Pe un fond de mostenire a modei defaimarii Americii criza mondiala incape tocmai excelent pe mana conspirationistilor, a detractorilor de tot felul si in speta extremistilor nu numai din Romania.
Nu propovaduiesc America, ci invit pe cei ce la un pahar de rachiu in birturile intestate de ‘politologi” ad hoc, dar si pe cei ce propaga in mass-media sa analizeze (daca nu sa rumege) emisiile de invective, de comentarii despre o tara pe care nu au vizitat-o, nu au vazut-o decat in poze sau in filme.
Traiesc un al treilea val de criza economica in America de Nord si nu ma las purtat de nicio depresie ori disperare. In 1996 in plina cadere economica din Canada am plecat in SUA, in 2008 am parasit Florida dupa 12 ani incepand viata de la zero.
Daca America nu mai e super-puterea cu care ne am obsinuit in deceniile anterioare nu inseamna dezastrul descris in afara tarii in discutie.
Multi romani sunt campioni in arta criticatului vecinilor si in uitarea de sine.
Atat guvernul, cat si cei ce se intrec in aratarea cu degetul a Americii cu toate relele ca pe o consolare, sa se ocupe de propria-i ograda.
Ne place sa ne comparam pare-se in esecuri. cu toata lumea, mai ales ca acum facem parte din Europa cea mare.
Americanii se afla in impas, cheltuielile se restrang, joburile bune se imputineaza, dar exista si alternative: refinantarea caselor, magazine mai ieftine si multe oferte, sansa de a lucra si in domenii sub pregatirea indivizilor. Spre exemplu o paine intr-un magazin alimentar obisnuit costa 3.00 dolari. Exista alte magazine mult mai ieftine (Dollar Tree, Dollar General sa ) unde aceeasi paine o poti gasi la 1.00 dolar. In situatii limita poti trai si cu 20.00 dolari pe saptamana, eliminand luxul.
Va ofer o lista cu cateva produse luate la intamplare in a concretiza afirmatia de mai sus:
1kg de banane 1.30 $
2 kg carne tocata 4.00 $
3 paini 3.00 $
2 galoane apa plata
(aprox 8 litri) 2.00 $
4 litri lapte 3.00 $
1 kg cereale 3.00 $
7 conserve de peste 3.50 $
Salam Bologna 250gr 1.00
Suma de 20 dolari convertiti in puterea de cumparare in Romania ar insemna aceeasi situatie ? Aici e echivalentul a trei ore de salariu minim pe economie.
Intr-o mai usoara trecere prin criza americana se poate renunta la locuinte mai scumpe, la iesiri in localuri de lux, la imbracaminte Armani, la atatea altele. Un vecin mai varstnic imi relateaza ca a mai trait o perioada a Marii Depresii pe cand i s –a intamplat sa manance paine inmuiata in apa cu ketchup, ca trebuie sa ne adaptam la perioade mai grele (de sacrificiu) si sa avem incredere in solutiile oferite de catre marii investitori, de catre politicieni.
Indiferent de acceptarea crizei sau nu, nu se intrevad schimbari rapide in ameliorarea vietii omului de rand din Romania.
Este si vina acestuia conjugata cu lipsa de realism a sistemului economic postdecembrist. Ii lipseste spiritul etic fata de munca, prea multa pasivitate in asteptarea de undeva, de la cineva a unei tavi intinse.
Domenii ca turismul, agricultura, industria alimentara (conserve, ape minerale, bauturi racoritoare sa) sunt tocmai cele ce nu functioneaza.
Ca intr-un schimb de replici gen certuri de copii ni se spune ca si America e in criza, ni se inchide gura, insa se omite cat de mult timp va lua Americii sa iasa din criza, si cate zile va dura pana noi, romanii, vom trai bine.
Eu cred ca v-a fii puternic afectata America de aceasta noua criza economica.
Ei consuma mai mult decat produc si au 14,3 trilioane datorii publice si platesc 700 de miliarde
de dolarii ca rebit pentru asta
Eu am invatzat ca trebue sa te limitezi la cat ai si nu mai mult,caci ajungi la un moment dat
cind nu mai potzi face fatza la cheltuieli
Asta este situatzia existenta in America
China si Japonia cheltuesc mai putzin decat produc si este spre binele lor
In America nu este asa si v-a fii rau pentru ei si pentru noi toti inpreuna
Cu respect Mayer
Sunt de acord ca America trage ponoasele pentru placerea de a consuma excesiv, in notitele mele e vorba de faptul ca Romania ca si alte tari neavenite critica mereu America fara a-si vedea barna din ochiul propriu.
In China si in Japonia nivelul de trai nu se poate compara cu cel american. Va dau un exemplu de cat costa o portocala in Japonia – 5 dolari. Care este confortul unui apartament in China ori in Japonia versus unul american ? Ce s ar intampla cu economia celor doua tari asiatice daca nu ar mai fi consumul urias din America ? Poate intr-o buna zi americanii nu vor mai cumpara produsele Made in China.
Ideea articolului nu vrea America un model, ma irita cand cei ce critica in mod continuu nu sunt pe departe ei insisi niste lideri in evitarea crizei.