De mai bine de doua saptamani, Romania se confrunta cu inundatii de proportii, care au afectat arii intinse ale tarii, iar edilii si guvernantii parca au intrat intr-un dulce somn al nepasarii.
Cum este posibil sa se apeleze tot la mila publica, atata timp cat avem oameni alesi, pentru a gestiona criza inundatiilor? De ce se crede ca numai cei multi trebuie sa suporte toate pagubele, iar mai marii nostri sa se spele pe maini ca Pilat din Pont? Ce au facut concret alesii poporului?
In acest moment exista doua dileme.
1. Ori acesti oameni nu au capacitatea de a gestiona criza.
2. Ori nu exista o transparenta a acestei gestionari.
Parerea mea este ca alesii nostri nu au capacitatea de a coordona actiunile de minimalizare a efectelor inundatiilor. Cum este posibil ca nici in acest moment sa nu se stie cu precizie ce anume trebuie sa se faca pentru rezolva situatia creata de inundatii? Cum este posibil sa nu se stie care sunt pagubele si cum de nu s-a facut inca o evaluare a acestor pagube? Eu stiu ca in situatii de calamitate naturala se constitue la nivel de tara, un comitet de aparare, care este responsabil de rezolvarea crizei. Din acest comitet fac parte factorii de raspundere, specialistii din domeniu si executantii. In aceste conditii stau si ma intreb cum de nu s-a stiut la nivel de minister ca in Romania se fabrica pompe de mare capacitate, la intreprinderea Aversa din Bucuresti, care pot fi folosite la evacuarea apei din zonele inundate, in conditiile in care Aversa a transmis catre toti factorii de raspundere oferta, in timp util?
Mai mult decat atat, directorul acestei intreprinderi era dispus sa puna la dispozitia comitetului de criza, pompe mult mai performante decat cele sosite din Ungaria si aceasta in mod gratuit, pompe care au fost oprite de la export, tocmai pentru a ajuta sinistratii. Pompele care au venit din Ungaria au capacitatea de 1800 metri cubi pe ora, pe cand pompele produse la Aversa au capacitatea de 20 000 metri cubi pe ora. Declaratiile venite de la ministerul apelor sunt de-a dreptul hilare si au ca sursa de informare articolele publicate in presa romaneasca, ceea ce denota o crasa incapacitate la nivel inalt. Oare chiar s-au sarpit specialistii din Romania? Chiar nu mai avem pe nimeni capabil sa puna cap la cap informatiile si sa gaseasca o solutie corecta?
Pai atunci sa apelam la serviciile de informatii ale Romaniei, ca poate asa vom reusi sa ne dumirim in aceasta problema si vom avea parte de o informare corecta, solutionarea problemei ramanand totusi in sarcina celor abilitati.
Un alt aspect este acela al distrugerilor cauzate de inundatii. Aici situatia gestionarii crizei este si mai dramatica. Inundatiile s-au intins pe o mare suprafata a tarii, afectand marea majoritate a judetelor. Efectele acestor inundatii sunt:
-Distrugerea a zeci de mii de hectare de teren agricol si a culturilor lor;
-Distrugerea a mii de case si anexe gospodaresti;
-Distrugerea a sute de drumuri;
-Distrugerea a mai multor diguri de aparare;
-Distrugerea sau afectarea mai multor poduri, unele dintre ele avand un caracter strategic, reprezentand puncte unice de legatura, intre diverse zone ale tarii
-Moartea a mii de animale si a zeci de mii de pasari, propitate a satenilor afectati de inundatii;
-Distrugerea integrala sau partiala a agoniselii de o viata, a mii de locuitori ai tarii;
Toate aceste pagube sunt estimate la mai
multe mii de miliarde de lei, iar marea majoritate a cetatenilor nu beneficiaza de asigurari, acest fapt datorandu-se saraciei la care este condamnata populatia Romaniei. In aceste conditii ajutoarele guvernamentale reprezinta singura speranta a sinistratilor. Guvernul si factorii de raspundere au obligatia de a rezolva aceste probleme cu care se confrunta in momentul de fata Romania.
Exista un gen de mostenire nesanatoasa, care s-a perpetuat de la o guvernare la alta si care consta in faptul de a pune in imposibilitate edilii si guvernantii, de a avea o promptitudine in raspunsul la un anumit gen de situatii. Astfel putem sa vedem ca de fiecare data cand apar situatii deosebite, alesii nosti sunt prinsi pe picior gresit si dovedesc o lipsa de capacitate in rezolvarea crizelor. Guvernele romanesti sunt permanent surprinse de seceta, inundatii, zapezi abundente, mai nou tornade, cutremure de pamant, alunecari de terenuri, etc., de parca nu ar exista nici un fel de strategie in acest sens.
Domnilor! Guvernul este gestionarul si gospodarul avutiei
nationale si in aceiasi masura factorul de decizie. Daca avem un guvern incapabil, atunci cum ne putem imagina ca aceste crize vor fi trecute cu bine? Nu mai este mult si vom fi inclusi in marea familie europeana, iar noi venim cu o contributie mai mult poetica, decat una concreta.
Cum va imaginati, stimati guvernanti si edili, ca vom pasi in lumea civilizata in aceste conditii? Cred ca a sosit momentul sa recurgem la o schimbare radicala de mentalitate si sa trecem la fapte, nu sa recurgem la momente poetice, la care de alt fel, suntem foarte priceputi. Situatia cu care se confrunta Romania in aceste momente, reprezinta un test de capacitate pentru alesii nostri si cred ca acest test ne-a fost dat tocmai pentru a demonstra ca suntem apti la integrarea europeana. Din pacate pana acum am demonstrat tocmai invers! Ce trebuie sa se mai intample cu aceasta tara, pentru a se mai schimba ceva in bine? Domnilor edili si guvernanti, haideti sa renuntam la interesele personale si sa incercam sa construim o Romanie mai buna!
PS. In fine, guvernul a luat masura de a mai crea un fotoliu in Ministerul Mediului pentru o persoana care ar urma sa se ocupe de astfel de probleme. Felicitari, incepe organizarea. Urmeaza comisii de analizare a situatiei, alocare de buget, discutii despre ce partide ar urma sa desemneze ocuparea posturilor cu salariile cele mai mari, etc. Pana la toamna poate se redacteaza si primul plan de actiune, a carui analiza va incepe la inundatiile viitoare, daca nu cumva pana atunci vom avea un nou guvern care va considera ca tot ce au facut predecesorii lor trebuie aruncat la cos, pentru a se desemna o noua functie s.a.m.d.
De ce nu mergeti direct le obiect domnule? Ce capacitate nu au?
Ceausescu cu cizmaria lui a putut face ce nu fac o gramada de guvernanti(asa-zisi) licentiati si doctori in toate alea?
Este prea vizibil ca ii menajati criticandu-i conformist. Deci, nu este capacitatea, aptitudinea, pregatirea profesionala de vina, caci nu ar fi ajuns in sistem in pozitia de legiuitori, executanti si judecatori daca nu erau capabili.
Este de vina o insusire a personalitatii fiecaruia dintre ei care este Caracterul. Caracterul are doua componente (puteti citi in manualul de psihologie):
1.valoarea in care crezi
2.atitudine fata de lume conforma acelei valori.
Absenta uneia din cele doua componente face imposibila existenta caracterului.
Deci in ce cred guvernantii? NU cred in natiunea romana. Atitudinile lor sunt atitudini dusmanoase fata de noi si favorabile dusmanilor nostri. Faptul ca au asteptat ca ungurii sa vina in ajutor este proba pentru adversitatea lor.