Membri importanti ai minoritatii nationale romanesti din Serbia au sustinut miercuri, 9 iunie, la Centrul Media din Belgrad o conferinta de presa, cu tema Discriminarea minoritatii nationale romanesti din Serbia. Conferinta s-a desfasurat si cu participarea organizatiilor care se ocupa cu drepturile omului. Au luat cuvantul in cadrul dezbaterilor coordonatorul Coalitiei pentru lupta impotriva discriminarii, Sasa Gajin, coordonatorul Adunarii Consiliului pentru Drepturile Omului din Serbia, CHRIS, Dragan Georgevici, presedintele Consililui pentru drepturile omului din Negotin, Dusan Parvulovici, copresedintele Federatiei Romanilor din Serbia si presedintele Partidului Democrat al Romanilor din Serbia.
Dragan Georgevic, coordonatorul Adunarii Consiliului petru drepturile omului din Serbia-CHRIS, a constatat ca organele judiciare si politia au standarde duble. El a explicat ca prin modul lor de a actiona acestia si-au demonstrat eficacitatea pentru reprezentantii minoritatilor nationale romanesti, dar nu si-au aratat acelasi lucru si pentru cealalta grupa care a fost contribuitoare la acel incident. De altfel aceasta Adunare este abilitata pentru a da ajutor judiciar in fata organelor de justitie si dispune de 18 avocati in Serbia. Avocatii CHRIS-ului sunt angajati pentru a apara reprezentantii minoritatii nationale romane, se arata intr-un comunicat al Federatiei Romanilor din Serbia.
Presedintele Consiliului pentru drepturile omului din Negotin, Dusan Parvulovic, s-a referit la ziua de 21 mai, cand un grup de persoane care s-au prezentat ca fiind credinciosi ai Bisericii Ortodoxe Sarbe, s-au opus tinerii parastasului organizat la Manastirea Kolograsi, intru cinstirea memoriei ostasilor cazuti la Rovine. Parvulovic a apreciat ca ei si-au manifestat astfel intoleranta nationala impotriva romanilor. Conform declaratiilor sale, Politia a hotarat interzicerea acelei intruniri, care a fost anulata a doua zi de Tribunalul teritorial din Negotin. Parvulovic a mai precizat ca in Bor, la data de 6 iunie, au fost sparte geamurile sediului ONG-ului Ariadnae Filum – Asociatia pentru cultura valaho – romanilor din Serbia de N-E.
Coordonatorul Federatiei Romanilor din Serbia, Predrag Balasevic, a apreciat, la randul sau, ca intamplarile recente demonstreaza ca in comunele unde traiesc romani nu exista toleranta si nu exista dialog intre Asociatia romanilor si reprezentantii administratiei locale. Dupa cum spune Balasevic, romanii din Timoc vor forma, pana in toamna, Consiliul national. El a mai aratat ca o organizare mai buna a romanilor atrage dupa sine o presiune mai mare a autoritatilor locale asupra organizatiilor care ii reunesc pe reprezentantii minoritatii romane. Balasevic a tinut sa sublinieze ca statul nu da importanta faptului ca romanii nu au presa in limba materna si ca in scoli copii nu invata limba materna. Intrebat de agentia de presa sarba Taniug care este limba pe care romanii o cer in scoli, Balasevic a precizat ca este vorba despre limba romana, informeaza corespondentul Romanian Global News in Serbia.
Preluam materialul de mai sus de la Agentia de presa Romanian Global News (www.rgnpress.ro)pentru a tine la curent opinia publica in legatura cu evenimentele care se intampla in ultima vreme in Timocul Sarbesc. Dupa cum se arata si in materialul respectiv, lipsa mass-mediei romanesti in Timocul sarbesc face dificila o comunicare cat mai eficienta intre romanii de acolo si restul lumii. Amintim ca recentul sistem de vize impus prematur intre tara noastra si Serbia impiedica si mai mult continuarea relatiilor dintre romani, o parte dintre acestia fiind condamnati sa traiasca intr-un stat a carui limba oficiala este alta decat limba lor materna.