In dubla mea calitate de proaspat colaborator la ACUM si de presedinta a Fundatiei MATCA-2000 mi s-a oferit oportunitatea de a va prezenta aceasta fundatie la rubrica “Oportunitati”. A fost pentru mine provocarea de a raspunde la urmatoarea intrebare:
– Poate fi considerata o organizatie neguvernamentala din Romania o oportunitate?
Cu certitudine NU daca iti inchipui ca fondatorii ei au mostenit o avere imensa sau au castigat marele premiu la loterie (ceea ce nu e nici pe departe cazul nostru) si asteapta doar sa vina cineva sa spuna “da-mi” pentru a-si deschide baierele pungii. Ar fi nerealist, nu-i asa? Nici pe alte meridiane nu cred ca se intampla astfel de minuni. Si totusi am intalnit multi oameni care m-au intrebat ce castig eu din asta sau ce ar putea castiga ei, evident gandindu-se doar la bani sau foloase materiale imediate. Si cand aud ca raspuns ca mai mult dam decat laum, dar ca exista alte oportunitati, nu stiu cum sa fuga mai repede. Frumos este ca, dupa ce vad rezultatele, unii se intorc sa ne intrebe cum e cu oportunitatile!?
Pentru ca aceste oportunitati exista si merita investitia materiala, de timp, energie si creativitate pe care alaturi de membri si voluntari am facut-o constant incepand din 1997.
Pentru cea care a avut prima aceasta initiativa, doamna prof. Doina Sabina Mesteru, o muziciana pasionata de ideea ca tinerii talentati trebuie ajutati sa-si dezvolte armonios toate capacitatile de exprimare artisitic-creativa, urmand modelul artistilor medievali, dar si cele mai performante modele de formare moderne, fundatia inseamna oportunitatea de a dezvolta tehnologiile formative inovatoare pe care le-a utilizat in cariera profesionala si in modelarea copiilor si tinerilor din Ansamblul AEZII (infiintat in 1985) si de a le propune ca model sistemului formal si informal de educatie.
Desigur, nu singura. Ci alaturi de ceilalti membri fondatori – profesori, muzicieni, plasticieni, actori, cercetatori, parinti ai unor copii talentati si alti oameni de diverse profesii, nemultumiti de calitatea sistemului de formare, de degradarea mediului cultural, social si fizic in care traiesc, de degradarea si pervertirea valorilor si care si-au propus sa faca ceva semnificativ pentru a schimba aceasta situatie. Si, pentru ca din interiorul sistemului nu au reusit, am creat impreuna o fundatie cu un nume semnificativ – Maiestrie, Armonie, Traditie, Creativitate, Aspiratie – intr-un cuvant MATCA, adica matrice de valori.
Si ne-am propus sa contribuim la dezvoltarea durabila a societatii romanesti prin educatie, cultura si implicare civica.
Am inceput cu programe formative adresate copiilor si tinerilor talentati – dezvoltarea ansamblului AEZII si tabere de creatie, unde copii si tineri sunt incurajati sa-si dezvolte multilateral capacitatile de exprimare artistic-creativa, sa aprecieze valorile culturale create de artisti consacrati si artizani, sa-si dezvolte capacitatea de a comunica, asuma responsabilitati si a lucra in echipa. Cu ei am realizat spectacole sincretice, concerte de colinde daruite celor in nevoie si, alaturi de alte ansambluri si organizatii, concerte de binefacere in care au fost promovati alti tineri talentati. Si crescand, multi dintre ei au devenit voluntari si oameni de baza pentru noi.
Rezultatele obtinute ne-au determinat sa dezvoltam modele de formare si tabere de creatie adresate altor copii si tineri cu nevoi speciale – cu risc de abandon scolar, dezavantajati social, cu dizabilitati mentale, fizice etc. Acestea s-au concretizat in proiecte de succes care au adus notorietate fundatiei si ne-au ajutat sa determinam, cu ajutorul partenerilor si institutiilor finantatoare, schimbari importante in domenii ca de exemplu asistenta copilului institutionalizat.
Dintre aceste proiecte mentionez tabara de creatie, recuperare si integrare sociala pentru copii cu handicap mental sever “Porti Deschise, Bujoreni”, realizata la initiativa Psih. Alexandru Dicu (ANPH, DGAS-PMB), UNICEF si fundatiei MATCA, cu sprijinul UNICEF Olanda si EUROTIN, in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Handicap si parteneri locali din Rm.Valcea.
Rezultatele obtinute, care si-au demonstrat durabilitatea in timp, si tehnologiile utilizate au fost promovate de ANPH si UNICEF la nivelul intregii tari in institutiile de profil, printr-un caiet de buna practica realizat cu sprijinul Institutului de Cercetari al ANPH.
Tot din acest domeniu, mentionez proiectele de cercetare pentru dezvoltarea unor tehnologii de formare estetica interactiva “Intonatia plastica” si “Euritmia, muzica miscarii”, initiate de Prof. Dr. Larisa Marciuc. Aceste tehnologii, experimentate cu bune rezultate in mai multe gradinite normale si institutii de protectie a copilului si imbunatatite datorita colaborarii cu Asociatia Cantascuola, Prof. Giorgio Guiot din Torino – Italia, Fundatia SOUND si dirijorul Prof. Voicu Popescu, vor fi promovate, sub egida Ministerului Educatiei si Cercetarii in sistemul formal de invatamant prescolar.
Pentru a promova rezultatele benefice ale artei in modelarea si echilibrarea personalitatii umane si in dezvoltarea omului in general, am participat la un program adresat studentilor de la medicina si psihologie – “Medicina si Artele”, initiat de Fundatia Medicina si Muzica.
Urmarea fireasca a fost crearea unor relatii de colaborare la nivel national si international cu alte organizatii, institutii si persoane pasionate de formarea, dezvoltarea si echilibrarea omului cu ajutorul artelor si infiintarea unui Centru de Resurse pentru Arterapie, care sa contribuie la dezvoltarea tehnologiilor de terapie prin arta si miscare si a resurselor umane specializate. Acest centru functioneaza din anul 2005 la DGAS sector 1, cu un modul experimental de terapie prin miscare si dans, coordonat de o tanara bichimista, antrenor de tir si cercetator in domeniul biomotriei, pasionata de terapiile alternative – Camelia Dumitru.
In domeniul programelor de formare voi metiona si alte doua programe care au oferit si ofera oportunitati cat se poate de concrete adolescentilor, tinerillor si voluntarilor implicati: – – Generati@ XX1 – Revista interactiva care, in varianta tiparita a obtinut in 2002 o onoranta mentiune la Gala Premiilor FORD Motor Co. pentru protectia mediului si patrimoniului, Clubul formativ si Revista on-line (aflata in faza de pre-lansare). Este un program de formare si leadership din care au luat nastere multe alte proiecte ale fundatiei si initiative ale tinerilor si care ofera participantilor cunostinte si abilitati, incredere, oportunitati in dezvoltarea personala si cariera.
– Scoala MATCA, un program de training adresat voluntarilor, cadrelor din institutii si organizatii neguvernamentale, dar si grupurilor de inititativa locala. Scoala MATCA ofera cursantilor nu numai un variat program de training si informatii pertinente privind modele de buna practica in domenii legate de dezvoltarea durabila a comunitatii, dar si oportunitatea de a deveni, la randul lor, traineri.
Pentru a acumula informatii pe care sa le ofere tinerilor si comunitatii si pentru a putea interveni in corectarea unor sisteme sau stari de lucruri, Fundatia M.A.T.C.A.-2000 s-a alaturat unor grupuri de initiativa locala, nationala si internationala, a initiat retele de parteneriat, proiecte sau a participat la crearea de retele si proiecte si organizarea/ derularea unor campanii de advocacy sau constientizare dintre care mentionam:
– Primaria Municipiului Bucuresti (DGAS) si grupul de initiativa locala, impreuna cu care a initiat si realizat proiecte semnificative pentru dezvoltarea sistemului de asistenta sociala din Bucuresti (Parteneriat pentru Bucuresti, A doua sansa), printre care si proiectul propriu, finantat prin PHARE, “Parteneri Activi pentru Bucuresti”;
– Grupul de initiativa INGG Ana Aslan pentru promovarea Programului National de asistenta de lunga durata (institutionalizata) a varstnicului
– Forumul de Ingrijiri la Domiciliu pentru varstnici initiat de Fundatia GERON si CARITAS
– SEEM II – Servicii pentru varstnicii din etnii, un proiect trans-european la care am fost invitati sa participam, alaturi de parteneri din alte 5 tari membre ale UE la formularea unor propuneri pentru strategia europeana de asistenta a varstnicilor;
– Federatia Paritate Romania si parteneriatul cu Federatia umbrela din Germania care promoveaza egalitatea de sanse si asistenta sociala activa – PARITATISCHE (DPWV)
– Alinta Nationala Impotriva Discriminarii initiata de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii
– Luna Persoanelor cu Dizabilitati – o campanie de imagine si constientizare realizata intr-un larg parteneriat cu retele de organizatii si institutii locale si nationale
– Piata de Dezbateri – initiata de ECUMEST, Ministerul Culturii si Doamna Mona Musca
– Reteaua Multiplicatorilor de informatie Europeana
Suntem invitati si ne implicam activ in re/formularea legislatiei, strategiilor si planurilor nationale de actiune in domeniile asistentei sociale, egalitatii de sanse, cultura, tineret; colaboram cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tiineretului; am participat si vom participa la formularea JIM – Memorandul de Incluziune al Romaniei.\
Din toate acestea cred ca reies cu claritate oportunitatile – informare, formare, consiliere in dezvoltarea personala si cariera, promovarea unor tineri talentati, initiative si proiecte, implicarea in formularea unor acte normative si documente semnificative si in modificarea unor stari de fapt care impiedica dezvoltarea armonioasa a persoanei sau comunitatii.
E mult, e putin? Va las sa judecati singuri. Pentru noi si voluntari, consideram ca a meritat!
Si imi exprim regretul ca nu-i pot mentiona aici pe toti aceia care au contribuit la aceasta, cu munca si creativitate, resursele proprii, cu suflet si daruire.
Expunere impresionanta, directii nobile si perspective minunate,dar…
cum se tine seama de realitatea cotidiana, care pune foarte putin accentul pe voluntariat, care cere beneficiu pentru banii investiti, care imparte din ce in ce mai mult lumea in oameni cu posibilitati materiale, care se pot „modela”artistic si psihic, si o parte care trebuie sa munceasca la 2 servicii ca sa termine luna?
Mai pe scurt, cui sant adresate aceste programe? Daca sant rezultate concrete sau inca este faza tatonarilor ?