caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Marturii



 

CLISURA DUNĂRII – file din istoria ocrotirii sănătăţii.

de (20-6-2005)

Atunci când ajungi undeva, la o vârsta inaintată, incepi să-ţi pui tot felul de întrebări. Oare ce am făcut eu în viaţa asta?

Aşa a gândit şi medicul primar ftiziolog Ioan NISTORAN. Domnia-sa a muncit peste 50 ani în slujba sănătăţii, intr-o zonă nu prea primitoare şi totuşi a rămas aici unde s-a născut la 12-aprilie-1932, în Moldova Nouă, oraşul fără prea multe perspective, când a terminat Facultatea de Medicină Generală în anul 1957. A hotărât să rămână aici în Clisura Dunării. Şi-a dorit să spună lumii ce a văzut şi ce a făcut timp de aproape 50 ani aici în Alaska României.

A reuşit cu fonduri proprii să-si adune amintiri şi documente, pe care le-a tipărit într-o carte destul de cuprinzătoare, dar nu suficientă pentru a cuprinde multiplele aspecte trăite alături de multitudinea de colegi pe care i-a convins să rămână aici unde nimeni nu avea să mai audă de ei. Aşa a convins-o şi pe soţia sa, Lia NISTORAN şi dumneaei medic pediatru, să vină din Arad aici pe malul Dunarii.
Cartea domnului dr.Ioan NISTORAN este o mică enciclopedie a Clisurii Dunării căci are şi multe date istorice şi geografice despre acastă zonă. Pentru a înţelege mai bine ce înseamnă această zonă trebuie spus că ea cuprinde loclităţile riverane Dunării de la Baziaş şi până la Berzasca, după unii, sau până la Orşova, după alţii. Lucrarea vorbeşte despre medici şi cadrele medicale din localităţile; Zlatiţa, Socol, Câmpia, Divici, Şuşca, Pojejena, Radimna, Măceşti, Moldova Veche, Moldova Nouă, Moldoviţa, Cărbunari, Gârnic, Sfânta Elena, Coronini (fost Pescari), Sicheviţa, Gornea, Liubcova,
Berzasca, Cozla şi Bigăr. Acest areal destul de întins pentru vremuri când cele mai moderne mijloace de transport erau caii şi căruţele să ai grijă de circa 30.000 suflete nu era tocmai uşor.

Voi încerca în câteva episoade să aduc în faţa cititorului şi biografii ale celor ce merită să fie cunoscuţi de cât mai multa lume, medicii şi cadrele medicale din această zonă.
————————-
Actualitate:
ZIUA DUNĂRII… LA MOLDOVA NOUĂ.
Dunărea fluviul care ne-a însoţit de a lungul istoriei apărându-ne de furia multor duşmani este omagiat de către cei ce trăiesc pe malurile sale. La Moldova Nouă membrii cercului de arheologie şi istorie clasele V-VII au initiat mai multe manifestări dedicate Zilei Dunării. Astfel in luna mai au participat la o excursie pe traseul Moldova Nouă – Drobeta Turnu Severin. La clubul elevilor va avea loc în 22-iunie-2005 un simpozion cu tema ,,Vechimea aşezărilor din Clisura Dunării’’.

Manifestări dedicate acestei simbolice zile au avut loc şi la sediul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Moldova Nouă, unde membrii acestei organizaţii si invitaţii acestora au putut discuta despre ,,Repere istorice daco-romane în Clisura Dunării’’ prezentate de domnul Mihai LEONTE, preşedintele acestei organizaţii. Articolul mai sus menţionat este prezentat în revista virtuala ,,ZAMOLXIS’’ unde este foarte apreciat. Fiind vorba totuşi de Ziua Dunării au fost prezentate şi unele cărţi, ce au ca tematică bătrânul Danubiu. Astfel s-au prezentat lucrarea soţilor Ştefan şi Alexandrina NEGREA ,,Din defileul Dunării în Cheile Nerei’’o lucrare de referinţă turistică dar şi ştiinţifică. S-a făcut referiri şi la ,,România pitorească’’ a lui Alexandru Vlahuţă ajungandu-se şi la Jules VERNE cu al său ,,Pilot de pe Dunăre’’.

Din discuţiile purtate vorbitorii au lăsat să se înţeleagă că o influenţă negativă, în privinţa ecologiei a avut-o barajul de la Porţile de Fier, prin dispariţia faunei specifice din zona Ostrovului de lângă Moldova Veche.
Influenţă negativă, este şi faptul că au dispărut celebra scrumbie de Dunăre,afectându-se perpetuarea acestei specii. În concluzie s-a arătat că pentru Europa, Dunărea a reperzentat un adevărat miracol, iar pentru poporul român cel mai de nădejde paznic din Sud.

Bătrânii pensionari au luat hotărârea de a căuta şi alte lucrări despre Dunăre tema fiind foarte interesantă şi mereu de actualitate.

Mihai LEONTE – Moldova Veche -România

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Indemnuri

Zburati cocori sub cerul nesfarsit, Aripile voastre largi stindarde, Nu va limitati in infinit, Iar tu nu inceta creeaza barde....

Închide
3.135.216.24