caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Savoir Vivre



 

Discovery Cove – o lecție de neuitat

de (8-5-2011)
6 ecouri

De îndată ce am demarat planurile de vacanță pentru Orlando, fiica mea a venit cu o propunere: să petrecem o zi în Discovery Cove. Auzise de acest punct de atracție turistic de la unul din colegii ei de clasă care, în urmă cu câțiva ani vizitase colțul de rai, adusese fotografii la școală, reușind să trezească interesul întregii clase. Cu câteva săptămâni înainte de plecare, căutasem pe internet informațiile necesare, așa că la aterizarea în Orlando, aveam o imagine destul de clară a locului.

Am făcut două rezervări on-line, doar 1000 de persoane fiind acceptate zilnic, pentru asigurarea unui serviciu de calitate și evitarea aglomerației, iar în ziua cu pricina, dis-de-dimineață ne aflam la intrarea complexului. Fiecărui vizitator i se face o fotografie imprimată apoi, cu un cod de securitate și o mini-hartă a locului, pe o cartelă de acces.

Totul se desfășoară în etape prestabilite, personalul este ospitalier, mereu cu zâmbetul pe buze. Și cum oare ar putea fi altfel, muncind într-un loc de vis, oază de serenitate împrejmuită de palmieri înalți, flori multicolore, refugiu al păsărilor exotice?

Sărutând delfinul

Sărutând delfinul

Am început aventura noastră în compania delfinilor, într-unul din cele câteva grupuri formate, alături de alți șapte turiști. Am întânit-o astfel pe jucăușa Emilia, puiul de 6 luni, pe mama ei Roxi și pe Capricorn, în vârstă de 40 de ani –decanul celor peste 40 de delfini aflați în complex- vedetă la Hollywood, cu apariție în filmul Jaws 3-D (1983). Am văzut cu ochii noștri amprentele pe care vârsta le imprimă și asupra acestor mamifere marine: culoarea gri variază între tonuri deschise și închise, pielea e brăzdată de cicatrici provenind din luptele pentru supremație, corpul fusiform, hidrodinamic, adaptat înotului rapid, diferă în lungime. După câteva demonstrații de dresaj, am avut șansa de a înota alături de delfini, ținându-ne de înotătoarea lor, după care s-au aliniat cuminți la sărutat, mângâiat și alintat. Citisem că înotul alături de delfini reduce simptomele de depresie. Acum înțeleg de ce: e atâta perfecțiune în aceste ființe, atâta calm, blândețe, gingășie și armonie. Zâmbetul lor, sunetele scoase parcă în dorința de comunicare cu oamenii, te binedispun, te alină și îți conferă o stare de liniște interioară.

Ne-am despărțit cu greu de grațioasele mamifere, retrăgându-ne pe șezlongurile care ne așteptau îmbietoare pe plaja întinsă, acoperită cu nisipul fin argintiu strălucind sub razele soarelui.

Pisica de mare

A urmat o altă experiență – înotul în mijlocul pisicilor de mare, snorkeling printre mii de pești tropicali, deasupra recifului de corali. La început, am avut amândouă un sentiment de reținere, de teamă, văzând mulțimea pisicilor de mare de culoare neagră, unele cu pete deschise, care se deplasau pe fundul apei, unduindu-și corpurile în mișcări grațioase și domoale. De îndată însă ce ne-am cufundat fețele în apa de cristal, am fost fermecate de frumusețea care se desfășura sub ochii noștri: pești tropicali de toate culorile și mărimile se grăbeau parcă să străbată coralii împleticiți, pătrundeau în grote nevăzute, treceau pe sub corpurile noastre care pluteau într-un calm desăvârșit pe luciul apei azurii. Am atins în cele din urmă aripile catifelate ale pisicilor de mare maiestuoase, care parcă veniseră să ne ureze bun venit în casa lor acvatică. Am înțeles astfel de ce atât de mulți oameni conservă cu pasiune recifii de corali în întreaga lume.

Refugiul păsărilor exotice

Ne-am lăsat apoi purtate de curenții calmi ai Râului tropical, șerpuind de-a lungul plajelor argintii, printr-o deasă pădure tropicală, sub terenul stâncos al cascadelor, printr-o peșteră subacvatică. Pluteam lăsându-ne pradă simțurilor, sorbind frumusețea care ne înconjura, alintându-ne cu petale de flori odihnindu-se pe luciul apei, foșnetul aripilor colorate și ciripitul păsărilor exotice zburând deasupra noastră. Din când în când, închideam ochii, ținându-ne de mână, imaginându-ne că suntem în Paradis. Tineri salvamari ne întâmpinau din loc în loc, de-a lungul râului, asigurându-se că totul este în regulă. Cu multă convingere am felicitat pe unul din ei spunându-i “Te invidiez, ai cel mai frumos job din lume – lucrezi în Paradis”.

Cu părere de rău ne-am despărțit de splendorile care ne-au fermecat în aventura noastră de o zi, dar cu inima și spiritul îmbogățite de cele văzute, descoperite și trăite.

Discovery Cove este o lecție de neuitat, care prin combinarea elementelor de educaţie şi de divertisment, introduce turiștii în lumea animalelor exotice şi a habitatelor lor, în speranța ca orele petrecute în mijlocul lor vor inspira oamenii să simtă o legătură mai strânsă cu aceste vietăți uimitoare, alăturându-se în eforturile depuse pentru conservarea și îngrijirea lumii în care trăim.

Ecouri

  • Dacian Hentiu: (9-5-2011 la 02:33)

    Senzații pure, nefiltrate pe un fond de relaxare și siguranță datorat organizării eficiente și profesionalismului personalului la toate nivelurile. Un mediu aseptic perfect pentru bucuria copiilor (indiferent de vârstă !) și liniștea adulților…
    Un început bun ! Felicitări !

  • Natalie: (9-5-2011 la 04:31)

    Cris, this is something that I always wished to do and plan on getting my dolphin kisses sometime over vacation in the states. Your writing brings me right there into the scene and it’s good to know that people still appreciate the things that nature gives us! Glad you had a great time! Natalie

  • agneta precup: (9-5-2011 la 08:56)

    Frumoasa si instructiva „aventura”,sa ai prilejul sa innoti langa delfini,
    aceste animale inzestrate cu ratiune;am citit ca se fac studii privind
    posibilitatile de performante ale creierului acestor mamifere.
    Este adevarat ca canalele TV Discovery ne ofera multe filme cu animale
    excelent realizate dar sa ai posibilitatea sa le vizitezi in habitatul lor,sa innoti alaturi
    este intradevar o performanta a Discovery Cove.
    M-am bucurat nespus, cand am citit Cristina ca faci astfel de excursii cu fetita ta.

  • Andrea Ghita: (10-5-2011 la 06:34)

    Este un articol perfect pentru rubrica Savoir vivre. Felicitari!

  • annamaria: (10-5-2011 la 18:03)

    This is an incredible experience! I couldn’t believe how beautiful it is to swim with the dolphins!!!
    From this wonderful article that you wrote, now I know how amazing nature is at Discovery Cove.
    I’m glad that you had a great time!

    Annamaria

  • itzhak bareket: (23-5-2012 la 18:27)

    …am fost acolo in urma cu cativa ani…am ras si am plans de bucurie…este singurul loc de pe fata pamantului- in afara de ISRAEL – unde asi fi dorit sa traiesc …
    articolul e scris cu talentul care va caracterizeaza , si va rog sa ma iertati , m -au podidit din nou lacrimi starnite de neuitatele amintiri…



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
O săptămână în Singapore şi Malaysia. Impresii de călătorie (II)

Sentosa, cuvânt care tradus în malay înseamnă pace şi linişte, este o insulă ce aparţine statului Singapore. Din Singapore, de...

Închide
18.116.62.254