Dupa ce, in urma cu cateva ore, am dat intr-o singura propozitie stirea demisiei guvernului Tariceanu, revenim, din nou pe scurt, pentru a clarifica acelor cititori ai ACUM care isi pun intrebari ce se intampla de fapt in Romania.
Respingerea de catre Curtea Constitutionala a pachetului de legi pentru reforma Justitiei si restituirea integrala a proprietatilor nationalizate este de fapt la originea demisiei echipei Tariceanu. Pus in fata optiunii de a continua o reforma practic imposibila fara cadrul legal corespunzator, respectiv de a crea o criza care sa oblige electoratul sa-i dea un nou vot de incredere, guvernul a optat pentru cea de a doua varianta.
Cu alte cuvinte, nu avem de-a face cu o criza generata de imposibilitatea de a controla o situatie ci cu o criza provocata. Coalitia guvernamentala spera in acest fel ca, prin reinnoirea persoanelor care ocupa pozitii-cheie in stat, de data aceasta printr-un vot si mai decisiv al romanilor, sa termine o data pentru totdeauna cu franele asezate abil de fostii nomenclaturisti si urmasii acestora in fata accesului Romaniei la o democratie autentica si la dreptate sociala.
Era normal ca institutia Curtii Constitutionale, alcatuita in principal din persoane fidele lui Iliescu, puternic legate de structurile mafiote din Justitie in care se retrasesera principalii tortionari si artizani ai Securitatii imediat dupa ’89 (unde se si afla in continuare, bine-mersi), sa incerce sa reziste pachetului de legi mentionat. Doar nu isi inchipuie cineva ca le face placere sa iasa din casele construite de altii ori ca ar renunta cu usurinta la mitele baronilor care se perinda pe la Parchetul National Anticoruptie parca doar pentru a-si mai face un pic de publicitate pe posturile nationale de televiziune!
Sunt convins ca vor urma multe analize si va curge multa cerneala pe acest subiect asa ca ma opresc aici: e o criza „de bine” – sa speram ca electoratul va intelege ca a sosit timpul unei schimbari profunde si va vota in asa fel incat riscul acestei demisii sa fi meritat. In orice caz, daca nu o va face, isi va merita soarta!
Ati citit decizia Curtii? Cititi-o….
http://www.ccr.ro/decisions/pdf/ro/2005/D375_05.pdf
—–
*** Care este numele dv. propriu, ca sa stiu cum ma adresez? (Inundatii sau Anticipate?) Glumesc. Raspunsul meu la intrebarea dv. este: DA, am citit-o.
Daca ati citit-o (decizia) dupa publicarea articolului atunci va propun sa scrieti un articol in care sa o analizati. Romania are nevoie de un asemenea articol. Ziaristii din Romania nu sunt capabili sa o faca. Sunt multi cititori care ar dori sa afle o interpretare a acestei decizii. Fiti diferit de toti si de jurnalistii care compileaza informatia de la unul la altul si care se lasa ghidat de zvonuri politice. Fiti original! Scrieti un articol onest, impartial si daca aveti ocazia cereti si sfatul unui constitutionalist pe ceea ce scrieti… Uneori lucrurile par mult mai complicate decat ar parea la prima vedere. Bine inteles, scuze daca am intrat in prea multe detalii. In Romania nu este vreme de detalii, sunt inundatii … multe inundatii si in curand anticipate.
—
Fiind informat in legatura cu decizia Curtii Constitutionale si ceea ce avea sa urmeze in varianta raspunsului tehnic venit din partea institutiei, am oferit cititorilor ACUM opinia mea. Puteti, in egala masura, daca veti considera ca aceasta opinie este contrara realitatii, sa scrieti un articol, pe care ne va face mare placere sa-l publicam. Contati pe neinterventia cenzurii in articolul dv. Alegeti-va un pseudonim decent daca doriti ca identitatea sa nu va fie cunoscuta.