caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

… DESINCROZA – este o noua boala a civilizatiei?

de (22-8-2005)

din articolele Dr. Arcadie Percek

În 1909, Louis BLÉRIOT parcurgea cei 38 km., cât masoara în medie Canalul Mânecii (o distanta aproximativa cu aceea din centrul Bucurestiului si pâna în apropierea lacului Snagov) în cca. o ora, servindu-se în acest scop de rudimentarul sau aeroplan. Astazi, gratie perfectionatelor mijloace „aeriene moderne de transport, aceeasi distanta poate fi parcursa în numai câteva minute. Sa nu uitam ca tot astazi, Oceanul Atlantic poate fi traversat pe calea aerului, în numai câteva ore, respectiv 6-7 ore.

Asadar, ce salturi extraordinare s-au produs într-un interval atât de scurt! Merita sa mentionam, în acest sens, faptul ca nu de multa vreme Clarence CHAMBERLAIN – primul pilot care a transportat un pasager între USA si Europa – a încetat din viata în oraselul Sheldon din Konnecticut (USA) la vârsta de 33 ani. Pasagerul în cauza era un om de afaceri american, pe care Chamberlain l-a transportat din Long Island, spre Eisleben (Germania). Acest memorabil eveniment a avut loc în ziua de 4 Iunie 1927, deci în urma cu 63 ani (n.r.În 2005 – 78 ani). Retineti însa ca acest eveniment a avut loc la numai doua saptamâni de la un alt memorabil eveniment si anume, traversarea Atlanticului, sollo si fara escala, anume colonelul american Charles LINDBERGER, în exact 33 ore si 30 minute. Cum primul pilot de care am amintit, Clarence Chamberlain a încetat din viata în anul 1976, el a avut desigur posibilitatea de a calatori si cu un Boeing 2707, cel putin din propria-i curiozitate, pentru a constata diferenta de timp între a calatori cu 30 km./ora si a calatori cu 1000 km./ora?!

Ne aflam, dupa cum vedem si traim, în plina ERA a vitezelor supersonice, ERA în continua remaniere si evolutie, gratie procesului continuu ascendent al stiintei si tehnicii. Si cum ne aflam, de asemenea, în plin sezon turistic si de vacanta, când are loc o autentica migratie umana dintr-o parte în cealalta a Globului, nenumarati fiind aceia care beneficiaza din plin de acest avantaj al vitezelor supersonice. Dar pentru ca potentialul uman pe linie de adaptare la noile realitati, tine de un ritm în general mai lent decât ritmul alert de dezvoltare al mijloacelor de transport, în special aeriene, s-a creat pe moment o disjunctie între aceste potentialitati, cu repercusiuni asupra biologiei umane, si implicit asupra sanatatii.

Într-adevar, din aceasta disjunctie a rezultat o noua patologie specifica omului civilizatiei moderne si anume, o PATOLOGIE A VITEZELOR SUPERSONICE, si în special a SALTURILOR VERTIGINOASE PESTE FUSELE ORARE. Unii cercetatori cuprind aceasta patologie sub denumirea de DESINCROZA, altii sub aceea de DETEMPORALIZARE, în timp ce cercetatorii de limba engleza din domeniul medicinii transporturilor, desemneaza aceasta noua boala de pe lista, si asa destul de extinsa a bolilor civilizatiei, cu denumirea de /jet-travel/ (/jet /în lb.engleza, însemnând avion cu reactie, iar /travel/ calatorie).

De fapt, toate aceste denumiri, vor sa consemneze o noua prezenta în patologia umana moderna, prezentza constând din totalitatea perturbarilor somatice (lb.greaca to soma=corp), deci corporale, si mai ales psihice, asadar din totalitatea perturbarilor organice si mai ales functionale, ce survin ca urmare a trecerii extrem de violenta si de rapida, dintr-un cadru existential într-altul, dintr-un anume mediu geoclimatic si biosocial într-altul, medii cu totul deosebite.

La originea acestei noi boli a civilizatiei, se afla de fapt, bulversarea totala si brutala a ritmurilor obisnuite de existenta cu caracter circadian, ca si inversarea ritmurilor /nictemerale/, adica de noapte-zi, si invers, ritmuri adânc întiparite în structurile noastre genetice.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Editia de weekend – EW 12

Rubrica: "Mr. Hyde Park" Titlu: Agenda unui om ocupat Autor: Gabriel Andronache Cei mai lenesi oameni au agendele cele mai...

Închide
3.133.148.60