caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Universul Copilariei



 

Reflexele nou-născutului

de (30-5-2005)
Foto: Annika HaasFoto: Annika Haas

În ciuda faptului că imediat după naştere, copilul pare o fiinţă mică şi neputincioasă, el este înzestrat de către natură cu nişte mişcări automate simple, care-i permit să se adapteze mai uşor la noul mediu de viaţă. Acestea sunt aşa-zisele reflexe înnăscute, cu un caracter temporar, şi dispar pe măsură ce copilul creşte. Prin urmare, ele îi servesc micuţului drept instrumente de supravieţuire in anumite etape ale vieţii. Atat lipsa cat si prezenţa lor prea îndelungată poate fi un semn patologic.

Evaluarea reflexelor se va face intr-o încăpere luminoasă, pe o suprafaţă semidură la temperatura confortabila pentru copil. Acesta trebuie sa fie treaz, sătul şi uscat. Stimulii prin care se provoaca apariţia reflexelor nu vor produce durere sau iritaţie.

Vom trece in revista in cele ce urmeaza automatismele orale care-i asigură micuţului posibilitatea de a se alimenta.

Reflexul de sucţiune

Se manifestă la copil ca rezultat al oricarei atingeri a cavităţii bucale. De exemplu, întroducerea în gură a sanului, biberonului sau degetului face ca micuţul să înceapă activ mişcări ritmice de sucţiune. Acest foarte important reflex este prezent încă de la naştere şi persistă pe parcursul primului an de viaţă.

Reflexul butonului

La atingerea (sau lovirea uşoară) buzelor bebeluşului cu degetul adultului, acesta strange şi întinde guriţa sub forma unui buton. Reflexul persistă în primele 2-3 luni, după care se stinge treptat.

Reflexul de căutare

La atingerea şi mangaierea uşoară a colţului gurii micuţului, acesta începe să lase buza inferioară în jos, înclinand limba în direcţia stimulentului şi începe să caute activ sanul mamei.

Moment important: la evaluarea acestui reflex se va evita atingerea buzelor copilului deoarece vom obţine reflexul butonului. Atingerea colţului gurii trebuie într-adevăr sa fie uşoară. În caz contrar, micuţul poate avea disconfort, va întoarce capul în partea opusă şi nu va întarzia sa-şi manifeste nemulţumirea. Acest automatism este prezent în primele 3-5 luni de viaţă, însă uneori poate persista un timp mai îndelungat.

Reflexul mano-oral

La o uşoară apăsare pe palmele copilului cu pernuţele degetelor adultului, micuţul deschide gura, mişcă capul înainte în direcţia examinatorului.
Ca şi reflexul de căutare, acesta este mai accentuat inainte de alimentarea la san. De obicei se păstrează pană la două luni, apoi treptat dispare. Asimetria sau manifestarea slabă a acestui reflex la nou-născuţ, precum şi persistarea lui la sugari după 2-3 luni de viaţă poate fi semnul unei dereglări a sistemului nervos. În acest caz copilul trebuie să fie văzut de către un medic neurolog.

Următorul grup de reflexe ale nou-născutului şi sugarului sunt cele motorii (care ţin de mişcarea copilului). Ele au o semnificaţie la fel de importantă ca şi cele descrise mai sus.

Reflexul de apărare

Dacă veţi pune copilul întins pe burtă, el imediat va întoarce capul într-o parte. Explicaţia este simplă. Această mişcare îi permite acestuia să respire liber chiar şi aflandu-se într-o poziţie incomodă cum este cea stand pe burtă. Acest reflex in mod normal apare in primele clipe de viaţă.

Reflexul de tarare

Se manifestă în primele zile. Dacă de tălpile copilului care este întins pe burtă, se apropie palmele adultului, care-i vor servi drept suport, micuţul va încerca să-şi împingă corpul si se va mişca înainte. Unii bebeluşi tind să facă mişcări de tarare şi în lipsa unei suprafeţe de sprijin, adică la ei se manifestă reflexul de tarare spontană. De obicei acest fel de mişcări este prezent pană la 4 luni, după care dispar treptat.

Reflexul de sprijin şi mers automat

Dacă-i conferim nou-născutului poziţie verticală şi-i asigurăm atingerea tălpilor de o suprafaţă dură, micuţul va indrepta picioruşele încercand să se sprijine pe ele. Reflexul se manifestă pana la 8-12 luni. Dacă din această poziţie vom înclina corpul copilului uşor înainte, acesta imediat va face mişcări de mers automat. Unii copii, „mergând” pot încrucişa picioarele. Acest lucru pana la varsta de 1.5 luni este fiziologic.

Reflexul de apucare

Copilul va strange degetele involuntar dacă ii vom pune un obiect în mana. Uneori bebeluşul strange atat de puternic degetele adultului de care s-a agăţat, încat poate fi ridicat uşor în aer. După varsta de 4 luni, acest reflex dispare, deoarece în locul lui apar mişcări voluntare de apucare a jucăriilor sau altor obiecte.

În concluzie putem spune, că reflexele nou-născuţilor şi ale sugarilor îndeplinesc un rol de semnalizare şi ne atrag atenţia asupra dezvoltarii copilului. Din acest motiv, părinţii trebuie să fie atenţi la manifestarea lor.

articol publicat (si) pe www.iubire.md

Ecouri

  • evelina moraru: (30-5-2005 la 00:00)

    Consider acest articol util; multe mame tinere nu cunosc aceste”reactii” aparent nefiresti si pot avea angoase… Dintre reflexele descrise lipseste unul esential, este reflexul Moro sau reflexul „de imbratisare”; copilul nou-nascut si pina la 3 luni poate fi apreciat ca status psiho-motor prin prezenta lui; stind pe spate (pozitia obisnuita a copilului), daca se trage brusc scutecul pe care este asezat, sugarul are o ampla miscare de aducere a miinilor spre torace, ca o ampla imbratisare! Succes!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Serpentine bizare

avea un fel anume de a certa păpuşile zîmbea regula de trei simplă o caligrafia elegant pe toţi pereţii se...

Închide
18.117.94.221