Publicatia iezuita “Civilta Cattolica”, recunoscuta ca fiind apropiata in general opiniilor Vaticanului, ne indeamna in editorialul din 18 iunie 2005- intitulat: “Care este viitorul Uniunii Europene?”-, sa evitam atitudinile excesiv critice care pot duce la un adevarat sindrom anti-european. Privind din partea estica a Europei, mai degraba se pune problema viitorului acestei regiuni, caci, sindromul cu pricina nu este amintit de nici o publicatie a unei lumi mult mai vivace si majoritar ortodoxa.
Criza prin care trec liderii Uniunii Europene este una artificiala, o criza a unei populatii alcatuita din catolici si protestanti, imbatrinita in concepte, in idei, fara idealuri si care refuza cu obstinatie oferta de integrare a tarilor din estul batrinului continent.
Fara intentia de a culpabiliza Franta dupa votul negativ dat la data de 29 mai impotriva constitutiei europene, as spune ca, halebardierii deghizati in gaulleisti, au cultivat mai intii un sindrom anti-american pentru a-si descoperi propria identitate. Odata descoperita, au inceput sa initieze lucrarea de unificare a Europei impreuna cu Germania. Desi istoria recenta nu era plina de victorii naucitoare, halebardierii au incercat sa se implice in razboiul din Balcani, insa fara succes. Unificarea Germaniei din 1990 i-a scos de asemenea de la masa de lucru, laurii unificarii culegindu-i recent fostul presedinte al SUA, cel al fostei URSS si fostul cancelar al Germaniei de Vest.
Aflata in aceeasi criza de identitate, Germania a facut front comun cu Franta impotriva interventiei SUA in Irak. De asemenea, cele doua tari sustin ca viitoarea Europa unita sa aiba propria armata; construirea unei constelatii de 27 sateliti deasupra Europei, pe langa cei 24 de sateliti militari americani plasati pe orbite geostationare in jurul pamantului, s-a hotarat definitiv in martie 2002 la Bruxelles. Proiectul Galileo „poate fi deschis, sistem global, in intregime compatibil cu sistemul GPS, dar independent de acesta“, dupa cum declara oficialii UE, si va deveni operational in 2008. Independenta rivnita in mod special de Franta, se refera la capitolul frecvente de comunicatii militare diferite de cele ale armatei SUA, pentru o viitoare armata europeana, chiar daca Alianta NATO foloseste sistemul GPS. Un fel de libertate, egalitate, fraternitate, cu sindrom anti-american daca se poate.
Avertismentul publicatiei amintite mai sus, cu privire la adoptarea unor atitudini excesiv critice menite sa stirneasca deficiente de comportament, pare a trimite mai degraba la consult medical pentru a se trata de “sindromul anti-european”, tocmai natiuni care au initiat acest proiect de unificare a Europei iar acum il resping datorita reflexului de sorginte romaneasca“nu ne vindem tara”.
Da. Faimosul slogan „noi nu ne vindem tara” are o continuare specific romaneasca „noi o dam pe gratis”. Oricum, oficialitatile de la Bucuresti adopta tactica strutului:daca ne prefacem ca aceste probleme nu exista. Poate vor disparea de la sine. Oricum, suntem specialisti in denaturarea adevarului, ascunderea lui si in adoptarea unor atitudini de „dolce far niente”. din pacate, nu se iau in considerare efectele pe termen lung in precizarea „sine die” a aderarii noastre la marea si fericita familie europeana.
Cred ca este simplist -acuzator pusa probema. Nimeni nu este impotriva U.E, ci impotriva neoliberalismului excesiv care îsi face de cap, fara a mai fi tras la raspundere, putea fi temperat.
Daca se va continua in acest mod, U.E va deveni doar o piata de consum, fara sa mai produca, decât saracie, find suprasolicitata social. Este inadmisibil ce se întâmpla în ultimii ani în U.E, cu precadere in Germania, Franta!