata in jos va va scuti de nenumarate dureri de ceafa si senzatie de uscaciuna oculara. Praful care se aseaza pe monitor afecteaza contrastul si felul in care se reflecta lumina, de aceea este recomandat sa pastrati totul foarte curat. Plasati tastatura chiar in fata monitorului. Daca o veti plasa lateral va veti forta ochii si-i veti obosi. Atunci cand lucrati cu documente pe care trebuie sa le transpuneti pe computer, asezati-le la acelasi nivel, distanta si unghi.

Evitati pe cat posibil ca lumina sa vina de sus sau din spate, pentru ca vor aparea pe ecran zone de stralucire ce vor avea efecte negative asupra ochilor dumneavoastra. Puteti trage jaluzelele, puteti sa folositi o lampa ajustabila sau ecrane protectoare. Daca toate aceste lucruri nu dau rezultate, faceti un consult oftalmologic. Ochelarii va vor fi de mare ajutor, ceea ce nu se poate spune despre lentilele de contact. Ele nu sunt potrivite pentru lucrul la computer. Majoritatea persoanelor care au lentile de contact privesc prin jumatatea lor inferioara, iar acest lucru induce dureri de ceafa si de gat. Asadar, daca organismul dumneavoastra da semne de oboseala, nu le neglijati. Daca luati masuri imediate, afectiunile nu vor ajunge niciodata sa se agraveze.

Ecouri

  • Horia: (3-10-2005 la 00:00)

    Vax – albina!
    Lucrez de peste 25 de ani in fata ecranului azuriu si nu pot sa ma plang de ochi desi port ochelari din ultimul an de liceu.
    Daca aveti probleme cu ochii din cauza ecranului, primul impuls ar fi sa raspund – „renuntati la ecran!”
    Pe de alta parte, un raspuns demn de comunitatea „Borg” ar fi: „Ne adaptam!”
    Intr-adevar, in ultimii 25 de ani pe care i-am petrecut in fata ecranului (mai bine de 10 ore pe zi in medie!) ecranele au evoluat extraordinar de mult: de la ecranul DAF 1001 cu baleiaj (visibil) vertical si undulatie stanga dreapta in ritmul muzicii de la un post de radio mai mult sau mai putin apropiat, pana la ecranul lap-topului pe care scriu acum, cu remanenta specifica cristalelor lichide care elimina flicherul, cu punctele lui atat de mici ca nu se mai vad si milioanele de culori incat, daca Romania Libera in viitor n-ar ondula in antetul paginii as confunda usor ecranul acesta cu orice alta hartie tiparita de pe masa.
    Asadar un prim indemn: update ecranul cu care lucrati la o tehnologie mai buna: ecran mai mare, cu rezolutie mai ridicata, culori mai multe, plat etc. Daca nu va puteti permite un Lap-top sau un ecran plat, controlati rata de refresh a CRTului. 50 – 60 Hz nu este acceptabil – incercati de la 72 Hz in sus.

    Deasemenea ridicati numarul de culori peste 256 si rezolutia peste 1024H. Este greu sa gasiti un lap-top cu ecran mare; adaugati insa un ecran lateral, fie el si CRT – de preferinta in dreapta pe care sa afisati ferestre mai putin utilizate cum ar fi emailul, helpuri, manuale, internet, chat etc.
    Ochelarii va vor fi de putin folos avand in vedere ca tastatura se gaseste cam la 1/2-2/3 distanta fata de ecran. Mutarea privirii de la ecran la tastatura si invers necesta multa adaptare pentru ochi indiferent daca priviti direct sau prin ochelari. Aici este cazul sa aplicati filozofia de viata(?) Borg. Invatati sa tastati cu doua maini si fara sa priviti tastatura. Utilizati o tema colorata care sa va reflecte personalitatea, evitati tema standard gri sau bleu. Folositi cat mai putin hartia. De exemplu, nu tipariti un help pe hartie si apoi copiati exemplul in Word: puneti helpul pe ecranul alaturat si copiati cu mouseul direct dintr-un program in altul. Invatati toate short-cut-urile utile si acomodati-va la folosirea mouseului sau a shortcut-urilor dupa situatie.
    Cautati tehnici de exersare a ochilor in fata ecranului: Da! dupa ce va vaitati ca ecranul va oboseste, eu vin si va spun – exersati-va privirea tot cu ecranul: exista programe speciale, cum ar fi eyeQ, dar pur si simplu o partida buna de munca migaloasa cu un program de desen sau urmarirea unor jocuri dinamice de culori pe ecran poate sa va ridice acuitatea vizuala pe termen scurt sau lung intr-un mod nebanuit. De exemplu, instalati jucaria mea „Horia’s Spots” pentru RealOne de la http://www.pathcom.com/~horiatu/HoriaSpots/HoriaSpots.htm si ascultati seara/noaptea mai multe albume de muzica urmarind pe ecran jocul de lumini. Priviti apoi o revista sau ecranul televizorului si observati cum va crescut acuitatea vizuala: cate nuante noi vedeti acum?

    Iar nu in ultimul rand, urmariti sa aveti o igiena de viata pentru ochi si pentru suflet: dupa mai multe ore/zile in fata ecranului, mergeti in parc, la munte sau macar pe strada si urmariti detalii la mica si mare distanta atat in zi cat si in noapte… Nu neglijati nici un consult bun la medicul specialist.

  • Cornelia CONSTANTIN: (3-10-2005 la 00:00)

    Salut

    Am si eu de facut un comentariu la acest comentariu si nu pot sa-l scriu.
    Mesajul care imi apare este ca am scris deja un comentariu. In mod sigur cele spuse mai jos nu sunt adaptate vietii oamenilor de rand din Romania. N-au ei bani de CRT-uri si altele.

    Si da, m-a suparat acest comentariu de la o persoana vizibil de pe alte meleaguri care nu cunoaste situatia din Romania.

    Cornelia

    ————–
    In cazul aparitiei unui astfel de mesaj (cum ca ati mai postat un ecou), solutia cea mai simpla este restartarea computerului.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
SCRISOARE DE DOR-POETIC PROSE

SCRISOARE DE DOR FARA DESTINATAR Insetata de aroma dragostei in inceput de toamna adorm imbratisand doar perina de puf si...

Închide
18.191.238.128