caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ei vor face o diferenta



 

Congres International al Educatiei Supradotatilor

de (29-8-2005)

Bucuresti, 24 August 2005 –
Intre 6-10 August in New Orleans, Louisiana, USA a avut loc a XVI-a bienala a World Council for Gifted and Talented Children. Au fost prezenti 650 de participanti reprezentand 144 de tari. Cu o traditie de peste 20 de ani la care se adauga numeroase alte congrese locale cu mii de participanti, educatori si specialisti in educatie implicati in “gifted education”, acest congres a realizat peste 250 de prezentari stiintifice. Au fost initiate directii noi, precum policy making in gifted education si s-a afirmat nevoia imperioasa ca in viitor sa fie elaborate la nivel global programe educative ce pot fi promovate prin “gifted education”.

Ce reflecta aceste eforturi? Începuta ca o reactie în lant după lansarea primului Sputnik, educatia copiilor supradotati şi talentati s-a extins de la domeniul stiintific, tehnologic pâna la leadership si managementul de sistem social. Astazi educatia copiilor supradotati si talentati a devenit „top priority” în intreaga lume.

Exista o relatie directa intre dezvoltarea educatiei supradotatilor si dezvoltarea economica a unei tari. Este foarte bine cunoscuta de asemnea relatia dintre gifted education si dezvoltarea de programe consacrate formarii unor lideri capabili, motivati, etici si avand inteligenta si antrenamentul necesar rezolvarii problemelor complexe curente si a situatiilor de criza. Acest fapt este tratat cu mare seriozitate la nivel mondial, fiind una dintre masurile de impiedicare a degradarii unei natiuni, a franarii coruptiei, a cresterii bunastarii populatiei si a dezvoltarii identitatii culturale.

Anul acesta Romania a fost acceptata in cea mai mare organizatie internationala prin prezenta unei singure persoane, Presedintele IRSCA Gifted Education, Dl. Prof. Florian Colceag. Desi in general participantii reprezentau organizatiile guvernamentale ale tarilor proprii, in privinta Romaniei s-a facut o exceptie, IRSCA Gifted Education, prin reprezentantul ei, a subsumat eforturile organizatiile non-guvernamentale romanesti in domeniu. Totodata, IRSCA Gifted Education a obtinut integrarea in reteaua de policy makers mondiala, prin recunoasterea la nivel international a activitatii personale in acest domeniu si a gradului de expertiza personala de varf a profesorului Florian Colceag.

Cele mai importante reusite ale participarii la acest congres sunt formarea unui board international de sprijin al primului Program National Gifted Education in Romania, constituit din personalitati de prim rang in domeniul gifted education precum si includerea si initierea unor proiecte si programe in reteaua gifted education mondiala cu participarea sau initiativa Romaniei.

Amploarea congresului a generat implicit si cercetari socante sau rezultate surprinzatoare. Unul dintre acestea se refera la infractionalitate: desi supradotatii reprezinta doar 2 % din populatia statistica la nivel mondial, reprezinta insa o treime din numarul total al infractorilor, mai ales in tarile in care nu s-a creat o linie de educatie a supradotatilor prin care sa li se dezvolte calitatile moral-etice necesare unei bune integrari sociale. Cu alte cuvinte, supradotatii educati sunt cea mai valoroasa resursa umana, in timp ce supradotatii needucati au un indice de risc social ridicat.

Un alt rezultat socant priveste copii vizual-spatiali: acestia au un profil de personalitate in care se gasesc trasaturi precum inteligenta holistica si haotica, profunzimea in gandire, creativitatea deosebita, gandirea in imagini si nu in cuvinte. Ei sunt marea majoritate a copiilor supradotati, reprezintand de asemenea o treime din populatia statistica, fata de auditorii secventiali (doar o patrime), restul populatiei avand ambele tipuri de caracteristici. Auditorii secventiali sunt persoane ce gandesc in cuvinte si invata usor din carti, fiind stimulati de metodologiile scolare obisnuite.
Veti inteba “Unde este senzationalul aici?” Senzationalul este ca educatia mondiala nu da produse adecvate pentru mai bine de doua treimi din populatia de copii a lumii (Romania nefacand o exeptie), metodologiile de predare clasice fiind adaptate numai pentru auditorii secventiali, care sunt astfel incurajati de sistemul educativ si implicit, promovati social. Marea majoritate, cei ce au un imens potential creativ si dinamic, sunt descurajati de sistemele educative clasice in loc sa li se dezvolte potentialul creativ prin metodologii interactive.

Sezational este ca traim in aceasta realitate de secole fara a o imbunatatati, acumuland tensiuni sociale, frustrari personale si crize de sistem, dar mentinand un sistem bazat pe obedienta fata de reguli impuse in loc sa dezvoltam potentialul creativ pe care il prezinta aproape patru cincimi din populatie. Aceasta problema este internationala si se cere solutionata prin studii locale si experimente didactice punctuale.
Printre efectele negative generate de lipsa unui sistem educativ adecvat, se numara si imigrarea masiva a populatiei cu potential creativ catre alte tari unde potentialul lor este aplicat, in cazul in care ei nu sunt tratati conform profilului propriu de personalitate la ei acasa.

Situatia Romaniei este elocventa- fuga creierelor este deja endemica, fara insa a avea si returul necesar innoirii si modernizarii Romaniei.
Problemele ridicate de educarea copiilor supradotati si talentati devin astfel puncte de referinta la nivel mult mai mare, iar cercetarile in acest domeniu sunt finantate si incurajate de majoritatea guvernelor constiente de responsabilitatile leadership-ului national din intreaga lume.

Si un ultim detaliu scos in evidenta la congres. Studiile asupra masuratorilor inteligentei prin teste IQ arata un fapt surprinzator. Inteligenta medie a populatiei creste anual cu 0,3 unitati IQ, in timp ce inteligenta copiilor supradotati creste anual cu aproximativ 4 unitati IQ. Pe de alta parte, numarul copiilor supradotati si talentati cu grad foarte inalt de inteligenta este in ultima vreme de cateva zeci de ori mai mare fata de acum 50 de ani.

Oare sa insemne ca decizia naturii precede decizia politica in formarea si utilizarea inteligentei?

Despre WCGTC- World Council for Gifted and Talented Children
Misiunea World Council for Gifted and Talented Children (WCGTC) este indreptarea atentiei catre copii supradotati s talentati din intreaga lume si asigurarea realizarii potentialului lor de valoare in beneficiul umanitatii. Mai multe despre organizatie puteti citi la: http://www.worldgifted.org.

Despre IRSCA Gifted Education
IRSCA Gifted Education este o organizatie non profit ce promoveaza si sprijina dezvoltarea persoanelor cu har si talent in toate domeniile, stiinta, arta, management, leadership si formeaza resurse umane capabile sa rezolve problemele de mare complexitate ale vremurilor noastre.
IRSCA Gifted Education inseamna motorul educatiei tinerilor supradotati si talentati si “A fi la puterea multi”. Nu suntem un simplu nod intr-o retea, suntem o organizatie ce promovam “the linked world” unde fiecare competenta, valoare si fiecare talent este incurajat si impulsionat sa se dezvolte, sa se afirme personal si sa-si gaseasca locul intr-o contributie unica la progresul economic si social.
Romania trece printr-o faza de emigrare a „creierelor”. Autoritatile nu au luat in considerare efectele acestui fenomen si au tratat acest lucru cu superficialitatea caracteristica promisiunilor electorale.
Initiativa noastra este menita a aduce un program pentru educatia copiilor supradotati, un sistem de educatie orientat catre dezvoltarea capacitatilor individuale si orientarea acestora catre nevoile acute de dezvoltare nationale si de rezolvare a problemelor nationale si internationale. Necesitatea unei astfel de initiative este evidenta, aceste sisteme educationale moderne fiind deja implementate cu succes in tarile foarte bine dezvoltate si contribuind imens la dezvoltarea tehnologica si economica a respectivelor tari.
Afla mai multe despre activitatea noastra astazi vizitand: www.supradotati.ro

Florian Colceag, IRSCA Gifted Education, Presedinte
office@supradotati.ro
http://www.supradotati.ro

Ecouri

  • Zob Gheorghe: (29-8-2005 la 00:00)

    Va multumim pentru informatii dar chiar este vocabularul romanesc atat de sarac incat nu poate fi scris textul integral in romaneste. Unde ne sunt talentatii lingvisti, supradotatii care sa inventeze cuvinte pentru entitati inexistente in spiritul limbii romane? Cred ca scopul scrierii de aici este comunicarea.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Antrenat pentru spectacol

Un prezentator de stiri tv umple ecranul cu o mina apocaliptica, anuntandu-si telespectatorii ca intr-o parcare din capitala unui stat...

Închide
18.191.162.61