caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Economic



 

Metode moderne pentru creşterea calităţii în formarea evaluatorilor imobiliari prin parteneriat transnational

de (22-8-2005)

Propunerea de proiect “Develop quality training approaches for property market valuation professionals for an effective property tax administration”, depusă în calitate de promotor de Centrul Regional de Formare Continuă pentru Administraţia Publică Locală Bucureşti (CRF-B), a fost selecţionată pentru finanţare de către Comisia Europeană în cadrul Programului Leonardo da Vinci, în cadrul Apelului Comunitar 2005-2006. Selecţia – în 2 etape, fost foarte riguroasă, numai 6 propuneri dintre cele depuse, fiind admise spre finanţare la nivel naţional.

Programul comunitar Leonardo da Vinci are ca principal scop promovarea unei Europe a cunoaşterii prin consolidarea cooperării Europene în domeniul educaţiei şi formării profesionale. Prin acest program Uniunea Europeana finanţează proiecte şi masuri care sprijină iniţiative transnaţionale pentru promovarea cunoştinţelor, aptitudinilor si abilităţilor necesare pentru integrarea cu succes pe piaţa muncii si exercitarea deplină a drepturilor cetăţeneşti.

Unul din elementele cheie ale unei economii de piaţă sustenabile îl reprezintă realizarea unei pieţe imobiliare eficiente si transparente. Experienţa si evaluările făcute de specialişti dovedesc că ţările care au aderat recent şi cele în curs de aderare la Uniunea Europeana au întâlnit impedimente în dezvoltare privind accesul la informaţii privind imobilele, disponibilitatea instrumentelor financiare si facilităţile reduse de securizare a creditelor. Principalul motiv al acestor probleme constă în capacitatea redusă de evaluare imobiliară care provoacă dificultăţi în înregistrarea şi taxarea proprietăţii imobiliare, alocarea de credite in agricultură, în funcţionarea pieţei imobiliare, a sistemului de concesionare si arendă.

Pentru a se alinia la nivelul statelor cu economie dezvoltată, ţările din Centrul şi Estul Europei trebuie să implementeze un sistem eficient de evaluare imobiliară în acord cu standardele Comunităţii. Sistemul depinde însă de dezvoltarea unei capacităţi de expertiză tehnică, de proceduri tehnice şi de apel, precum şi de respectarea unui cod de conduită profesională.

România se confruntă cu aceleaşi probleme: exista o lipsă de coerenta între sistemele de evaluare imobiliară pentru creditări, asigurări, despăgubiri în cadrul legilor restituirii şi cele privind taxarea proprietăţii. Aceste diferenţe pot determina o impunere fiscală neechitabilă, evaziune fiscală şi scăderea nivelului investiţiilor.
În contextul actual al aplicării legilor proprietăţii şi a cerinţelor europene pentru o impozitare echitabilă bazată pe valoarea de piaţa a bunurilor imobile, precum şi pentru realizarea unei pieţe imobiliare transparentă si eficientă, formarea unui corp al evaluatorilor de proprietate de înalt nivel profesional si etic reprezintă un imperativ pentru România.

Proiectul propus de Centrul Regional de Formare Continuă pentru Administraţia Publică Locală Bucureşti urmează sa răspundă acestui scop prin următoarele obiective specifice: (i) dezvoltarea competenţelor de evaluare imobiliara a unei game largi de specialişti din administraţia publică locală, piaţa imobiliară si sectorul privat prin crearea unei platforme moderne de transfer de cunoştinţe bazata pe noile tehnologii; (ii) asigurarea accesului liber la informaţie si oportunităţi egale pentru cei interesaţi în profesie; (iii) diseminarea standardelor europene, a practicilor de succes, a procedurilor şi metodologiilor corespunzătoare; (iv) furnizarea de asistenţă tehnică şi îndrumare prin schimb de experienţă şi acces la informaţiile din tarile partenerilor.

Bazat pe un parteneriat internaţional, proiectul îşi propune sa contribuie la promovarea unei “Europe a Cunoaşterii” prin dezvoltarea de instrumente de formare, practici si modele de succes precum si prin definirea indicatorilor de calitate bazaţi pe practica internaţionala si pe autoevaluare interactiva.

Propunerea proiectului răspunde cu soluţii practice la problemelor identificate într-un studiu efectuat in anul 2001 in cadrul Proiectului Cadastrului si Publicităţii Imobiliare finanţat in România din împrumutul contractat cu Banca Mondiala.
Dimensiunea Europeana a proiectului este asigurata prin 6 parteneri de prestigiu cu expertiza si referinţe complementare din 4 ţări, respectiv 3 universităţi (Oxford Brookes din Marea Britanie, West University din Ungaria si Universitatea Tehnica de Construcţii din România), 2 centre de formare profesionala (CVT din Grecia si CRF-B din România) si ANEVAR – Asociaţia Naţionala a Evaluatorilor din România.

Coordonarea proiectului este asigurata de CRF-B iar conducerea proiectului este asigurata de specialişti cu experienţa în managementul de proiect şi in domeniul educaţiei si formării profesionale.

Provocarea pedagogică asumata este de a produce cunoştinţe care să răspundă cerinţelor de multidisciplinaritate ale profesiei de evaluator imobiliar si culturii educaţionale cu specific diferit în ţările partenerilor, astfel încât să se adreseze unui grup ţintă cat mai larg, format din evaluatori individuali, profesori/formatori, tineri absolvenţi ce intră în profesie, şomeri interesaţi în reconversie profesională, etc.

Rezultatele proiectului vor permite actualizarea standardului ocupaţional si certificarea competenţelor pentru ocupaţia de Evaluator Imobiliar conform cerinţelor si practicilor europene si recunoaşterea acestor certificări la nivel internaţional.

Diseminarea si valorizarea acestor rezultate vor asigura un impact deosebit în dezvoltarea pieţei imobiliare si vor sprijini administraţia publică pentru evidenţa, gestiunea si taxarea proprietăţii imobiliare. De asemenea proiectul va avea un impact asupra pieţei muncii asigurând posibilitatea unui larg grup de persoane sa se specializeze pentru noua ocupaţie.

Virgil Pamfil
Director adjunct
Centrul Regional de Formare Bucuresti
Str. Occidentului, nr. 14, Bucuresti – 1
Tel: 3108963
Fax: 3125270

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Editia de weekend – EW 12

Rubrica: "Mr. Hyde Park" Titlu: Agenda unui om ocupat Autor: Gabriel Andronache Cei mai lenesi oameni au agendele cele mai...

Închide
18.224.55.63