Foştii deputaţi ai judeţului Hunedoara din perioada 2000-2004 s-au luptat din răsputeri ca vechiul guvern să organizeze licitaţie pentru construcţia autostrăzii care să treacă prin Deva. Chiar dacă argumentele au fost puternice şi anume că pe acest tronson sunt finanţări europene (PHARE-ISPA), fostul partid de guvernământ a optat pentru construcţia autostrăzii Braşov-Borş. Lobby-ul facut in acest moment de catre parlamentarii clujeni in favoarea constructiei autostrazii Transilvania pare sa piarda teren in favoarea celor care sustin demararea autostrazii pe tronsonul IV paneuropean.
Presedintele Charles Edgar Redman, Bechtel Romania, firma ce a primit în dar de la vechiul guvern condus de către Adrian Năstase un contract în valoare de 2,5 miliarde $ pentru construcţia autostrăzii Braşov-Borş (415 km), şi-a exprimat dorinţa de a prezenta autorităţilor române proiectul general. Din punct de vedere tehnic, traseul este ales astfel încât costurile unitare pe 1 km de autostradă să nu depăşească 8 milioane de dolari. Estimativ, în zona de deal, costurile unitare sunt de 6-10 milioane/km de autostradă, la şes între 4-6/km, iar în zona de munte între 8-18 milioane dolari/km. Făcând un calcul teoretic, valoarea construcţiei a 415 km de autostradă s-ar ridica la aproximativ 2,5 miliarde $ fără a se ţine seama de creşterea preţurilor la materiale şi combustibil. În general, există între localităţi, anumite praguri de rentabilitate pe diferite secţiuni ale unei autostrăzi. Ceea ce era clar încă de la început este rentabilitatea tronsonului IV European ce porneşte de la Bucureşti prin Piteşti, Râmnicu, Vâlcea, Sibiu, Deva, Timişoara, Arad şi care face legătură cu celelalte coridoare paneuropene III, V, VI, VII şi IX.
Recent, fostul prefect de Cluj, Vasile Soporan, a afirmat că firma Hyder Consulting Ltd. a făcut un studiu complex al proiectului autostrăzii Transilvania şi că preţul de 2,5 miliarde $ este unul corect. Studiul cu pricina nu a fost făcut, căci la Administraţia Naţională a Drumurilor nimeni nu spune nimic iar site-ul firmei de consultanta confirma acest lucru. Hyder Consulting a făcut doar studii de fezabilitate privind reabilitarea tronsonului ce leagă Bucureştiul de Giurgiu, ce va face joncţiunea cu coridorul IX, şi pe DN 56 între Craiova şi Calafat în lungime de 87km cu joncţiune la coridorul X.
În campania electorală Alianţa DA a criticat dur modul cum a fost atribuit acest contract firmei Bechtel Co., prin nerespectarea legii privitoare la achiziţiile publice. Criticile au venit, de asemenea, şi din partea Uniunii Europene care a specificat că în conformitate cu legile europene achiziţiile publice se fac prin licitaţie şi nu atribuire directă. Iată că presiunile bugetare şi cele externe dar şi traficul intens de mărfuri, nu justifică decât definitivarea coridorului IV paneuropean. După cum se observă, viitoarea autostradă Braşov-Borş va trebui prelungită cu peste 100 km în Ungaria pentru a face joncţiunea cu tronsonul V iar estimarile privind costul construcţiei şi rentabilitatea sunt doar speculaţii. Declaraţiile fostului ambasador la Bucureşti, Jack D. Crauch, prin care ne cerea imperativ să uităm trecutul şi să continuăm lucrările la autostradă, nu par a determina actualul guvern de a renunţe la controlul firmei Bechtel Corporation. Intervenţia recentă a autorităţilor în interesul definitivării coridorului IV paneuropean prin utilizarea fondurilor europene pentru infrastructura ISPA spune totul. Aşadar, construcţia autostrăzii Transilvania poate continua doar în condiţiile unui trafic rentabil, a existenţei unei finanţări inclusiv de la bugetul statului, nu exclusiv, cu respectul legilor româneşti şi nu în dispreţul lor.