caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Intern



 

Cine poate conduce?

de (31-10-2005)

De o gramada de ani functionam prost condusi de niste alesi ai patriei care se pomenesc intr-o pozitie pentru care nu sunt pregatiti intelectual, psihic si moral, sa faca fata solicitarilor.

Daca facem o analiza sumara chiar a mecanismului leadershipului national vedem ca oamenii ignoranti sunt pusi sa aleaga cu ochii inchisi de pe niste liste cu nume necunoscute, iar alegerea se face pe criterii subiective. Alegem pe cine credem ca minte mai frumos, ca promite mai aproape de ceea ce ar face oamenii de rand daca ar fi la putere, adica alegem intuitiv, in nici un caz nu alegem pe baza unei analize clare a optiunilor si a platformelor politice, sau a programelor politice.

Nici nu se poate altfel de vreme ce alegatorii nu inteleg decat zambetele si nu citesc niciodata platformele si programele, caci nu sunt interesati si nici capabili sa le interpreteze corect. In aceasta situatie nu mai exista nici nevoia viitorilor alesi de a-si bate capul sa faca platforme si programe, sa devina specialisti in managementul national sau sectorial sau sa formeze echipe de specialisti capabili sa conduca procesele complexe de dezvoltare a unei tari.

Si iata astfel ca se schimba o echipa dupa alta si noi inca nu stim pe cine sa votam nici acum, cum nu stiam nici pe vremea raposatului Nenea Iancu Caragiale. Nu stim pentru ca de fapt nu avem nici o echipa realmente capabila sa conduca o tara si suntem fortati sa alegem intre ageamii si hoti.

A conduce o tara nu este tot una cu a conduce un oras, sau o intreprindere, sau si mai rau un I.A.S. sau propria masina personala. A conduce o tara cere o pregatire deosebita in a determina corect problemele curente, a descoperi cauzele, a selecta solutiile corecte, a evalua corect riscurile si beneficiile, costurile si nevoile de resurse umane si materiale, a concepe strategii corecte si sustenabile de realizare a programelor adecvate ce pot transforma politicile in realitate obiectiva; a conduce o tara nu inseamna doar a iti face aparitia la televiziune emitand tot felul de mesaje care sa mai carpeasca imaginea proprie. A conduce o tara presupune un profesionalism atat de inalt incat nimeni de pe listele electorale nu ar trebui sa fie admis daca nu ar prezenta garantiile profesionalismului.

Pe de alta parte profesionalismul nu este suficient, desi este strict necesar. Omul politic eligibil trebuie sa aiba un profil de personalitate suficient de echilibrat si de solid ca sa nu il ameteasca investitura si sa nu se considere jumatate sau chiar mai mult din Dumnezeu. A nu se uita exemplele istoriei cand leaderi cu probleme psihice au condus ceva, ducand acel ceva spre dezastru, sau cand leaderi necinstiti, ne-etici sau amorali au transformat zona condusa in propria lor mosie.

Cu alte cuvinte nu oricine de pe strada poate fi leader. In tarile dezvoltate economic, leaderi ajung cei care sunt sanatosi mintal, sanatosi moral si profesionisti in ale politicilor, respectati pentru inaltul lor profesionalism si pentru experienta lor deja demonstrata si care mai au si stofa de leader. Exista chiar un profil de leader supradotat pe care sistemul il cauta si il antreneaza in scoli si programe speciale de leadership, de la scoala la doctorat, caci nevoia de leaderi foarte inteligenti si bine formati si antrenati este uriasa atat in viata politica cat si in economie.

A conduce cere sa fii nascut nu doar facut pentru aceasta activitate, pregatit indelung si profesionalizat, nu incopit pe puncte cu bani dati nu stiu carei comisii care ti-a dat o diploma.

Dar oare exista in Romania oameni capabili sa conduca? Exista oameni cu gandire strategica si capacitatea de a gestiona programe de anvergura? Ei bine ei exista dar nu sunt luati in consideratie de leaderi pe motivul simplu ca „nu sunt de-ai nostri”. Adica desi au proiectat programe europene ce au fost promovate, ei nu sunt decat niste simpli oameni, nu sunt MEMBRI DE PARTID, adica politruci cu state vechi cum sunt politicienii in marea lor majoritate.

Desi au trecut cu brio printr-o mare universitate care le-a ascutit competenta si profesionalimul, ei nu sunt buni in conducere caci „nu sunt de-ai nostri”, adica nu sunt din gasca. Asa ca mai bine sa ii facem pierduti pe undeva si sa nu le dam posibilitatea sa ajunga sa-si foloseasca abilitatile caci ne vor scoate pe noi cei MEDIOCRI SI CORUPTI din functiile pe care le-am castigat cu sudoare si pericol, calcand normele si regulile, riscand puscaria pentru fraude si facand gramezi de compromisuri si fapte condamnabile.

Daca nu avem ce alege este si vina noastra. Vazand cat de tulburi sunt apele politicii, cei care au competenta, profil moral si psihic bun pentru leadership, au stat deoparte ca sa nu se manjeasca. Asta deoarece a intra in politica echivaleaza aparent cu a intra in ‘rahat’, pentru ca iesi automat patat si dispretuit pentru deciziile pe care le vei lua. Spun aparent pentru ca de fapt nu este adevarat, iar un exemplu il avem in apropiere, si anume in tarile baltice.

Letonia de exemplu are o conducere la varf formata nu din politruci consacrati ci din absolventi de mari universitati, tineri, inteligenti, bine pregatiti si echilibrati, ce au reusit deja o performanta deosebita in dezvoltarea tarii lor. Atat de deosebita incat Letonia a devenit paradisul celor din Bielorusia care vor sa emigreze intr-o tara cu aceeasi limba ca a lor si unde sa se poata dezvolta profesional. Atat de performanta ca orasul Riga se dezvolta inaintea venirii acestor emigranti profesionisti pentru a le oferi locuinte in clipa in care ajung in Letonia si pentru a le oferi locuri de munca.

Adica noi nu avem absolventi de mari universitati, inteligenti si cu spirit antreprenorial, cu gandire strategica si experienta practica si manageriala performanta, cu forta si dinamism, niste oameni nascuti pentru gestionarea si intelegerea sistemelor complexe si dinamice?

Nu stim daca mai avem, caci i-am tot alungat catre vest in loc sa ii atragem acasa dupa ce si-au facut studiile. Si chiar daca mai sunt unii, ei nu se vad pe liste de partid cu locuri cumparate, caci au alte concepte despre ce inseamna responsabilitatea conducerii.

Poate ca mai exista un partidulet de buzunar cu oamenii profesionisti si integri, pregatiti sa stie ce au de facut in cazul in care ajung sa conduca, insa in Romania integritatea si profesionalismul nu aduc bani, caci nu ai loc de mafioti si corupti plini de bani. Asa ca un astfel de partidulet nu poate fi evidentiat in ochii publicului votant obisnuit sa fie mintit si manipulat, nici nu isi poate sustine o campanie electorala proprie caci nu are in subordine tot felul de firme platitoare cu directori dintre „ai nostri”.

A doua alternativa a votului uninominal ce ar putea pleca de la presedentie fara alte filtre este de asemenea greu de sustinut sau de sprijinit de catre politicienii actuali, pe principiul clar ca „domnule, ne pare rau, dar experienta ne arata ca cei independenti nu se supun ordinelor de la centru” deci in consecinta au probabil criterii morale sau profesionale care se contrazic cu interesele grupurilor de influenta la putere.

Intelegem ca situatia politica din Romania este grea ca si situatia economica, dar nu intelegem sa stam pasivi lasand toate deciziile ce ne afecteaza pe mana unor politicieni de doi lei. Mai cred ca este cam ultimul moment in care ne mai putem redresa functional si ca imagine in fata a ceea ce ne asteapta pe viitor, de exemplu aderarea la UE, insa trebuie sa stim sa dam si niste raspunsuri clare si corecte la intrebarea cetateanului platitor de taxe si impozite care sustine sectorul politic cand acesta intreaba:

Deci noi cu cine votam si cu ce scop votam?

Prof. Dr. Florian Colceag
IRSCA Gifted Education, Presedinte
www.supradotati.ro

Ecouri

  • Virgil Iordache: (31-10-2005 la 00:00)

    Nu e treaba celor alesi sa conduca tara, ci doar statul. Pentru distinctia dintre cele doua sugerez parcurgerea articolului din Sfera Politicii 106, Constitutia din punct de vedere al ecologiei umane, disponibil la http://www.sferapoliticii.ro/index.html

    cu bine,
    Virgil Iordache

  • Nea Marin: (31-10-2005 la 00:00)

    Totusi, chestiile astea s-au mai scris. Nu o data ci de sute daca nu de mii de ori. Intrebarea e – si nu vad nici in acest material vreun raspuns – ce e de facut? Cum sa determinam schimbarea cu mijloace democratice in conditiile in care n-avem de unde alege? Ce mijloace ne-democratice avem pentru a fortza schimbarea in directia dorita de toata lumea cinstita?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Noaptea de 29 spre 30 octombrie…

... o noapte mai speciala: In primul rand puteti sa va pregatiti telescoapele: planeta Marte este gata de un nou...

Închide
3.148.112.15