caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Economic



 

An record pentru companiile româneşti

de (10-4-2006)

Cifrele publicate de ministerul de Finanţe referitoare la impozitul pe profit, respectiv, venit, ne arată că 2005 a fost un an excepţional atât pentru companii, cât şi pentru simpli cetăţeni. Astfel, deşi cotele de impozitare s-au redus, s-a înregistrat o creştere nominală de 400 milioane de euro la bugetul statului.
Pentru companii, anul 2005 a fost un an record, în care profitul raportat de acestea a fost dublu faţă de 2004. Astfel, companiile româneşti au raportat per total un profit de 11,3 miliarde euro, de unde a rezultat un impozit plătit la stat de 1,8 miliarde euro. În 2004, profitul raportat de companii a fost de numai 6,3 miliarde, din care au plătit statului 1,6 miliarde. Desigur, există unele diferenţe între sumele datorate şi cele efectiv plătite, însă ceea ce contează este evoluţia cifrelor. În cazul în care se păstrează acelaşi ritm, anul 2006 se va încheia cu un profit de cel puţin 19,2 miliarde şi potenţiale încasări la bugetul de stat de 3 miliarde de euro.
În ceea ce priveşte impozitul pe venit, procentele sunt aproape identice. În 2005 asistăm la o dublare a veniturilor impozabile, de la 6,5 miliarde în 2004 la 11,6 miliarde în 2005. Bugetul statului a încasat 1,85 miliarde de euro în 2005, faţă de 1,7 miliarde în 2004.
Astfel, 2005 se dovedeşte un an excepţional pentru economia românească, un record istoric, certificându-se în acest mod politica economică a actualei guvernări. Dacă se ia in calcul şi faptul că 2005 a fost un an în care au avut loc numeroase catastrofe naturale care au afectat semnificativ economia, tabloul general ne apare unul mult mai luminos decât încearcă să-l înfăţişeze o mass-medie manelizată la maxim.
Dacă refacem socotelile pe baza acestor cifre finale provizorii, rezultă că prin „cota unică”, statul a injectat în economie nu un miliard de euro aşa cum spuneau calculele iniţiale, ci aproape dublu, ceea ce explică, ceva mai bine, derapajele inflaţioniste de anul trecut care se repercutează şi anul acesta.
Faptul că întreprinderile româneşti au dispus de mai mulţi bani se reflectă foarte bine în creşterea deosebită a investiţiilor, atât ale companiilor româneşti, cât şi ale celor străine. In acest fel, investiţiile în economie (adică formarea brută de capital fix) au crescut trimestrial de la 5% cât erau la începutul lui 2005 la 21% la sfârştirul lui 2005.
De asemenea, datorită particularităţii economiei româneşti în care salariile se negociază la net şi nu la brut, a făcut ca majoritatea companiilor să rămână cu bani şi de pe urma scăderii impozitului pe salarii şi al contribuţiilor la asigurările sociale (singurul capitol bugetar care a înregistrat o scădere de 5% faţă de 2004). Chiar şi cei care au negociat salariile brute au avut de câştigat prin modificarea impozitului pe salariu astfel încât sumele calculate pentru contribuţiile la asigurările sociale s-au calculat la un salariu mai mic.
Este posibil ca evoluţia bună a economiei să se fi datorat în bună măsură şi faptului că, preocupaţi cu bătălia politică, politicienii au lăsat în pace economia şi există toate premisele ca 2006 să fie un an încă şi mai bun, ţinând cont că anul trecut a fost acel talmeş-balmeş cu Codul Fiscal modificat şi răs-modificat, în vreme ce anul acesta nu vor exista modificări, iar cele pregătite pentru anul trecut au fost deja date publicităţii.
De asemenea, a fost lămurită şi problema majorării cotei sau a taxei pe valoarea adăugată, acestea rămânând neschimbate.
Dacă din acest punct de vedere mediul de afaceri din România a avut o evoluţie pozitivă, nu acelaşi lucru se poate spune despre birocratizare, care a crescut în 2005 şi 2006, firmele fiind silite la noi raportări, unele dintre ele introduse fără nic un fel de gândire prealabilă, prinzând chiar instituţiile statului pe picior greşit. Rămâne ca după „cota unică”, guvernanţii să introducă şi sistemul unic de raportare.

Ecouri

  • Zob Gheorghe: (10-4-2006 la 00:00)

    Poate fi un semn bun dar metoda este foarte abstracta.La nivelul celui mai sarac cetatean nu se simte aceasta dublare a venitului.Mi se pare ca si cei saraci sunt oameni.

  • Cristian Banu: (10-4-2006 la 00:00)

    Hm, am mari îndoieli că „cel mai sărac” român o duce mai prost acum decât acum 4 ani…



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Probleme 10 – Televizorul

Nene, instituţia asta e de trei parale! Nici măcar un televizor nu ne pune. Stăm ca tâmpiţii şi ne chiorâm...

Închide
3.149.254.25