Despre verdeata… ce si cum se foloseste
Verdeata cu tulpina lemnoasa se adauga chiar de la inceputul fierberii, pentru ca aroma ei se elibereaza treptat. Verdeturile delicate se adauga la sfarsit, evitand fierberea, pentru a-si pastra prospetimea, culoarea si aroma.
VERDEATA CU TULPINI LEMNOASE
Rozmarin – miel si cartofi
Cimbru – porc si leguminoase
Salvie – porc, curcan, dovleac
Dafin – sosuri albe, iahnii
Tarhon – pui, peste, oua
VERDEATA PROASPATA
Busuioc – rosii si vinete
Ceapa – verde oua
Marar- peste, salata verde
Coriandru – preparate thailandeze
Menta – miel si deserturi
Ce portiune se foloseste
Frunzele de patrunjel, busuioc, menta, salvie si marar se folosesc cel mai adesea intregi sau tocate. Exceptie face busuiocul, ale carui frunze se strivesc si se inegresc daca sunt tocate; de aceea, ele se rup.
Fire si foi intregi de cimbru, dafin, tarhon sau rozmarin se folosesc la mancaruri inabusite sau fripturi la cuptor. La prajeli si fripturi la gratar, ele se folosesc tocate sau zdrobite, pentru ca aroma sa se imprastie rapid.
Radacina si petiolul de coriandru sunt pline de arome si se folosesc la preparatele cu curry, salatele asiatice ori sosul pesto.
Foloseste verdeata proaspata
Cele mai multe plante aromate sunt mai bune proaspete. Singurele pe care merita sa le pastrezi uscate in camara sunt dafinul, oregano, rozmarinul si cimbrul; dar atentie la cantitate: in mancare pune doar jumatate din cat ar trebui, fiindca au o aroma mult mai puternica.
Bouquet garni Leaga cu ata cateva fire de patrunjel, un fir de cimbru, un fir de telina si o foaie de dafin si adauga-l la supe, mancaruri inabusite si concentrate de legume sau de carne.
Cum o pastrezi
In frigider
Verdeata se poate pastra invelita in prosop umed de hartie si apoi introdusa in punga de plastic, pentru a impiedica ofilirea. Se pune in sertarul pentru legume, unde temperatura nu e prea scazuta.
In congelator
Toaca verdeata si pune-o in tavitele pentru cuburi de gheata. Adauga apa si congeleaza. Cubul rezultat pastreaza aroma si textura plantei proaspete si se foloseste in supe, preparate inabusite si sosuri.
In ghiveci
Daca folosesti frecvent o anumita verdeata, merita sa o plantezi intr-un ghiveci pe care e bine sa-l pastrezi langa o fereastra insorita. Nu trebuie udata prea des, fiindca aromele nu vor mai fi asa de puternice.
(“Din secretele bucatariei”)