Orientul Mijlociu-evacuarea populatiei din Gaza – un pas spre pace?
Sa incepem cu inceputul: vecinii nu ti-i alegi. Razboinici sau nu, placuti sau nu, ori traiesti in pace, ori te hartui permanent.
Asa cum se intampla in regiune de un numar bun de ani.
Dialogul a stagnat, tobele sant gata sa bata din nou, teroristii pandesc la colturi,
incinsi cu centuri explozive. Capetele politice, incinse de discutii si de neputinta de a dovedi popoarelor lor ca exista speranta, ca se poate trai in pace si siguranta, ridica
neputinciosi bratele.
Dar poate nu e totul pierdut?
Poate mai este o speranta ?
Primul ministru israelian si omologul palestian cred ca da, exista. Si ca inceput de bune intentii, Israelul evacueaza 8000 colonisti grupati in cateva asezari din regiunea Gaza.
Gaza nu a fost niciodata considerata un teritoriu israelian.
Egiptenii nedorind-o, ne-am pomenit cu ea si cu 1 milion de palestinieni langa noi.
Guvernele de toate culorile politice au incurajat 30 de ani infiintarea de colonii intre orasele palestiniene din regiune…
De ce? pentru a fi tampon, pentru a fi carte de schimb la masa tratativelor, pentru a supraveghea zona si a motiva existenta armatei in regiune, armata ce urma sa asigure paza
locuitorilor.
O greseala a tuturor guvernelor a fost lungirea in timp a colonizarii teritoriului, peste normal, dandu-se in paralel populatiei existente impresia ca sederea va fi vesnica.
Si asa s-a votat si s-a hotarat evacuarea-care oricat de dureroasa ar fi pentru cei de acolo – este binevenita daca inseamna un pas inainte pe calea pacii.
Pentru ca Israelul are nevoie de pace.
Iar problema nu este a evacuatilor, ci a tuturor israelienilor.
Nu este normal ca suferintele tuturor israelienilor, care decurg din lipsa pacii, sa fie perpetuate pentru a nu crea suferinte colonistilor.
Retragerea unilaterala din Gaza va insemna un pas inainte pe calea pacii? Sau va fi un pas inainte spre crearea unui stat profund ostil
Israelului care va avea mult mai multa puteresa atace Israelul?
Nimeni nu cred ca are un raspuns la intrebarea asta, si daca imi permit o butada poate nelalocul ei, cred ca nici Hamasul macar nu are raspuns. Si este nelalocul ei, pentru ca problema pacii in Israel inseamna incetarea atentatelor si a mortilor- atentate si morti de care Hamasul se face vinovat, iar Autoritatea Palestiniana inchide ochii
Pentru palestinieni, cred ca problema este alta: retragere unilaterala un pas inainte spre crearea unui stat palestinian?
Sau este un pas inapoi? Sau un pas intr-o cu totul alta directie?
Am citit acum cateva zile in Washington Post un articol scris de o jurnalista palestiniana, si dincolo de retorica antiisraeliana la care ma asteptam din partea ei, am vazut totusi intrebarile astea.
\”Nu stiu daca are cineva raspuns la intrebarea – in ce conditii crearea unui stat Palestinian poate conduce la pace pentru Israel?
Mai bine zis:
1. crearea unui stat palestinian depinde in mare masura de vointa Israelului
2. Israelul nu poate avea pace pana nu rezolva crearea unui stat palestinian
3. crearea unui stat palestinian poate insemna Pace sau razboi pentru Israel – depinde de modul in care este creat
4. cum ar trebui sa actioneze Israelul in crearea statului palestinian pentru a ajunge la pace si nu la razboi?\”
Si in acest sens de abia putem sa incercam un raspuns privind influenta retragerii unilaterale din Gaza.
Si cred ca este un raspuns foarte important si care trebuie cautat, pentru ca este vital pentru viitorul Israelului.