caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Apel catre Consiliul European

de (12-6-2005)

Am primit la redactie urmatorul comunicat din partea Societatii Academice din România (SAR)

Bucureşti, 13 iunie 2005
Organizaţiile non-guvernamentale vest- şi est-europene semnatare ale mesajului de mai jos adresează un apel Consiliului European din 16-17 iunie pentru continuarea procesului de extindere a UE. Apelul a fost trimis astăzi 13 iunie domnului Jean-Claude Juncker, prim ministru al Luxemburgului şi preşedinte în exerciţiu al Consiliului European, precum şi cancelariilor principalelor state membre.
Apelul a fost iniţiat de Societatea Academică din România (SAR). Orice persoană din listă vă sta la dispoziţie pentru comentarii. De asemenea, detalii suplimentare la office@sar.org.ro sau pippidi@sar.org.ro, iar prin telefon sau fax la (4021)222 1868 sau (001) 650 326 9010, int. 102.

Un număr de think tankuri importante din Vest şi Est lansează un apel către Consiliul European din 16-17 iunie pentru continuarea lărgirii Uniunii Europene.

Voturile negative la adresa proiectului Constituţiei Europene nu trebuie să stopeze extinderea UE

Respingerea masivă de către electorat a Contituţiei europene în Franţa (29 mai) şi Olanda (1 iunie) ridică într-adevăr obstacole importante în calea planurilor imediate ale UE. Însă aceste dificultăţi nu trebuie supraestimate. Politicile demarate de Uniune anterior redactării proiectului de act fundamental de către Convenţia Constituţională nu au de ce să se schimbe ca urmare a dificultăţilor temporare generate de votul negativ cele două ţări. Deşi această opinie e larg raspândită, electoratul francez n-a fost de fapt influenţat foarte tare de chestiunea extinderii UE când a votat „nu”, după cum o arată analiza datelor de sondaj. În plus, aceeaşi spaimă de lărgire a mai fost vehiculată intens şi cu ocazia respingerii Tratatului de la Nisa în referendumul irlandez de acum câţiva ani, deşi subiectul nu fusese de fapt foarte discutat Irlanda. În realitate, chiar dacă noua Constituţie ramâne blocată indefinit, negocierile în vederea extinderii pot foarte bine să continue pe baza Tratatului de la Nisa.

Pericolul vine deci mai curând de la aşteptările negative ale publicului că lărgirea se va opri, decât din partea unor obstacole legale sau instituţionale concrete. Mai pot în aceste condiţii guvernele în ţări precum Croaţia, Turcia sau Serbia să-şi convingă cetăţenii sau opoziţia să sprijine reformele pro-europene în perspectiva unei eventuale aderări? Nu cumva dubiile renăscute privind capacitatea UE de a-şi atinge ţelurile vor începe să submineze procesul de tranziţie în aceste ţări potenţial candidate la negocieri, sau chiar în Bulgaria şi România, care aproape că şi-au încheiat drumul dificil către calitatea de membru? În ultimă instanţă, nu este chiar valul democratic din ultimii 15 ani din zona noastră pus cumva sub semnul întrebării, în momentul când multă lume se aştepta ca UE să contribuie la democratizarea mai profundă a frontierei sale estice, chiar în regiuni care nu vor intra prea curând în Uniune? Nimic n-ar fi mai dăunător pentru Europa de Est şi cea de Vest deopotrivă decât acest scenariu pesimist. Proximitatea UE şi perspectiva aderării s-au dovedit în anii din urmă cel mai important instrument de pacificare şi democratizare în societăţi fragmentate etnic sau conduse de regimuri autoritare.

La Consiliul European din 16-17 iunie şefii de stat din UE vor discuta desigur toate aceste lucruri. Opinia noastră este că lărgirea Uniunii nu trebuie să fie afectată de rezultatul referendumurilor din Franţa şi Olanda, iar aceasta este şi părerea Comisiei UE. Este nevoie de un semnal politic din partea dv. că Europa va continua să fie continentul deschis şi tolerant de până acum, iar angajamentele luate în precedentele Consilii vor fi onorate, un semnal pe care publicul din Est, trecut prin dictaturi dure şi războaie civile devastatoare, îl aşteaptă mai mult ca oricând. Liderii europeni trebuie să dea un mesaj Bulgariei şi României, Croaţiei şi Turciei, sau tuturor ţărilor din Balcanii de Vest, că promisiunile făcute la summitul de la Salonic vor fi ţinute dacă aceste state îşi îndeplinesc angajamentele de reformă şi bună purtare.
Think tank-urile care semnează acest apel funcţionează în diverse ţări europene, membre vechi sau noi, sau posibile membre ale UE în viitor. Ele împărtăşesc viziunea unui continent unit, democratic şi prosper, şi încurajează Consiliul European să dea confirmarea acestei viziuni, aşteptată acum de noi toţi. Suntem convinşi că această mică investiţie de încredere şi capital politic va produce profituri incomensurabile tuturor pe termen lung.

· Charles Grant, Center for European Reform (CER), London
· Gerald Knaus, European Stability Initiative (ESI), Berlin, Sarajevo, Istanbul
· Alina Mungiu-Pippidi, Romanian Academic Society (SAR), Bucharest
· Ivan Krastev, Center for Liberal Strategies, Sofia
· Ivan Vejvoda, Balkan Trust for Democracy, Belgrade
· Stefano Bianchini, Coordinator of the „Europe and the Balkans International Network”, Bologna
· Michael A. Landesmann, Vienna Institute for International Economic Studies
· Jacques Rupnik, Centre d’Etudes et de Recherches Internationales (CERI), Paris
· Artur Radziwill, Center for Social and Economic Research (CASE), Warsaw
· Franz-Lothar Altmann, German Institute for International Politics and Security, Western Balkans Unit, Berlin
· Judy Batt, European Research Institute, University of Birmingham, UK
· Hryhoriy Nemyria, Centre for European and International Studies, Kyiv, Ukraine
· Wim van Meurs, Center for Applied Policy (CAP), Munich
· Anneli Ute Gabanyi, Stiftung Wissenschaft und Politik, Berlin
· Genc Ruli, Institute for Contemporary Studies, Tirana
· Martin Butora, Institute for Public Affairs (IVO), Bratislava
· Alexander Kourylev, Freedom House Europe
· Jovan Teokarevic, Center for European Studies, Belgrade
· Krassen Stanchev, Institute for Market Economics, Sofia
· Ognyan Minchev, Institute for Regional and International Studies, Sofia
· Muhamet Mustafa, Riinvest Institute for Development Research, Prishtina, Kosova
· Gernot Erler, Suedosteuropa-Gesellschaft (Southeast Europe Association), Berlin
· Elida Reci, Public-Private Finance Institute, Tirana

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ce facem cu Chişinăul?

Vara, Chişinăul devine mai bătrân, mai rusesc şi mai comunist. Pentru că pleacă în vacanţă studenţii, merg în concediu profesorii,...

Închide
3.142.198.108