Saptamana trecuta a fost una incarcata de evenimente. Cel putin trei dintre ele au avut un caracter premeditat. Mai intai, sa ne oprim asupra a ceea ce s-a intimplat cu Evenimentul Zilei.
In urma cu mai bine de o luna, se aflase ca pe data de 20 iunie acest ziar apare intr-un nou format. Stirea a facut valva prin redactiile ziarelor clujene, multa lume asteptand ca redactia editiei de Transilvania a EVZ sa fie decapitata, fiid suspectata de mult timp ca face jocul PSD Cluj. In acelasi context, se stia ca la mijlocul saptamanii vor avea loc dezbateri pe marginea motiunii de cenzura depusa de catre PSD. Parca un facut, stirea de miercuri, care o acuza pe Monica Macovei ca s-ar fi imbatat si ar fi spart pahare, era anterioara datei lansarii noului format al Evenimentului Zilei.
Am putea presupune ca pregatirile PSD si ale EVZ pentru denigrarea d-nei Macovei s-au facut din timp. Se cunoaste faptul ca intilnirea Monicai Macovei la Costinesti a avut un caracter premeditat si ca ea nu s-a dus la plaja si la baut ca intr-un fericit sfarsit de saptamana uitand reforma acasa. Cu atat mai mult, cei vizati in discutiile de la Costinesti, aplaudacii pesedisti ai justitiei romane, au aflat primii de destinatia d-nei Macovei; un posibil inlocuitor al Procurorului General este din Cluj. Nu mai ramanea decat conectarea votului motiunii de cenzura in care se contesta reforma in justitie si restituirea proprietatilor, la o fabrica de facut subiecte senzationale.
Inclin sa cred faptul ca redactia centrala a EVZ nu are afinitati atat de mari cu conducerea PSD cat are redactia editiei de Transilvania a ziarului cu Ioan Rus, fostul ministru de interne. Sa nu uitam ca “Vulpea” de la “doisiunsfert” este tot din Cluj, ca si Rus, fiind posibil ca pionierii scandalului cu celebra stire sa se afle in frumosul oras de pe Somes. Daca la Bucuresti Razvan Ionescu, ramane un fel de Miron Mitrea al presei romanesti, Grigore Cartianu “pute”, vorba lui Giovani Becali, Dan Tapalaga si-a dat demisia, la fel un editorialist, la Cluj in schimb, editia de Transilvania tace malc.
Amintim ca aceasta redactie s-a infiintat cu girul lui Cornel Nistorescu iar noul proprietar, grupul Ringier, a pastrat-o intacta atata timp cat o mare parte din firmele apropiate PSD Cluj isi fac reclama in acest ziar. De teama unui proces penal in urma caruia puteau fi trasi la raspundere, administratorii acestui ziar impreuna cu redactorii care au recunoscut fabricarea stirii false, au dat rapid o dezmintire.
Metaforic vorbind, bulina rosie inlocuita cu cea de silicon a dat unora senzatia relansarii acestui ziar si ca guvernul va pica. Oare s-au inselat?.
Cel de al treilea eveniment care a avut loc a fost alegerea lui Emil Boc ca presedinte al PD si schimbarea doctrinei partidului. Un fel de tocuri la pantofii lui Emil Boc. PD nu va creste niciodata mai mult cu noua doctrina populara pentru ca prea usor s-a debarasat de cea veche social-democrata. Apogeul presupus a fi atins prin fuziunea PNL-PD si conectarea la Partidul Popular European, reprezinta o iluzie atata timp cat economia tarii este controlata in continuare de firmele apropiate PSD. Nu intimplator Emil Boc cere schimbarea “ramasitelor” pesediste din toate structurile administrative pentru ca aceasta fragile coalitie sa poata sa guverneze. Cat priveste profetiile “populare” ale lui Valeriu Stoica, ele ne avertizeaza ca votul popularilor europeni, majoritari in Parlamentul European, pentru integrarea definiva in 2007 a Romaniei in UE, nu poate fi acordat fara blacheuri PPCD la pantofii populari ai PD.