caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica SPUNE



 

Shut down

de (30-8-2005)

Chiar in acest moment, in lume exista peste 8 miliarde de pagini web care pot fi accesate prin intermediul Google, cel mai puternic motor de cautare al informatiilor pe internet. La orice ora din zi si din noapte, poti afla evolutia indicilor bursieri, biografia lui Mike Tyson, cat de inalt e Kilimandjaro, cum mai arata silicoanele Pamelei Anderson, cat te costa o vacanta in Caraibe si multe alte lucruri carora le descoperi brusc o utilitate nebanuita. Incepi sa fii interesat de Feng Shui, de imagini ale Lunii, de traseele ciclonilor, de evolutia industriei de jucarii chinezesti, de masonerie, de rezultatele meciurilor de fotbal din campionatul Panamez etc.

Invazia informationala atrage dupa sine scurtarea rabdarii pe care esti dispus sa o investesti in fata computerului. Deja acest lucru l-au facut retelele de televiziune prin cablu si telecomanda cu ajutorul carora poti zappa pe 40 de canale in 2 minute. Acum, acest „world wide web” iti pune la dispozitie 8 miliarde de canale capabile sa-ti satisfaca orice curiozitate, de la retete de bucatarie pana la editia completa a Enciclopediei Britanice. Toate aceste lucruri ne „invata” sa fim nerabdatori, ne sporeste apetitul pentru facil, ne obisnuieste cu o noua fericire: „da click si ti se va deschide”.

Cine ar mai avea acum rabdarea sa citeasca o carte de 800 de pagini cand devine constient ca timpul rezervat lecturii acelui volum il putea folosi accesand 100 de pagini web? Viitorul pare sa surada autorilor de haiku-uri. Cu cat te exprimi mai concis, cu atat ai o sansa in plus sa intri in atentia noului consumator de informatie virtuala, care vrea sa afle in 5 minute intreaga poveste a vietii tale. Daca nu reusesti sa i-o spui cat mai concis, el are la indemana o optiune care te scoate din circuit, „sign out”.

Internetul te obliga sa fii telegrafic in exprimare, sa economisesti metaforele si sa redai esentialul. Cu romanele lor fluviu, Dostoievsky sau Tolstoi n-ar fi reusit niciodata in aceasta lume care-ti ofera muzica, literatura, poze din Creta si femei goale intr-un singur comprimat efervescent dizolvat intr-o cantitate de 2 minute de navigare pe internet.

Noroc ca cineva s-a gandit la o ultima optiune care poate readuce individului naturaletea aparent pierduta. O optiune care seamana cu o usa trantita in fata unui comis voiajor sacaitor sau cu o impuscatura in fata saloonului: „Shut down”. Are you sure? Yeeees!

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Depresiunea hibernala … in ochi

1) Cercetatorul canadian Marc HÉBERT de la Universitatea LAVAL (Québec-Canada), afirma ca o predispozitie genetica ar fi cauza /depresiunii hibernale/,...

Închide
3.22.79.103