caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Intern



 

Harti geologice si geofizice cu caracter secret …

de (13-6-2005)
1 ecou

… provenite de la Agentia Nationala pentru Resurse si Minerale sau Directia Topografica Militara a MAN au imbogatit firmele straine care au facut prospectiuni in Romania

Imediat dupa moartea lui Ceausescu, marile firme de prospectiuni occidentale au facut oferte generoase statului roman concesionind sau cumparind terenuri explorate sau exploatate prin metode invechite. O afacere banoasa mai ales ca se juca cu hartile pe masa iar metodele de prospectare prin satelit erau total necunoscute in anii ’90 specialistilor romani datorita tehnologiei GPS detinuta de catre Pentagon.

Angajatii straini ai acestor firme sint scoliti in armatele tarilor de provenienta iar omologii lor din Romania nu puteau fi decit fostii securisti care controlau rezervele nationale de minereuri si hidrocarburi precum si concesiunile din Libia, Irak, Algeria, etc. Afacerea a imbogatit o gramada de securisti prin vinzarea unor harti cu caracter secret dar au adus profituri uriase unor firme straine care in mod fals au aparut sau apar ca investitori strategici in tara noastra.

Pozitionarea la asociere

La data de 10 iulie 2002, sapte importanti oameni de afaceri, actionari ai Gabriel Resources, Doug Stewart si Roy Woodall( Rothschild Golden Arrow Fund), Tim Morgan-Wynne si Jeff O’Leary(HSBC), Rohit Sehgal(Dundee Wealth) si presedinte al Fondului de Investitii „Dynamic” din Toronto, Murray John(Duntee Securities), si Gene McBurney(GMP), au venit la Rosia Montana pentru a evalua stadiul proiectului in care investisera peste 60 de milioane de dolari. Reamintim ca societatea comerciala Rosia Montana Gold Corporation S.A.(RMGC) este o societate mixta intre Gabriel Resources Limited(Canada) (80%), Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului- Minvest S.A. Deva (19,3) si actionari minoritari(0,7%) reprezentati prin: Cartel Bau S.A.- Cluj- Napoca, Foricon S.A. Deva, Comat Trading S.A.-Bistrita, Stanca Nicolae si Andronache Daniel din Deva, Apostu Sorin-Petrosani, Braun Nicoleta-Bucuresti, Davis Cliford Jon-Ottawa si deputatul PSD din Cimpeni, Selagea Constantin.

Proiectul exploatarii Miniere Rosia Montana este finalizat iar el cuprinde in primul rind un plan de actiune pentru stramutare si relocare, plan ce a fost elaborat „in conformitate cu legislatia romana in domeniu si aliniat politicilor World Bank Group(Directiva 4.30)”. Elaborarea acestui proiect s-a facut cu concursul ESG International- Canada, in asociere cu Agraro Consult SRL-Bucuresti, Montgomery Watson Harza-USA si SNC-Lavalin din Canada.
Toate bune si frumoase in acest proiect al carui actionariat la nivelul anului 2005 este schimbat pastrand insa actorii principali.

In Frank be Trust!

Dar, ia sa vedem daca Agentia Nationala pentru Resurse Minerale(ANRM) nu a fost din nou penetrata de servicii care se ocupa cu „siguranta” statului. Amintim faptul ca “Frank Timis Trust”, “Tender Holding” si Banca Comerciala Romana au sponsoriat in octombrie 2002 intilnirea de la Snagov dintre securistii romani botezati sereisti si serviciile secrete ale tarilor aflate in alianta NATO, intilnire prezidata de Ioan Talpes. In 21 decembrie 1998 ANRM emitea o licenta de exploatare catre Minvest ca titular, cum era normal, pentru ca apoi titularizarea sa fie transferata in octombrie 2000 catre RMGC. Gurile rele spun ca, Deva Gold fondata la 24 decembrie 1997, mai apoi „alta palarie” botezata RMGC si infiintata in 30 noiembrie 1999, stia toate locatiile de aur si argint inclusiv concentratiile aurifere din iazurile vechi de decantare, toate considerate secrete de stat.

La Centrul de Informare a Comunitatii din Piata localitatii Rosia Montana exista o harta considerata ca avand caracter secret si in care sint date estimative ale rezervelor de aur si argint din carierele Jig, Orlea, Cetate si Cirnic si care ” bat” in mod curios cu ceea ce se stia . Rezervele minerale cunoscute prin metoda furtului de harti geologice sau contra „spaga” , micsoreaza costurile de explorare geologica pentru firma ce a concesionat terenul.

Tot asa s-a intimplat cu firma Western Atlas of Romania, sucursala Western Geophisycal din Huston, Texas, astazi WesternGeco, care s-a aflat in explorare geofizica in cautare de petrol si gaze pe concesiunea Shell si Amoco, in perioada 1992-1994, avand „la indemina” harti cu caracter secret de la ANRM sau Directia Topografica Militara din cadrul MAN, via Prospectiuni Geofizice, Bucuresti.

Fiice si fii de nomenclaturisti si securisti “mereu aproape”

Daca la Western Atlas erau angajati cu salariu in dolari fiica lui Bogdan Baltazar(cel care se spune ca i-a adus in tara) si ceva geofizicieni care cunosteau zona “Blocului geologic nr.10 Transilvania”, tot asa si la RMGC erau angajati fara concurs protejati sau neamuri ai fostului prefect PSD de Alba, primarului si vice-primarului de atunci din Abrud, consilieri locali ai localitatii Rosia Montana , ai fostului deputat Selagea Constantin din Cimpeni sau actionarilor din Deva. Interesant este faptul ca fostul primar din Cimpeni, Sicoe Viorel, pesedist ca si cei de mai sus amintiti, voia sa-l anunte pe Ion Iliescu pe vremea cit mai era la Cotroceni de impactul negativ al proiectului RMGC. Intr-un cuvant, se situa de partea asociatiei aurarilor ‘Alburnus Maior’ care a reusit in ultimul timp sa sensibilizeze opinia publica internationala cu privire la impactului negativ asupra mediului al acestei investitii.

Ca o ironie a sortii, statutul acestei asociatii a fost intocmit de catre av. Ioan Rus, fostul prefect al judetului Alba, pe vremea cind era in opozitie, 1992-1996. Ceea ce s-a intimpla cu miscarea terenurilor care prin cumparare au intrat in proprietatea RMGC ridica semne de intrebare la fel ca si viitorul acestei concesiuni si exploatari. Noile concesiuni pentru exploatarea zacamintelor aurifere din zona ii au protagonisti pe aceeasi controversati oameni de afaceri Frank Timis si Ovidiu Tender. Autoritatile statului trebuie sa clarifice modul in care tripleta Timis-Tender-Talpes vor controla sau nu, prin diverse firme interpuse rezervele aurifere din Apuseni, rezervele de petrol si gaz din “Blocul geologic 10 Transilvania” platforma nucleara de la Cernavoda, intr-un cuvint, resursele minerale de hidrocarburi si energetice ale acestei tari.

Ecouri

  • Zob Gheorghe: (13-6-2005 la 00:00)

    Desi faptele relatate sunt grave, eu nu pot decat sa descopar in ele confirmarea a ceea ce mi se lumineaza mereu anume ca societatea nu se ordoneaza dupa criterii politice si ideologice. Cuvintele comunist, securist, militian nu sunt decat semne pentru entitati neconstientizate deplin de noi. Dumneavoastra le folositi utilitar aici unde ele satisfac cerintele.

    In realitate existentele reale desemnate prin aceste cuvinte sunt altceva decat ce crede lumea indeobste.
    Este timpul revizuirii sistemului nostru de convingeri, ne este depasita constiinta de realitate si nu reusim sa rupem aceasta imagine falsa.
    Aici avem de a face cu adevarati capitalisti in forma inedita.
    Presupuneti ca nu ei faceau ce au facut. Veti ajunge la concluzia ca ar fi facut-o altii. Este ceva dincolo de morala. Cercul vicios nu poate fi rupt decat in conditiile independentei Romaniei…



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Apel catre Consiliul European

Am primit la redactie urmatorul comunicat din partea Societatii Academice din România (SAR) Bucureşti, 13 iunie 2005 Organizaţiile non-guvernamentale vest-...

Închide
3.144.85.114