caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Impresii de calatorie



 

Leavenworth

de (20-6-2005)

Acest orasel turistic din Muntii Cascadelor, la vreo suta saizeci de kilometri de Seattle, in statul american Washington are o poveste interesanta care poate fi luata drept model de afacere profitabila.

Pe la 1800, pe valea raului Wenatchee, din Steven’s Pass pana la raul Columbia salasluia un trib de indieni. Se hraneau cu radacini, seminte, vanat si peste. Traversau raul Columbia in cautare de morcovi salbatici, organizau festivaluri ale radacinilor, somonii erau atat de multi, incat ajungeau pentru toti. Iarna se adaposteau in bordeie iar vara in colibe facute din crengi. Asa a fost pana la venirea omului alb. Un grup de colonisti a ocupat valea si i-a alungat pe indieni. Au intemeiat o localitate careia i-au spus Icicle. Cand o mare cale ferata s-a construit prin apropiere, localitatea a luat numele sefului companiei de investitii, capitanul Charles Leavenworth. Locuitorii au inceput sa planteze pomi fructiferi, sa practice agricultura, dar starea lor nu era de invidiat. Sefii comunitatii s-au gandit sa foloseasca imprejurimile pitoresti pentru a transforma modestul orasel intr-o statiune turistica in stil bavarian.

In 1965-66, cu ajutorul unui arhitect priceput, au remodelat primele sase case, apoi pe celelalte. Fatadele au fost pictate cu modele florale, inscriptii si desene, arhitectura veche a fost inlocuita cu noul stil. Toti locuitorii au invatat despre cultura germana, apoi au deschis restaurante cu specific german, hoteluri, magazine, au inceput sa organizeze festivaluri si activitati sportive. Orasul a renascut, iar acum este cunoscut peste hotare si atrage multi turisti, in special din Germania, Austria si Norvegia.

Prima impresie a vizitatorilor e ca au intrat intr-o carte de povesti: muntii in jur, casele impodobite si pictate in culori vii, vuietul raului, statuia imensa a unui cavaler in armura, bogatia de flori in anotimpul cald si abundenta zapezii iarna… In octombrie se organizeaza un mare festival folcloric care dureaza doua saptamani, iar Craciunul sarbatorit aici ramane un moment de neuitat. In cea mai mare parte a statului Washington nu prea ninge in timpul iernii, dar la Leavenworth, intre munti, zapada mare atrage copiii care vin la sanius, precum si schiorii din multe parti ale lumii.

In restaurante gasesti, in primul rand, cele mai fine si gustoase specialitati germane.
Intr-un magazin de suveniruri, am descoperit drapelul si harta Romaniei.
Am vizitat Muzeul spargatoarelor de nuci si magazinul acestuia. Spargatoarele de nuci sunt niste papusi de lemn sub diferite forme: tarani, gentilomi, Romeo si Julieta, soldati, Nelson Mandela etc. Nucile se sparg in gura papusii. O legenda germana spune ca spargatorul de nuci, oferit cadou, aduce noroc, fereste familiile de pericole si de spiritele rele carora le e frica de coltii lui puternici. In muzeu erau expuse piese noi si vechi, unele de sute de ani. E cunoscuta frumoasa poveste a lui Hoffmann ‘Spargatorul de nuci”, pe baza careia Piotr Ceaikovski a creat baletul cu acelasi nume.
Am stat o zi in Leavenworth, iar acasa, am procedat ca japonezii, am luat la rand toate fotografiile ca sa ne dam mai bine seama ce frumuseti am vazut.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Indemnuri

Zburati cocori sub cerul nesfarsit, Aripile voastre largi stindarde, Nu va limitati in infinit, Iar tu nu inceta creeaza barde....

Închide
18.217.141.236