caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

Poate fi socotit telefonul un stress?

de (1-8-2005)

(Din articolele scrise de Dr.Arcadie Percek, anul 1991)

N-au trecut decât ceva mai mult de o suta de ani de când medicul Graham-Alexander BELL, în acelasi timp profesor de fizica si fiziologia organelor vorbirii de pe lânga Universitatea din Boston (SUA), inventase telefonul, gândind ca acest aparat va deveni un auxiliar absolut indispensabil vietii moderne. Datorita acestei mari inventii care a realizat o extraordinara audienta a publicului, numai în anul 1991 au fost instalate în lume aproximativ 25 milioane de noi posturi telefonice, numarul posturilor telefonice instalate pe glob, ridicându-se astfel la aproximativ 520 milioane.

Datorita acestui mare interes de care s-a bucurat omenirea, nu numai ca numar, dar si ca ameliorare a functionalitatii sale, telefonul a devenit indispensabil. Astfel, merita sa se stie ca numai peste cinci ani (1995-1996) telefonul mobil va deveni o realitate, telefoanele mobile revolutionând telecomunicatiile, ele având dimensiuni suficient de mici pentru a fi purtate în buzunare, aidoma cheilor sau altor ustensile de uz curent. Merita de asemenea sa se stie ca de curând, un grup de oameni de stiinta din Australia au pus la punct asa-numitul telefon celular, care poate fi folosit si la mari adâncimi.

Indiferent însa de marile avantaje pe care le aduce telefonul omului modern, merita sa se stie ca totusi exista un anume tribut pe care îl platim în „contul telefonului”, si anume fata de sanatatea noastra psihica, datorita tocmai faptului ca devenind indispensabil, poate da nastere stressului, pe cât de nociv, pe atât de putin cunoscut. Fata de aceasta realitate nimeni nu poate contesta faptul ca telefonul, înainte de a fi necesar pentru intercomunicarea între oameni, soneria pe care o declanseaza, poate da nastere la irascibilitate, neliniste si foarte frecvent chiar stare tensionala. Soneria lui, desi poate fi armonioasa si tolerabila în aparenta, se transforma deseori în sonoritati pur si simplu disecante prin insistenta, ritmicitatea si autoritatea cu care „ne cheama la ordin”. Mai mult decât atât, trebuie sa recunoastem ca, chiar din clipa primului semnal sonor, telefonul induce în existenta si preocuparile noastre cotidiene o anumita responsabilitate si tensiune, deci o stare emotionala, nestiind ce veste primim de la celalalt capat al firului.

Oricât am vrea sa ignoram semnalele telefonului, nu vom putea face aceasta la infinit, deoarece ele se repeta cu o regularitate enervanta, de-a dreptul nociva. Din acest motiv sunt realmente momente când avem senzatia ca „telefonul ne intra în creier sau chiar în stomac”, dându-ne emotii. Desigur ca în asemenea situatii acest delicat si complex mecanism neuro-hormonal care regleaza toate functiile organismului uman, ca si toate sinergismele dintre ele, vor înregistra discontinuitati si distorsiuni care la rândul lor vor favoriza tot felul de îmbolnaviri, mai mult sau mai putin sesizabile. Vacarmul sonor al sirenelor din port, al motoarelor turboreactoarelor ca si acela al delirantului trafic rutier din zilele noastre, nu ne irita nici pe departe în masura în care ne irita „delicata” sonerie a telefonului. Si scrisorile sunt în definitiv modalitati de comunicare interpersonala, patrunzând brusc, aidoma telefonului, în universul nostru existential, dar ele efectueaza totusi acest lucru fara ostentatie, respectându-ne disponibilitatea si linistea de a le citi. Telefonul în schimb, este „realmente autocrat”, dezorganizându-ne linistea si disponibilitatile de care am vorbit mai sus, cu brutalitate si perseverenta.

Data fiind aceasta situatie, practic este imposibil ca acest aparat sa nu-si aiba portia sa de imixtiune în dezechilibrarea diverselor functii si sisteme ale organismului uman. Astfel, hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemica si ulcerul gastroduodenal, reprezinta numai câteva mostre dintr-o vasta si proteiforma patologie care va purta amprenta, mai mult sau mai putin sesizabila a acestui AGENT STRESSANT, ignorat cu desavârsire de cei care-l poseda.

J.MERTON (SUA), cercetator în materie, a dovedit statistic incidenta mai crescuta a diverselor boli si în special a celor mentionate mai sus, în contextul acelora care au de-a face mai frecvent si mai intens cu acest stress. Asadar, indiferent de indispensabilitatea telefonului, trebuie sa avem întotdeauna în vedere si aceasta realitate, într-o lume moderna în care telefonul face parte din cotidian.

**************
Îmi permit sa adaug faptul ca în Canada au loc dezbateri importante în Guvern, privitoare la interzicerea folosirii telefoanelor celulare de catre conducatorii auto, dat fiind statisticile ce confirma numarul crescut de accidente de circulatie în asemenea situatii. De asemenea, tot în Canada, celularele au fost interzise în urma cu 2 ani, în avioane, sali de spectacole, restaurante sau sali de asteptare la cabinete medicale.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
El mundo Botanica

Mă înalţ deasupra câmpiei Albe ca un perete văruit de curând; Imensă, fără margini parcă. Nu există Nord, nu există...

Închide
13.58.148.182