De un rosu ispititor, capsunile te ademenesc prin aroma si dulceata. Le-ai manca tot timpul, dar, din pacate, sezonul lor de fructe de gradina este destul de scurt, aproximativ 4-5 saptamani. Asa ca trebuie sa profiti din plin de ele cat timp se gasesc proaspete.
Gurmanzii le savureaza cu frisca sau sampanie. Capsunile pot fi si excelente afrodisiace asociate cu frisca sau vanilie.
Capsunile simple sunt minunate in curele de slabire. Au indicele glicemic foarte scazut si putine calorii si grasimi. Tine cont ca 30 de cani pline cu capsuni proaspete, au doar 19 grame de grasime, cam cat un croissant umplut.
Capsunile sunt bogate in antioxidanti (vitaminele C, E si betacaroten), acid folic (indispensabil pentru femeile insarcinate), vitamine (B1, B2, B6, K, PP), saruri minerale si oligoelemente (calciu, fier, fosfor, potasiu, iod, cupru, mangan) si fibre. Fructele au un rol important in prevenirea bolilor de inima, scad tensiunea arteriala combat impotenta. Ele sporesc imunitatea organismului, avand si un efect antibacterian (acid citric si fragarol).
Pentru a te bucura de toate substantele nutritive, este de preferat sa le consumi proaspete, si nu ca ingredient in prajituri, torturi sau dulceata. Iar daca le mananci fara nici un fel de adaos, vei observa ca, pe langa aroma inconfundabila, au un gust usor mentolat.
Nu cumpara de la piata decat cantitati mici, pe care le mananci imediat – capsunile nu rezista in frigider decat o zi sau doua. Inainte de a le consuma, spala-le sub jet de apa rece, intr-o sita de plastic sau din inox, si apoi rupe-le coditele. In acest fel, se pastreaza mai bine sucul si aroma.
Din capsuni, simple sau in combinatie cu iaurt, iti poti face si o masca delicioasa, racoritoare, care catifeleaza tenul gras si inchide porii. Daca ai tenul uscat, prepara-ti o masca tonifianta dintr-o cescuta de capsuni zdrobite, la care adaugi un galbenus de ou si o lingura de miere.
Iar din frunzele de capsuni (simple sau in combinatie cu frunze de mur, frag sau afin) poti pregati un ceai aromat si sanatos. Contin vitamina C (intareste imunitatea organismului), tanin (antidiareic), ulei volatil, saruri minerale, fragarol (efect antibacterian). La fel ca fructele, frunzele de capsun au efect diuretic, hipoglicemiant si ajuta la eliminarea acidului uric.
=====================================
Capsuni glace
Ingrediente pentru opt-zece persoane:
500 g capsuni
100 g frisca
cinci albusuri
doua lingurite suc de lamaie
cinci-sase linguri zahar
Mod de preparare:
Paseaza capsunile cu mixerul. Bate albusurile spuma.
Amesteca albusul, capsunile, frisca si zaharul, pana cand totul devine o pasta omogena. Adauga sucul de lamaie si toarna amestecul intr-o forma sau in cupe mici.
Pune totul la congelator, timp de sase-sapte ore. Se consuma imediat ce se scoate de la rece.
(sursa – „Mic ghid culinar tematic” – colectiv).