caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Intern



 

Timis si Tender, kosonari si petrolisti

de (6-6-2005)

Rezervele limitate de hirocarburi, dependenta crescanda a Romaniei de importurile de gaz si petrol din fosta Uniune Sovietica si dorinta de a se integra in structurile euro-atlantice, au determinat autoritatile de la Bucuresti, imediat dupa 1989, sa ofere spre concesiune unor firme straine vaste perimetre din tara spre a fi cercetate in vederea descoperirii de noi zacaminte.

Centralele fostei securitati au intrat imediat in alerta si au recomandat guvernului de atunci doua firme de renume: Shell si Amoco. Prin aceeasi hotarire de guvern, HG 570/1992 s-a intocmit un acord ce stipula exploatarea si impartirea productiei cu cele doua firme daca vor descoperi petrol si gaz. Firmei Shell i s-a oferit spre concesiune perimetrul „Transilvania Nord”, iar firmei Amoco perimetrul „Lapos”. Dupa faza de explorare incheiata in 1994, cele doua firme au renuntat in 1997 in mod curios la acordul cu statul roman. Dezvoltarea si exploatarea dupa faza de explorare se face daca cercetarile geofizice au ca rezultat existenta unor zacaminte de petrol si gaz.

Cercetarea geofizica pentru Shell si Amoco s-a facut de catre una dintre cele mai experimenrtate firme de explorari geofizice din lume, Western Geophysical din Huston, Texas, in colaborare cu Rompetrol SA, Prospectiuni Geofizice SA si Shell Exploration BV. Aceasta firma militara impaienjenita de agenti ai CIA, la care a lucrat si tatal actualului presedinte american George W. Bush, a facut cercetari geofizice pe blocul “10 Transilvania” din perimetrul „Transilvania Nord” unde au estimat zacamintele ca fiind cel putin la nivelul celor din Orientul Mijlociu si situate la adincimi cuprinse intre 12-15 km, neexploatabile cu tehnologia anilor ’94. Aceleasi estimari probabil le-au facut si in perimetrul din zona Buzaului, unde activa firma Amoco. Oficialii romani, in schimb, nu au recunoscut niciodata acest lucru.

Mentionam faptul ca, intreaga suprafata a Romaniei a fost cercetata de catre Prospectiuni Geofizice Bucuresti, actualmente aflata in proprietatea lui Ovidiu Tender, iar despre existenta rezervele de petrol si gaz se stia. Ceea ce le lipsea americanilor, erau detaliile referitoare la datele geotopometrice ale teritoriului Romaniei si pozitia bazelor militare supraincarcate la vremea respective de soldati neinstruiti si tehnica militara invechita. Vizita la sfirsit de mandat a fostului presedinte al SUA, George Bush Senior, a prefigurat acordul de explorare si exploatare a zacamintelor de petrol amintit mai sus.

Cercetarea geofizica a fost facuta de catre Western Geophysical cu tehnica satelitara GPS, folosindu-se reteaua celor 24 de sateliti militari plasati pe orbite geostationare ale Pentagonului. La nivelul serviciilor secrete romanesti, a fost cel putin haos atata timp cat nu se stia in plan local cine i-a adus pe americani si modul necunoscut de a cartografia din satelit perimetre petrolifere pe care se aflau si baze militare. Spre exemplu, in perioada cat fostul ministru al MAN, Niculae Spiroiu survola cu presedintele Western Geophysical bazele militare din zona Sarata Monteoru, Buzau, perimetru concesionat de Amoco, la Cluj serviciile secrete incercau sa puna mana pe hartile de productie de pe concesiunea Shell (perimetrul Transilvania Nord).Total nepregatiti, fostii securisti nu sesizasera faptul ca hartile de productie intocmite de catre Western Geophysycal aveau ca suport harti furate sau vandute americanilor prin angajatii de la Prospectiuni Geofizice, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale sau Directia Topografica Militara a MAN. Avand aceste harti la indemana, americanilor le-a fost usor sa prospecteze geofizic, micsorand-si cheltuielile fara sa fie insa reflectate in factura pe care o decontau celor care i-a angajat: Shell si statul roman.

Rezultatul a fost imbogatirea peste noapte a multor angajati americani si romani pe perimetrul Transilvania Nord. Daca toate tranzactiile lui Western Geophysical s-au facut prin BRD, iar Arina Baltazar era platita de catre sediul din Huston, nu intamplator Bogdan Baltazar a devenit presedinte al acestei banci; un simplu sofer de taxi a ajuns sa gestioneze in franciza statiile de distributie carburanti Shell din Cluj, iar un fost director al Petrom Cluj sa participe cu 350 milioane lei in 1993 la infiintarea Bancii Transilvania devenind un important comerciant de produse petroliere in zona. Despre Kerry Doyle, seful Western Geophysical pe toata Romania se stie ca achizitiona de zor motociclete si masini vechi de la romani, fiind un mare colectionar in domeniu.

Sa vedem ce s-a intamplat cu aceste perimetre dupa renuntarea in 1997 la acordul de exploatare a Shell si Amoco cu statul roman. Studiind harta de concesionare a perimetrelor de pe site-ul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale obsevam ca ele sunt ale Romgaz SA.

Romgaz avand statul roman ca principal actionar, impreuna cu firma germana Wintershall au infiintat o noua firma Wirom Gas SA cu participatiuni egale pentru a explora si exploata perimetrul Transilvania Sud. Prospectiunile geofizice sunt facute bineinteles in colaborare achizitia controversatului om de afaceri Ovidiu Tender si anume Prospectiuni Geofizice SA. Daca Shell si Amoco s-au retras datorita faptului ca perimetrele sunt sarace in zacaminte cum se afimase oficial, atunci nu intelegem cum de Wintershall AG(parte a grupului BASF) vine in Romania exact in 1994 cand se termina explorarea geofizica, stabileste o relatie comerciala cu Romgaz SA, titulara licentei si descopera si exploateaza incepand cu 27 martie 2004 la 1km nord de Sighisoara(perimetrul Transilvania Sud) un zacamant de gaz. Firma Wintershall este controlata de catre Gazprom, gigantul petrolier rus. De observat ca Romgaz are in concesiune exact perimetrele explorate de catre Shell si Amoco, blocuri geologice sub care se estimeaza ca ar fi rezerve uriase de petrol si gaz.

Asemanator, firma controlata de catre Frank Timis, Regal Petroleum a descoperit recent in nordul Moldovei un zacamant de gaz. Sa fie oare o intamplare faptul ca firmele lui Timis si Tender s-au regrupat de pe perimetrele aurifere, pe cele de petrol si gaz pentru a controla rezervele energetice ale Romaniei?

Ecouri

  • Virgil Iordache: (6-6-2005 la 00:00)

    Vad ca sunteti (sau pareti) foarte bine informat.

    Atunci as vrea sa va cer o parere:
    – credeti ca un cadru didactic de la o universitate care in vara lui 1989 a plecat la un simpoziton in USA cu acordul oamenilor muncii din facultate, iar in 90 era secretar de stat in ministerul mediului si gorbaciovist declarat facea parte din structurile securitatii, ale CIA, ale KGB, din cate doua dintre ele, sau din toate ?

    Multumesc.

    Virgil Iordache

  • Zob Gheorghe: (6-6-2005 la 00:00)

    Este putin probabil ca doua intreprinderi americane sa lase nexploatate niste resurse consistente.
    Daca doi romani monopolizeaza o productie in Romania nu este prea rau.
    Nu inteleg care sunt neajunsurile pana in prezent inafara de cartografierea militara.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Carpe Diem

Ma lasi doar cu valsul vienez si amintiri fierbinti din iarna... Primavara inmugurste far-de tine, te caut in fiecare floare,...

Închide
52.14.49.59