caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Diaspora



 

Nu doar munca…

de (13-6-2005)

Exista romani plecati in strainatate care, pe langa dorinta de a castiga un ban in plus, vor sa stabileasca acolo si altfel de relatii cu comunitatea din care fac parte. Asociatia Spirit Romanesc din Castel Goffredo, nordul Italiei, a colaborat anul acesta la organizarea Premiului International de Literatura Contemporana G.Acerbi, care isi propune familiarizarea publicului italian cu literatura romana contemporana.

Italia este una din destinatiile privilegiate ale romanilor care pleaca sa munceasca in strainatate. Exodul romanilor catre aceasta tara este un fenomen cunoscut. Ceea ce este mai putin cuoscut este faptul ca unii dintre romanii stabiliti acolo, pe langa grija de a-si castiga existenta, incep sa-si puna problema identitatii lor etnice si culturale. Este cazul celor din Asociatia Spirit Romanesc, care au depus eforturi considerabile in a pastra legaturile cu Romania, in a pastra vie imaginea tarii lor in constiinta romanilor plecati sa munceasca in Italia si au inteles sa faca asta prin organizarea de spectacole cu specific romanesc in comunitatea in care traiesc..

S-a incercat deci completarea unor raporturi economice fructuoase cu proiecte culturale pe masura.
Anul acesta acest tip de evenimente culturale au atins un nou nivel, ceva mai academic. Mai exact, membrii acestei asociatii si-au propus si au reusit o colaborare cu o asociatie culturala numita G.Acerbi din Castel Goffredo si impreuna au realizat cea de-a XIII-a editie a Premiului International de Literatura Contemporana G.Acerbi. Acest premiu are ca obiectiv principal familiarizarea publicului italian cu diversi autori straini, putin cunoscuti pe teritoriul Italiei, in special in Nord. Anul acesta vizata este literatura romana, iar printre nominalizati se numara Mircea Cartarescu (Nostalgia), Marin Mincu (Jurnalul lui Dracula) si Razvan Popescu (Fundesac). Festivitatea de deschidere a avut loc pe 5 martie anul acesta si s-a desfasurat in prezenta unor oficialitati din partea Ambasadei Romane, Accademia di Romania si Cosulatului din Milano.

Festivitatea de premiere va avea loc pe 2 iulie in Castel Goffredo, iar in aceeasi seara va fi organizata o cina romaneasca pentru invitatii celor doua asociatii organizatoare, urmata de un spectacol folcloric.

Din juriu care va acorda premiul fac parte atat personalitati din mediul academic italian, cat si 300 de cititori care isi vor exprima votul in divese biblioteci din Nordul Italiei. Castigatorul va fi facut cunoscut marelui public prin intermediul unei reviste de specialitate, Quaderni. Anul trecut castigator a fost desemnat scriitorul sud-american Carlos Fuentes pentru cartea Anii impreuna cu Laura Diaz.

De remarcat este si faptul ca premiul se desfasoara sub patronajul Presedentiei Consiliului de Ministri, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Bunurilor Culturale, Ministerului Instructiei Publice si Ambasada Romaniei in Italia.

Acest eveniment a fost adus la cunostinta Ministerului Culturii din Romania. Pana in acest moment insa oficialitatile romane nu si-au manifestat in nici un fel interesul sau sprijinul la care s-ar fi putut astepta cei ce au depus eforturi considerabile pentru organizarea acestui eveniment. Ceea ce ne face sa ne intrebam daca romanii din strainatate si soarta lor prezinta vreun interes, altul decat faptul ca acestia aduc anual la buget sume considerabile. Situatia este cu atat mai ciudata cu cat acest tip de evenimente da posibilitatea romanilor sa-si mai “cosmetizeze” imaginea pe care o au intr-o tara cum este Italia. Te-ai fi gandit ca oficialitatile noastre vor incuraja astfel de initiative…

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Apel catre Consiliul European

Am primit la redactie urmatorul comunicat din partea Societatii Academice din România (SAR) Bucureşti, 13 iunie 2005 Organizaţiile non-guvernamentale vest-...

Închide
18.218.128.229