caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

3 octombrie – eclipsa inelara de Soare

de (28-9-2005)

Dupa atatea ploi cerul s-a descoperit si speram sa fie asa si luni, 3 octombrie, cand va avea loc un fenomen astronomic remarcabil: o eclipsa inelara de Soare, adica, dupa ce Venus a trecut la 8 iunie anul trecut prin fata Soarelui, acum este randul Lunii.

A patra eclipsa din acest secol va fi vizibila in toata splendoarea sa daca faceti o plimbare in nordul Portugaliei, Spania, Algeria, Tunisia, Libia, extremul nord al Tchadului, Sudan, sudul Etiopiei sau Kenya. In Romania va fi doar partiala.

Cu un diametru aparent de 1810,6″, Luna nu poate acoperi complet discul Soarelui, al carui diametru are 1918,2″. Eclipsa se numeste „inelara” pentru ca partea din discului Soarelui care ramane vizibila ia forma unui inel. Umbra produsa de trecerea Lunii
Prin fata Soarelui nu atinge suprafata planetei noastre. Suprafata Pamantului
intalneste in timpul unei astfel de eclipse prelungirea conului de umbra si nu conul propriu-zis, asa cum se intampla la o eclipsa totala de Soare.

Din Romania eclipsa va putea fi vazuta partiala, nu inelara. In Bucuresti eclipsa incepe la 10h15 si se sfarseste la 12h50. Maximul are loc la 11h32 iar acoperirea discului solar va fi de aproape 57%, adica aproape maximul de acoperire vizibil de pe teritoriul tarii
noastre, existand localitati unde Soarele este acoperit doar o treime (Bacau, Braila,
Iasi, Constanta).

Coroana solara nu este vizibila in timpul acestei eclipse. Oricum si oriunde v-ati afla, nu uitati sa folositi acei ochelari de eclipsa, adica filtrele care sa va protejeze ochii !!!

Pentru „vanatorii de eclipse” si pentru turistii care vor sa-si petreaca cateva zile de vacanta bucurandu-se de un fenomen exceptional, le reamintim ca peste numai cateva luni, la 29 martie 2006, va avea loc o eclipsa totala de Soare, ceva mai lunga decat cea pe care am vazut-o din Romania la 11 august 1999. Maximul ei va fi de peste 4 minute, iar in Antalya, acolo unde se va organiza un simpozion international la care participa si Romania, durata va fi de 3m13s, asadar merita vazuta!

O precizare:
Datele sunt luate din Anuarul Astronomic in care momentele sunt date in timpul fusului orar. Tinand cont ca mai avem ora de vara pana in ultima duminica din octombrie,
la momentele eclipsei trebuie adaugata o ora, adica pentru Bucuresti datele eclipsei sunt urmatoarele:
– inceput : 11h15m
– maxim: 12h32
– sfarsit: 13h50
Alte informatii privind Soarele puteti afla de la doamna Georgeta Maris, sefa colectivului Solar de la Institutul Astronomic al Academiei Romane (tel. 335 80 10, e-mail: gmaris@aira.astro.ro)

Prof. Dr. Magda Stavinschi
Institutul Astronomic al Academiei Romane
Bucuresti, str. Cutitul de Argint 5
tel/fax: 337 33 89, mobil: 0722 736 864

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Figuri din umbră

Figuri din umbră, îmbrăcate în impermeabile sau seducători îmbrăcaţi în smochinguri impecabile, sorbind vodca martini? Oricare ar fi imaginea dv....

Închide
18.191.238.128