caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Economic



 

Ultimele masuri prudentiale ale BNR

de (11-7-2005)

Introducerea unui plafon combinat de indatorare la nivelul persoanelor fizice este o masura binevenita si arata recunoasterea ca s-a produs o rupere intre paritatea puterii de cumparare a cetateanului obisnuit si preturile imobiliare in ultimii ani.

Pentru a continua creditarea rezidentilor in vederea obtinerii de imprumuturi ipotecare, bancile vor trebui sa mareasca termenele de creditare pana la 40 de ani, eventual cu posibilitatea de a amortiza un minim minimorum de principal lunar si suspendarea oricaror penalitati cand rambursarea se va accelera (in speranta ca veniturile vor creste peste cativa ani…)

In conditiile in care consideratiile de mai sus se vor dovedi inaplicabile din cine stie ce motive, probabil ca pana la intrarea in Uniune, pentru a se ingheta preturile imobiliare, va trebui sa se introduca o limita de cumparare in cazul nerezidentilor (de ex. o casa si un teren) ca si diferentieri fiscale drastice intre detinatorii de imobile primare si secundare.

Pentru a preveni scaderea accelerata a preturilor, si a permite ca rata lunara sa ramana in banda de pana la 40% din venit, este nevoie ca intreprinderile sa cumpere ansambluri de locuinte, finantand depozitul initial si sa amortizeze acest depozit pe o perioada de 5 ani de fidelitate a angajatului. In acest caz e clar ca aceste sume se vor scadea tot de la angajat, privandu-l de a avea un plan de pensii privat care s-ar fi maturizat tot in 5 ani.

In conditiile in care Dl. Tariceanu a afirmat sus si tare ca nu poate creste salariile reale din cauza indicatiilor FMI, cu toate ca o parte din cresterea economica combinata de dupa ’89 se datoreaza cresterilor de productivitate, iar deficitul bugetar este si el controlat drastic, optiunile raman cele de mai sus.

Refuzul unor participanti europeni de a participa la refinantarea imprumuturilor ipotecare in Romania imi arata ca se asteapta ca daca un reviriment economic major nu se va produce dupa aderare, evolutia pietei imobiliare pe termen lung fie va fi descendenta, fie va fi dominata de nerezidenti, ceea ce poate insemna un alt exod al natiunii romane.

Ecouri

  • Zob Gheorghe: (11-7-2005 la 00:00)

    Ma bucur ca ati revenit cu explicatii si previziuni. Avem nevoie de mai multa previziune. Cred ca si mai bine ar fi daca ati putea avea influenta la factorii de decizie din Romania.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Jurnalisti si carturari

Consultarea jurnalelor romanesti, in loc sa ma ridice prin obiect si prin mod de gandire, ma coboara. Functia formativa a...

Închide
3.15.29.138