caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Opinii



 

Defectiuni ale Constitutiei europene

de (20-6-2005)

Raoul Marc Jennar Doctor in stiinte politice, cercetator la Unitatea de Cercetare Formare si Informare asupra globalizarii in Franta a expus cinci motive de respingere a Constitutiei europene in jurnalul parizian „Metro” din 2005, mai 10. Ele sunt urmatoarele:

1. O constitutie este un text scurt, precis si accesibil tuturor. Ea este un text care aduna oamenii. Constitutia Europei are 448 de articole, un text confuz, incomprehensibil. Cum se poate spune „da” unui text care nu se intelege? Cum se poate sustine un text care divizeaza oamenii?

2. Aceasta Constitutie pentru Europa reneaga valorile nascute in Europa.

a. Principiul laicitatii nu este mentionat.
b. Principiul „Toate puterile emana de la popor” nu este nici inscris nici pus in opera.
c. Caracteristicile democratiei au fost stabilite de Europa: separarea puterilor, controlul parlamentar al puterii. Textul organizeaza confuzia puterilor si constitutionalizeaza ceea ce se numeste de 50 de ani „deficit democratic”.
d. Europa a smuls drepturile sociale: dreptul la sanatate, dreptul la cazare (locuinta), la un minim al existentei, la munca, la un salariu minim, la alocatie de somaj, la pensie. Consacrate in Costitutia si legile Frantei in numeroase tari ale Europei si in Declaratia Universala a Drepturilor Omului ele sunt ignorate in textul propus.
e. Europa a conceput serviciile publice care dau posibilitatea ca serviciile la care toti au dreptul sa fie accesibile tuturor. Constitutia nu vorbeste decat de servicii publice de interes economic general care sunt
supuse legilor concurentei si logicii rentabilitatii.
f. In Europa s-a conceptualizat ordinea modiala bazata pe forta dreptului si nu pe dreptul fortei. Constitutia supune politica straina si de aparare a Europei, Pactului Atlanticului de Nord.

3. Acest tratat rupe cu ceea ce a fost timp de 50 de ani, speranta europeana: speranta egalitatii intre popoare (egalitate de nivel de viata, egalitate de sanse) prin armonizare. Aceasta va depinde de acum de regulile de piata (articolul 209).

4.Catehismul neoliberal reduce functiunile esentiale ale statelor la functiuni securitare (articolul 5); el subordoneaza politicile sociale si de mediu la o piata care nu este practic piata reglementata dupa Liberare, compatibila cu un puternic nivel de protectie sociala, ci o piata conforma regulilor Organizatiei Mondiale a Comertului, unde „concurenta este libera si nefalsificata” (articolul 3).

5. Aceasta Constitutie este inacceptabila pentru ca nu se va putea schimba. La 27 de tari se vrea unanimitatea pentru a impiedica toate modificarile sociale si de mediu. Regula unanimitatii, unica in lume ne va impune aceasta noua insine, copiilor si nepotilor nostri. Acceptarea acestei Constitutii inseamna sa ne alienam si sa alienam generatiile care vor veni. Inseamna a accepta lanturile pe care noi le-am rupt altadata.

Observatiile mele
1. Este greu sa numeri pana la 448 dar sa citesti, sa retii, sa intelegi si sa concluzionezi 448 de reguli. Cum poate un cetatean fie el si al Europei sa decida in cunostinta de cauza asupra unei legi cu raza de actiune continentala si poate seculara astfel facuta? Bune intentii nu se ascund dupa intocmirea unui asemenea sistem de reguli.

Indianul cel vechi a spus:

„De rabzi dusman cu molima in coasta
Fara sa incerci a le starpi pe dat’
Un crunt sfarsit negresit te adasta
Incet te macina, dar ne-mpacat.”

Odata ce Europa occidentala are pretentia ca noi sa ne integram, este normal sa ne intrebe si pe noi romanii daca ne convine o lege fundamentala si de fapt suprastatala astfel facuta.

2. Nementionarea principiului laicitatii este de origine extraeuropeana si ii suspectez pe cei infiltrati in Europa care actioneaza din umbra pentru a strecura islamismul in activitatea statala.

3. Unde este progresul democratic pretins daca nu emana puterea de la popor. Nu vad personalitatile capabile a conduce prin inspiratie geniala colectivitatea unui continent.

4. Sa fie atat de criminala istoria umana ca nu progreseaza decat prin sacrificarea unor vieti prin abandon social?

5. Aruncarea intregii dificultati si complexitati a vietii europene in sarcina economiei de piata indica abdicarea de la stapanirea mecanismelor de functionare a sistemului colectivitatii europene. Legiuitorii acestia sunt grabiti sau sunt fortati sa se conformeze unor factori straini Europei.

6. Uniunea Europeana seamana a experiment social si desi este facuta mai prudent are elemente comune cu testarea teoriei organizarii comuniste a colectivitatii umane in secolul XX.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Indemnuri

Zburati cocori sub cerul nesfarsit, Aripile voastre largi stindarde, Nu va limitati in infinit, Iar tu nu inceta creeaza barde....

Închide
3.144.1.100