caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Repere carteziene



 

Decuplarea Iuanului

de (8-8-2005)

Un eveniment istoric prin care China intra in randul superputerilor financiare: decuplarea Iuanului de dolar, a avut loc la 21 Iulie a.c.

Cu aceasta ocazie, Iuanul s-a apreciat fata de dolarul American cu 2 %. Decuplarea a fost urmata de cuplarea de un cos de monede, sfarsindu-se era in care Banca Centrala a Chinei nu avea o politica monetara definitorie.

Deschiderea contului de capital nu a avut loc, ca urmare nu vom vedea miscari bruste ale cursului Iuanului in perioada viitoare.

China, avand un Produs National Brut de aproape 2 trilioane de dolari si pastrand rezerve de 700 miliarde de dolari americani, poate schimba structura rezervelor de valute de aici incolo.

In masura in care si Banca Malaieziei a copiat imediat miscarea de decuplare a Chinei, schimburile comerciale intra-asiatice se pare ca vor avea loc in Iuani, ca urmare eliminandu-se o parte nevoii de instrumente financiare de tip currency swapuri pe dolari datorita eliminarii riscului valutar.

Cu acest prilej Iuanul se contureaza ca viitoare moneda de rezerva a altor Banci Centrale ale caror tari au schimburi comerciale importante cu China.

America, care a fortat aceasta masura, a fost coplesita de pierderea locurilor de munca de la baza piramidei calificarilor ca urmare a preturilor mici practicate de chinezi.

Avand un model ultracapitalist cu privire la supra-calificarea fortei de munca, cu aceasta ocazie America recunoaste ca o parte a populatiei, care nu poate tine pasul cu acest ritm – trebuie protejata.

Protectia insa nu s-a manifestat prin ajutoare sociale, ci prin bariere quasi-tarifare.

O alternativa pentru a se fi pastrat hegemonia dolarului ar fi fost acordarea unui mai mare nivel de ajutoare sociale in America, lucru care nu s-a intamplat, probabil pe motiv de a nu se incuraja nemunca.

Aceasta neglijare, poate involuntara, a paturilor sociale defavorizate se pare ca vrand-nevrand a dus la slabirea incisivitatii financiare a acestei tari.

O analiza detaliata a implicatiilor acestui eveniment ca si a altor fenomene financiare recente asupra lumii financiare va fi facuta impreuna cu colegii de la Asociatia Romana a Managementului Riscului, la Forumul ce se va desfasura in Bucuresti in perioada 14-17 Octombrie 2005. Pentru mai multe detalii va rugam accesati sit-ul organizatorilor la www.riskmanagement.ro.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Oportunitati de finantare

Apeluri pentru propuneri de finantare 2005-2006 – LIFE Natura si LIFE Mediu Descriere: OBIECTIVELE PROGRAMULUI: Obiectivul general al programului LIFE...

Închide
3.145.173.112