Uite ca ne-au prins inundatiile nepregatiti, oare pentru a cata oara? Se pare ca autoritatile nu s-au invatat minte in primavara, cand Vestul tarii a fost acoperit, la propriu, de ape. Am dat atunci vina pe dig-uri, pe gestionarea neprofesionista de fonduri si tot asa. Am evitat sa ne asumam raspunderea pentru pagubele provocate. A venit raportul Uniunii Europene, eliberarea lui Cozma, si parea ca nimeni nu isi mai aduce aminte de cei a caror case au fost maturate de suvoaiele raurilor. In momentul de fata, mai bine de doua treimi din suprafata Romaniei este sau a fost sub ape.
In cateva luni, vom concura cu Venetia. Si ne vom deplasa cu barca sa ne cumparam de-ale gurii. Numai sa mai avem ce sa cumparam. 13 judete au fost afectate zilele astea de inundatii. Alte case distruse, alte familii pe drumuri. In primavara autoritatile au promis ca vor reface casele celor sinistrati. Cu promisiunile am ramas. Ba ca nu s-au facut inca proiectele, ba ca nu sunt suficienti bani pentru eliberarea terenurilor. Mii de scuze, dar nimic concret.
In judetul Timis au fost construite cateva “casute de vacanta”, in locul caselor mari in stil banatean. Oamenii se intreaba cu ce au gresit. Autoritatile dau din cap. Mai organizeaza o strangere de fonduri, ceva si ies iar cu fata curata.
In cazul noilor inundatii ca strabat tara, desi au intervenit rapid, pentru a nu mai repeta greselile de data trecuta, autoritatiile, locale sau centrale, iar au picat examenul la infrastructura: diguri care au cedat, canale de scurgere inundate de tot felul de deseuri menajere sau lucrari de decolmatare facute de mantuiala. Ambulante care nu au putut ajunge la nici una din solicitari, oameni care s-au trezit peste noapte sub cerul liber, si lista ar putea continua. Proasta gestionare a crizei din primavara s-a repetat. Credeam ca ne vom invata minte, ca nu vom transforma gurile de deversare in iazuri, lacuri pentru pescuit sau in locuri de scaldat. Ma intreb daca va fi tras cineva la raspundere pentru stricaciunile produse.
Inundatiile puteau fi prevenite. Sau cel putin, efectele puteau fi diminuate. De atatea ori am fost martorii acestor fenomene meteorologice cu efecte daunatoare. Si de fiecare data tot nepregatiti ne-au prins. Ma gandesc la cei care trebuie sa o ia de la inceput. Cu ce mai pornesc ei la drum? In judetele afectate acum, a aparut o noua amenintare. Aceea a pesticidelor pastrate prin vechile C.A.P.-uri care vor ajunge pe terenurile arabile, in panza de apa freatica si vor produce daune de inestimabile. Cine era responsabil cu distrugerea acestora? Probabil aceleasi persoane care acum fug de raspundere. La bietii oameni nu prea se mai gandeste nimeni. La destinele distruse, la fel. Cati dintre cei afectati de inundatii vor avea puterea sa isi reconstruiasca vietile? Unde e viitorul lor?
Copiii care au fost martorii acestor evenimente vor ramane marcati pe viata. Pentru ei, viitorul e intunecat, nu mai au nici o speranta de care sa se agate, nu mai au nimic.