caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Dialog Intercultural



 

Mica nota informativa

de (20-6-2005)

Seismul politic care s-a produs in Germania era prevazut si asteptat de mult. Nu inteleg de ce a venit asa tarziu. Cancelarul german Gerhard Schröder va propune la 1 iulie un vot de (ne)incredere in parlament. Va pierde cu siguranta, caci in parlament, SPD (Partdul Socialist German), beneficiaza doar de 50% din voturi plus unul. Toata lumea este sigura ca unul dintre cei care ii vor acorda votul de neincredere va fi el insusi urmat de seful partidului si omul sau de incredere Müntefering.

Dar si multi membrii din propriul partid ii sunt potrivnici si s-au saturat de politica lui. Ziarele de aici il compara cu un bolnav de cancer care se sinucide de frica mortii. Data noilor alegeri care vor avea loc cel tarziu la 18 septembrie, trece drept sigura.

Mic istoric: Schröder vine la putere in 1998 inlocuindu-l pe Kohl (CDU) care, dupa multi ani la guvernare, nu mai avea nici un chef. El declara in acea vreme: “In timpul mandatelor mele am reusit unificarea Germaniei si am contribuit in mod esential la formarea Uniunii Europene. Mi-am indeplinit visul. Nu prea vad ce imi mai ramane de facut”. Odata ajuns la putere Schröder a facut de toate numai politica sociala, nu. S-a ales praful de toate promisiunile lui electorale. Lasand la o parte gafele si balbaielile de la inceputul carierii sale, i-a dezamagit pe toti, mai ales pe cei care l-au votat. Nu si pe mine, ma asteptam la asa ceva si nici un adept al socialismului nu sunt.

De un populism excesiv, vedeta a emisiunilor de televiziune si a ziarelor de scandal (e la a patra casatorie), contribuind cu politica sa la cresterea taxelor si impozitelor populatiei si a numarului de someri, certat cu Bush dar bun prieten cu Putin, era mai mult ca sigur ca in 2002 va trebui sa-si ia palaria. Dar minunea s-a produs! Schröder castiga si alegerile din 2002. Din circa 40.000.000 de voturi exprimate obtine cam 4700 mai mult decat opozitia. (Am citat din memorie, sper ca cifrele corespund adevarului. Daca nu, rog sa fiu corectat.) Dar SPD devine minoritar in camera federala a landurilor. Asta l-a impiedicat sa poata promulga anumite legi. In sfarsit, acum cateva zile a pierdut si ultimul bastion, landul Vestfalia-Rinului-de-Nord (am tradus numele corect?) unde SPD mai avea majoritate, land cu o populatie de 13 milioane de locuitori.

Ramas la conducerea tarii numai ca o simpla marioneta dirijata si comandata de opozitie s-a hotarat sa-si traga un glonte in cap propunand votul de neincredere. Este clasificat de multi analisti politici drept ”cel mai slab cancelar pe care l-a avut Germania pana acum”. Si cuvantul “slab” nu se refera la constitutia sa fizica.

Opozitia formata din CDU-CSU (Uniunea Crestin Democrata si Uniunea Crestin Sociala) se pregateste deja de alegeri si a numit-o pe Angela Merkel candidata la functia de cancelar al Germaniei. Este pentru prima oara in Germania cand o femeie aspira la aceasta functie. Provenita din fosta RDG, doctor in fizica, Merkel beneficiaza de o inteligenta deosebita. Victoria ei in alegeri este, conform sondajelor de opinie, sigura. Conform acestora CDU-CSU ar obtine circa 48% din voturi iar aliatii lor de coalitie, liberalii, cam 6%. Si aici aceste statistici nu sunt nici comandate si nici platite/mituite. Marja de eroare depaseste rar 1-2% !

Prin presa romana se pot citi in legatura cu numele ei temeri si speculatii in ceea ce priveste aderarea tarii noastre la UE. Angela Merkel nu este impotriva, ci doreste sa vada indeplinite toate (dar absolut toate!) conditiile de aderare ale Romanici, Bulgariei si Turciei la UE. Dar aceasta tema o voi aborda alta data.

Sper ca aceasta succinta prezentare a situatiei politice din Germania a fost interesanta pentru unii dintre dv.

Ecouri

  • Zob Gheorghe: (20-6-2005 la 00:00)

    Astept date mai precise si mai complete despre Germania actuala. Din Romania nu se vede aproape de loc iar din alta parte informatiile sunt filtrate.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Indemnuri

Zburati cocori sub cerul nesfarsit, Aripile voastre largi stindarde, Nu va limitati in infinit, Iar tu nu inceta creeaza barde....

Închide
3.145.168.68