caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

Inventatori – inventii

de (20-6-2005)

– Tablita de citit pentru orbi (cecitate) – inventata de Tim Cranmer în 1956, aplicata prima oara la Scoala pentru orbi din Perkins (SUA).

– Acordeonul, inventat de austriacul Cyril Demian în 1829, instrument înrudit cu bandoneonul si armoniul. Acordarea pianului inventata în 1850.

– Acetilenul – descoperit de englezul Edward Davy în anul 1836.

– Acupunctura a existat la chinezi din anul 2000 î.Ch.

– Aerul conditionat – inventat de americanul Frederick Mckinley Jones (Cincinnati,Ohio).

– Airbus – inventat în 1965 în colaborare Franta, Anglia si Germania. Boeing 747 este detronat de Airbus A-380, prezentat la Blagnac (Franta) în 2005, primul zbor de încercare în Mai 2005, va fi comercializat în 2006. Costul între 220-240 milioane euro, va transporta între 555-840 pasageri, cu o viteza de 1000 km/ora. Dimensiuni: 73 m.lungime, 20 roti.

– Laserul – inventat de Albert Einstein în 1917,Germania. Laser = Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Feluri de laser: lichid, solid, cu gaz, cu semi-conductori si electroni liberi.

– Bateriile electrice – inventate de Alessandro Volta (Come,Italia) în 1745.

– Penicilina, descoperita de Alexander Fleming, medic (Scotia), în 1881.

– Telefonul – inventat de Alexander Graham Bell în 1876 (Edinburg,Scotia).

– Dinamita – inventata în 1866 de Alfred Nobel, chimist, dar oficial, a fost creata în 1875.

– Algoritmii – inventati catre anul 820, sec.IX d.I.Ch., de Muhkamad ibn Musa Al’Khowarismi (Taskent, Persia), se aplica nu numai în matematica sau informatica, dar si în alte domenii. Algoritmul este o metoda, un procedeu pentru a tria obiecte, extrage radacina patrata, cautarea cuvintelor în dictionar.

– Alergie – fenomen alergic aparut în anii 1650 î.I.Ch. Primele descoperiri stiintifice au fost în sec.XIX. Prima persoana decedata din cauza alergiei, s-a datorat unei întepaturi de viespe. Alergia este de 3 feluri: rinite, cutanate, alimentare.

– Chibritele – inventate de John Walker (Anglia) în anul 1830, cu vârful din material chimic, mai târziu înlocuit cu fosfor alb, care fiind însa toxic, a fost înlocuit cu fosfor rosu, aprobat de Conventia de la Berna.

– Alfabetul – la jumatatea celui de-al doilea mileniu exista alfabetul fenician, recunoscut cu 22 semne, apoi alfabetul grecesc cu 24 litere si în cele din urma alfabetul latin, folosit si de americani si englezi pentru a scrie. Se spune ca 1,3 miliarde oameni folosesc acest alfabet. Alfabetul latin la început a avut 23 litere, la care s-au mai adaugat literele W, Y si Z.

– Ambulanta trasa de cai – a aparut în anul 1590 în Franta, folosita de armata regala pentru transportarea ranitilor. În 1794, Dr.Dominique Larrey realizeaza ambulanta cu volan.

– Becul electric – inventat în 1879 de Thomas-Alva Edison (Milan, Ohio).

– Ancora – existenta din antichitate, inventata în anul 600 î.I.Ch. de marinarii Plinius si Strabon. În sec. XVIII, aparând fierul de calitate, ancora a fost cunoscuta, înlocuind sacii de nisip si frânghiile pentru ancorarea vaselor.

– Ander CELSIUS (Uppsala, Suedia), astronom, în 1742 a elaborat un termometru cu mercur pentru masurarea lungimii gradelor meridiane, în care cifra O marcheaza punctul de congelare si 100 punctul de fierbere a apei.

– André Citroën – în 1878, la Paris, este inventatorul si constructorul automobilului ce-i poarta numele. Inovator în publicitate si marketing, ilumineaza în numele lui, în anul 1924 Tour Eiffel cu 250.000 becuri.

– André si Edouard MICHELIN, au inventat în 1830 mingii din cauciuc pe care le vindeau în scoli, apoi între 1853-1859 au realizat cauciucurile pentru bicicleta demontabile si în continuare cauciucurile pentru automobile.

– André-Marie Ampère (Lyon), matematician si fizician, a realizat în 1775 unitatea de masurat intensitatea curentului electric, care-i poarta numele. A mai inventat galvanometrul si telegraful electric.

– Anestezia cu eter, inventata de Morton în anul 1846 în Statele Unite.

– Anuarul – realizat pentru prima oara de John MacParson în Philadelphia (US), anul 1785, primul anuar continând 6250 nume si adrese de abonati din Philadephia si împrejurimi. În Canada, primul anuar a fost publicat în 1882 în capitala Ottawa, continând 200 abonati.

– Antibiotice – Pasteur, cu Vuillemen si Joubert, au realizat antibioticul în anul 1889.

– Antivolul pentru auto – inventat de Abraham Neiman în 1934 (Germania).

– Aparatul foto polaroid – realizat de Edwin Herbert Land în Statele Unite în anul 1948.

– Restaurant – apelativul cuvântului restaurant este atribuit în anul 1765 de un francez, Boulanger. Pâna în secolul XVIII cuvântul restaurant era atribuit unui bouillon fortifiant.

– Acvarium – inventat de A.W.Brande în Anglia, anul 1819. Primii pesti tropicali într-un acvarium au fost /pestele paradis/ si /pestele rosu/ în 1846.

– Arobas – @ – utilizat în adresele de e-mail exista de mult timp, chiar din Evul Mediu. Pâna în sec.XIX arobas servea numai comerciantilor pentru vânzarea în unitati. Începând cu anul 1972, Ray Tomlinson a decis sa fie utilizat în adresele de e-mail. Numele oficial este /a comercial/, iar în engleza /at/.

– Poubelle – în lb.franceza acest cuvânt este atribuit containerelor, lazilor, cutiilor pentru resturile menajere. Multa vreme, parizienii aruncau resturile menajere pe caile publice sau în gropi. Începând cu anul 1184, Philippe August a încercat sa lupte contra muntilor de gunoaie din Paris, si a decis pavarea drumurilor. În 1506 Louis XII a decis ca pentru serviciul de adunarea gunoaielor sa se perceapa o taxa, numita „taxa de mizerie”. În 1750, J.Jacques Rousseau paraseste Parisul, salutându-l cu un „Adieu, oras de mizerie”. În 1799, o ordonanta a politiei impune proprietarilor si locatarilor parizieni sa mature în fiecare zi în fata locuintei. În 1883 se creaza o taxa specifica pentru curatenie. În acelasi moment, descoperirile lui Pasteur impun regulile de igiena.

În final în 24 Noiembrie 1883, Eugène POUBELLE, prefect de Sena, semneaza un decret prin care obliga proprietarii parizieni sa furnizeze un recipient acoperit pentru fiecare locatar în care sa se adune rezidurile domestice. Prefectul POUBELLE a prevazut absolut totul – dimensiuni, trierea deseurilor si punerea în cutii separate, si nu amestecate. A trebuit sa treaca aproape un secol între inventia de /poubelle/ si aplicarea unei veritabile colecte, precum si locul de stocare a deseurilor. În 1975 s-a organizat sistemul de colectarea deseurilor si tratarea lor în scopul rezolvarii problemei poluarii, iar în 1992 s-a decretat legea compostarii sau incinerarii deseurilor nereciclabile. (Va urma)

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Indemnuri

Zburati cocori sub cerul nesfarsit, Aripile voastre largi stindarde, Nu va limitati in infinit, Iar tu nu inceta creeaza barde....

Închide
18.118.151.112