Eveniment in cadrul proiectului Phare „CEL MAI BUN AJUTOR SOCIAL ESTE MUNCA RETRIBUITA
Primãria Tãrlungeni în parteneriat cu asociatia AXE si Asociatia Romilor Tãrlungeni organizeazã deschiderea oficialã a cursurilor de formare profesionalã în meseria de florar decorator, în data de miercuri, 3 august 2005 la ora 11.00 la Casa de Culturã din comuna Tãrlungeni, activitate ce face parte din proiectul Phare „CEL MAI BUN AJUTOR SOCIAL ESTE MUNCA RETRIBUITÃ, proiect finantat prin Programul Phare RO 2002/000-586.01.02., „Sprijin pentru strategia nationalã de îmbunãtãtire a situatiei romilor” în domeniul activitãtilor aducãtoare de venituri.
Beneficiarii directi sunt cca. 100 de someri asistati social, cetãteni romi din comunitãtile din Tãrlungeni, Zizin si Budila, persoane ce urmeazã a fi angajate pe perioadã nedeterminatã. Finantarea proiectului este pe o perioadã de 10 luni, dupã care acesta se va autosustine si va continua activitãtile propuse. Ca si rezultat, se estimeazã cã se va ajunge la angajarea în activitãti economice a unui numãr de cca. 400 de persoane de etnie rromã.
Bugetul total al proiectului este de 51.985 Euro, din care contributia Uniunii Europene este 48.985 Euro, diferenta de 3.000 de Euro fiind contributia Consiliului Local Tãrlungeni.
Referitor la rezultatele preconizate, dl. Lucian Gheorghe, coordonatorul proiectului a declarat:
„În cadrul cursurilor organizate de „ªcoala Hilda”, formatorul autorizat, cu sprijinul AJOFM Brasov, se doreste îmbunãtãtirea si completarea standardului ocupational pentru meseria de florar decorator, meserie care din cunostintele noastre, nu a fost mai deloc abordatã ca plan de pregãtire profesionalã la nivel national, iar competentele specifice dobândite prin acest curs constituie în acest sens o premierã. Datoritã faptului cã în România, meseria de florar decorator este o combinatie dintre douã standarde ocupationale, cea de muncitor peisagist si muncitor horticultor, încercãm sã definim o meserie care în comunitatea europeanã este foarte clarã si bine conturatã. Mai precis, în prezent, în toate florãriile si la tarabele florarilor, lucrãtorii sunt…comercianti!. Exceptând pe cei ce au dobândit aceastã meserie foarte demult sau în strãinãtate.
La pregãtirea profesionalã vor contribui lectori într-adevãr competenti, iar cursurile vor fi sprijinite si de experienta florãriei „Beatrice Lorinz” si a atelierului de decoratiuni florare „Geea”.
Persoana de contact:
Coordonator proiect, Lucian Gheorghe, tel. 0740/980064, e-mail: lucian167@rdslink.ro