caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica SPUNE



 

SI VIS PACEM, PARA BELLUM

de (9-5-2005)

„Daca vreti pace, pregatiti-va de razboi” – dicton greco-latin, al carui autor este anonim. Eu as schimba dictonul cu „Si vis pacem, para pacem”, dar, fara a fi pesimista, consider ca este aproape imposibil ca lumea sa se opreasca din aceasta „cursa distrugatoare a omenirii”.

Revenind la vechile cugetari din antichitate, se spune ca regele Solomon, fiul regelui David, ar fi spus, citez: „NIHIL NOVI SUB SOLE” – Nimic nou sub soare. Mesajul fiind rod al stravechii întelepciuni ebraice spunea ca: „Ce a fost va mai fi si ce s-a facut se va mai face; nu este nimic nou sub soare”. Omenirea se repeta fara încetare, în mod ciclic, atât în bine, cât si în rau, asemenea ciclului vietii, cu nasterea, dragostea, moartea.

Dumnezeu a creat Pamântul rotund pentru a-i da omului iluzia ca merge înainte, când, în realitate, nu face decât sa revina pe urmele pasilor sai. Desigur ca la începutul mileniului al III-lea, o asemenea conceptie parea depasita. Cuceririle stiintei, daca ar fi sa ne referim numai la energia atomica, microprocesoare, genetica, patrunderea în spatiul cosmic, axeaza conceptul într-o lumina noua. Cu toate acestea, expresia nu ne poate împiedica s-o folosim ori de câte ori constatam ca un fenomen revine, deci se repeta, precum arhicunoscutul „istoria se repeta”, care a devenit banalizat.

Principiul de guvernare enuntat de Niccolo MACHIAVELLI în formularea DIVIDE UT REGNES – Dezbina pentru a domni, preluat de la romani (adagiul roman fiind „Divide et impera! = Dezbina si stapâneste!”) – recomanda politica dezbinarii între natiuni, etnii, partide, pentru a le submina, în acest fel putând fi stapânite mai usor. Acest dicton fiind folosit înca de pe vremea Imperiului Roman în politica sa coloniala, Heinrich Heine l-a atribuit însa regelui Filip II al Macedoniei (356-336 î.e.n.) iar altii, lui Ludovic XI sau Catherinei de Medicis. Acelasi dicton a fost cu consecventa si cu bune rezultate aplicat atât în trecut, cât si în prezent de cei ce stiu ca, semanând zâzanie si rivalitati, poate fi slabita rezistenta împotriva regimurilor.

Dar, ALEA IACTA EST „Zarul a fost aruncat” (fraza atribuita de Suetonius lui Iulius Caesar, guvernator al Gallilei, pronuntata când s-a decis sa mearga împotriva Romei în anul 49 î.e.n.) când Hitler a „aruncat zarurile” si a început cel de-al Doilea razboi mondial la 1 Septembrie 1939, Polonia fiind prima victima a Blitzkrieg-ului (razboi fulger), iar dupa zece zile de rezistenta, capitala Poloniei – Varsovia – a capitulat, iar Armata rosie a ocupat Estul tarii, Hitler putând actiona în voie, datorita pasivitatii puterilor europene.

În anul 1928, Pactul Briand-Kellog, semnat de 60 tari, prin care se declara un razboi „în afara legii”, restul tarilor fiind neputincioase în fata cresterii dictaturii si agresiunii germane. Franta si Anglia gândeau sa se apere în spatele liniei Maginot, asteptând ofensiva Wermacht-ului, în timp ce se petreceau atacuri minore, ofensiva germana începând în Nord, prin ocuparea Danemarcei si Norvegiei. Atacul Frantei începând la 10 Mai, când cu sprijinul belgienilor au putut fi evacuati o parte dintre francezi la Dunkuerque, trupele germane avansând vertiginos, Parisul fiind ocupat în ziua de 14 Iunie 1940 si declarat oras deschis. Presedintele Consiliului francez Paul RAYMOND a fost constrâns sa demisioneze si înlocuit cu maresalul Pétain (83 ani), erou al Primului razboi mondial, care a format un nou guvern declarând armis! titiul semnat la 22 Iunie la Rethondes.

Avansarea germanilor a fost suspendata la 25 Iunie, Franta fiind împartita în doua zone, zona libera fiind la Sud de linia de demarcatie încredintata lui Pétain. La 10 Iunie, italienii au intrat în razboi ocupând teritoriile de frontiera în Alpi. Începând cu August 1940, Hitler angajeaza batalia cu Anglia, rezistenta engleza fiind dirijata de Winston Churchill, care a constrâns pe Hitler sa renunte la invazia insulei britanice, încercând sa izoleze tara cu submarine, astfel începând lupta din Atlantic, care a durat tot timpul razboiului.

În Mediterana, Hitler a trebuit sa dea ajutor aliatilor italieni, care întâmpinau dificultati în Balcani, Grecia si Jugoslavia au trecut sub control german, iar Egiptul a fost si el atacat în primavara anului 1941. La 22 Iunie 1941, Hitler a atacat Uniunea Sovietica, operatiunea numindu-se „Barba Rosie”, armata sovietica fiind luata prin surprindere era neechipata, deci depasita de actiune. Marile orase Leningrad si Moscova totusi au rezistat, si asteptau sosirea iernii ca sa contraatace. La sfârsitul anului 1941, nazistii au organizat un adevarat jaf economic în Europa, cu scopul de a întari potentialul Germaniei în continuarea razboiului, aceasta constând în marile cheltuieli de ocupatie, rechizitionarea de materii prime, produse industriale, alimentare, provocând o adevarata criza economica, ce a condus la rationalizarea bunurilor de consum si mizeria generala a populatiei civile. Germania a instituit mâna de lucru obligatorie în tarile aliate Germaniei, pentru participarea la cruciada împotriva bolsevismului. În tarile cucerite de germani, o minoritate a populatiei, datorita resemnarii, intereselor sau propriilor convingeri, au acceptat cooperarea, din care Guvernul francez de la Vichy a facut parte.

La 10 Iulie 1940, Adunarea nationala a Frantei, reunita de circumstanta, a dat putere deplina maresalului Pétain creindu-se Statul Francez, Actul devenind oficial la 24 Octombrie 1940, când Pétain l-a întâlnit pe Hitler la Monitoire, cu toate ca la 3 Octombrie 1940 fusese publicat Statutul evreilor, care autoriza trimiterea în închisori a evreilor straini.

În acea perioada, multi francezi au trecut în armata germana Waffen SS sau în Gestapo.

În Noiembrie 1942, zona libera a Frantei, dirijata de Pétain, a fost ocupata de germani, acesta fiind asistat de Pierre Laval, impus de germani. Vichy devenind un stat vasal, dotat de o politie politica. Francezii au avut tendinta de a se detasa de regim, nu din cauza situatiei politice, ci datorita conditiilor de viata care devenisera din ce în ce mai grele, comertul la negru îmbogatind profitorii, tuberculoza si rahitismul îsi facusera aparitia, toate acestea accentuând sentimentul raului care s-a dezvoltat printre francezi.

În acea perioada, peste tot în Europa, ocupatia germana provoaca urgenta miscarilor de rezistenta, începându-se organizarea si dezvoltarea în clandestinitate, cu participarea barbatilor si femeilor, care au luat drumul desisurilor (maquis). Aceeasi miscare a avut loc si în Germania existând mici grupuri opozabile nazismului hitlerist. Lagarele de concentrare au început sa apara, dar încercarile de revolta erau reduse la tacere – prin sânge. Londra a devenit centrul rezistentei occidentale, unde s-au refugiat o parte din guvernele libere ale Europei, englezii organizând retele de informatii si de evadare, sustinând presa clandestina, organizând parasutajul de arme si materiale radio, în vederea operatiunilor de sabotaj contra germanilor.

În Estul Europei si în Balcani, s-a asteptat invazia Uniunii Sovietice în Iunie 1941, pentru ca rezistenta sa se organizeze. Uniunea Sovietica a acordat ajutoare numai comunistilor din Polonia, Grecia si Jugoslavia. La 18 Iunie 1940, generalul De GAULLE a lansat la Londra chemarea la rezistenta. Pe teritoriul francez, primii rezistenti erau înainte de toate agentii de informatie pentru Londra. În Mai 1943, De Gaulle a trimis în Franta pe Jean MOULIN, care a format Miscarea în sânul Consiliului de Rezistenta al carui obiectiv era eliberarea Frantei si prevederea reformelor politice, economice si sociale dupa razboi, dar Jean Moulin a fost arestat în Iunie 1943, în urma unui denunt, apoi torturat si executat de Gestapo.

Începând cu anul 1944, diferite grupuri armate s-au adunat în Fortele franceze de Interior (FFI) comandate de generalul Köenig, actiunile armate multiplicându-se, urmate de represiuni si executarea nevinovatilor dirijate de Militie, Gestapo si SS. Actiunea lor a fost esentiala când debarcarea în Normandia a început în Iunie 1944.

În August 1941, Roosevelt si Churchill s-au întâlnit la Terre-Neuve (Newfoundland) marea insula a Americii de Nord, situata la varsarea fluviului Saint-Laurent, pentru elaborarea Chartei Atlanticului de Nord, care prevedea distrugerea dictaturii naziste. Americanii fiind îngrijorati de ceea ce se petrece pe Coasta Pacificului, apoi faptul ca în Iulie 1941 Japonia a ocupat Indochina franceza, Roosevelt suspenda schimburile comerciale cu Japonia, care constau în special în otel si petrol.

Prima turnanta a razboiului intervine în 7 Decembrie 1941, când japonezii au atacat insulele Hawaï, postul militar de la Pearl Harbor, opinia americana basculând în favoarea declararii razboiului. La 11 Decembrie 1941 Germania hitlerista declara razboi Statelor Unite. La 11 Iunie 1942, japonezii se aflau la portile Indiei si Australiei. În 1942 – Aliatii au declarat razboiul TOTAL, toate mijloacele fiind puse în actiune. Avioanele cu reactie si-au facut aparitia, precum si primele misile V1 si V2 germane.

Pe frontul de Est al Europei, germanii s-au izbit de rezistenta sovietica la Stalingrad, care dupa 5 luni de asediu, trupele germane s-au predat în ziua de 2 Februarie 1943. La sfârsitul anului 1942, începutul 1943, armatele Axei Roma-Berlin, nu mai erau de neînvins, cu toate ca pâna atunci armata germana era în plina ofensiva si parea de neînvins, a trebuit sa se plaseze în pozitie defensiva. Ofensiva sovietica a început în Iulie 1943, armata germana fiind respinsa din teritoriile sovietice, iar armata rosie urmând directia catre Polonia, România si Bulgaria. La 3 Septembrie 1943, Italia a capitulat, iar Hitler intervine, plasându-l pe Mussolini în fruntea Republicii fasciste în Nordul tarii.

În 6 Iunie 1944, operatiunea OVERLORD a declansat debarcarea Aliatilor în Normandia sub comanda generalului american Eisenhower, dar numai în 13 Iulie trupele aliate au avansat spre Est. Franta a fost eliberata de trupele Aliate la sfârsitul anului 1944, Hitler încercând o ultima ofensiva în Ardeni în Decembrie, dar datorita lipsei de organizare si a problemelor de aprovizionare în carburanti au condus la esecul germanilor, Germania fiind încoltita atât din Est, cât si din Vest.

Armatele americane si sovietice au facut jonctiune pe Elba în ziua de 25 Aprilie 1945, iar pe 30 Aprilie 1945, Hitler se sinucide prin împuscare, la Cartierul sau general aflat în bunker, alaturi de Eva Braun, sinucidere prin otravire cu cianura de potasiu, a caror casatorie oficiala a avut loc în ajun de sinucidere. Au urmat zilele de 7 si 8 Mai 1945 la Reims si Berlin, Germania capitulând fara conditii. A urmat apoi capitularea japonezilor, Statele Unite izolând japonezii dispersati în Insulele Pacificului, recuperând astfel arhipelagul. Japonezii au replicat cu raiduri de KAMIKAZES – avioanele sinucigase, burdushite cu exploziv.

În Iunie 1945, când japonezii au reluat insula Okinawa, unde au murit 110.000 japonezi, aviatia americana s-a îndreptat spre Japonia, ceea ce a determinat pe japonezi sa cedeze. Al 33-lea Presedintele Statelor Unite în perioada 1945-1953 – Harry TRUMAN, a decis utilizarea bombei atomice (bomba H) contra Japoniei, prima explozie fiind asupra orasului Hiroshima în 6 August 1945, iar a doua pe 9 August asupra orasului Nagasaki – numarul victimelor fiind de aproximativ 150.000. Pe 2 Septembrie 1945 Japonia a capitulat, data care marcheaza sfârsitul celui de-al doilea Razboi mondial.
************************
La sfârsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, numai doua tari au iesit învingatoare: Statele Unite si URSS. Aceste doua tari mari si puternice, dar total opuse d.p.d.v. organizatoric, una democrata, capitalista si liberala, cealalta dictatoriala, colectivista, interzicând si proprietatea privata. Pentru marirea zonelor de influenta, ele vor ajuta tarile colonizate sa devina independente dupa care a urmat aplicarea politicii de stavilire, cum este cazul Cubei.

Relatiile dintre USA si URSS au fost foarte încordate pâna în anii 1960, cu criza de misile în Cuba… Aceste doua tari sunt în razboi rece din anii 1946 si deseori la marginea declansarii celui de al treilea Razboi Mondial în 1962… Rivalitatea acestor doua tari se exprima prin cursa armamentului condus de oamenii de stiinta care fac descoperiri foarte importante în domeniul bombei nucleare A si H, submarine etc. Aceste doua mari puteri au tinut sub influenta Europa. Franta dirijata de generalul De Gaulle a suportat rau dominatia americanilor, dar este legata de US prin multe acorduri cum sunt Organizatia Natiunilor Unite sau Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord. De partea lor, URSS a semnat de asemenea multe acorduri cu tarile pe care le domina,(Pactul de la Varsovia, Comecon-ul) în virtutea usurarii relatiilor cu aceste tari.

Paralel cu aceasta politica de îndiguire a celor doua puteri, unele tari din Asia si Africa a! u refuzat sa fie dominate de americani sau de sovietici. Sunt tarile nealiniate, care s-au întrunit la Vabdung în 1955 pentru a decide pozitia lor. Cu acea ocazie aceste tari au fost denumite „tari din Lumea Treia”, adica nici cu sovieticii, nici cu americanii.
*************************
Inchei aceasta succinta trecere în revista a începutului celui de-al Doilea Razboi Mondial, pâna la încetarea ostilitatilor în luna Mai 1945, întrucât în aceste zile si respectiv pâna în ziua de 10 Mai 2005, toate tarile beligerante vor sarbatori încetarea ostilitatilor, si comemorarea zecilor de mii de ostasi care si-au dat viata, sperând ca vor urma zile de pace si liniste între popoare. Marturiile militarilor canadieni, în viata 1.500, care au participat la eliberarea Europei din mâna hoardelor naziste, în prezent veterani octogenari, povestesc cu lacrimi în ochi si vocea tremurânda, la televiziunea canadiana, despre maretele lor fapte, dar cu umilinta, mândrie si sperante, ca au raspuns PREZENT când tara i-a chemat la arme.

Pentru generatiile viitoare, exemplul lor este demn de urmat, organizându-se întâlniri cu tinerii elevi si studenti, sperând totusi ca acest Razboi al terorismului fara granite, va înceta într -o buna zi de MAI, pâna nu va fi prea târziu.

Am dorit sa recapitulez, pe scurt, acea epoca trista, cu speranta ca va constitui o lectie pentru viitor, în plus facând parte din generatia octogenarilor, traind razboiul pe viu, cu bombardamente din toate partile, rusi, germani, dupa cum a fost cursul razboiului, americani în final, care trebuiau sa elimine ultimile nuclee germane din România, cu parinti, frati, prieteni, cunoscuti care au luat parte efectiv pe front sau în spatele frontului, bucurându-ne în final de revenirea unora la vatra, rugându-ne pentru cei care si-au dat viata în speranta asigurarii viitorului nostru.

Fac parte din prima generatie postbelica, alaturi de colegele mele, bucuroase ca am putut termina liceul în pace, cu o Diploma de Bacalaureat datata 6 Iunie 1945, de fapt ultima diploma purtând efigia Regelui Mihai I al României, în acest an urmând sa sarbatorim cea de-a 60-a aniversare, bucurându-ne ca am reusit sa supravietuim, neuitând pe cei care ne-au salvat…La rubrica RLIV intitulata „Secundele mele”, am scris „Reflectii pentru cei nascuti înainte de 1940″…

STANTE PEDE, ET MORTUIS NIHI NISI BENE – „Stând în picioare si de morti sa vorbim numai de bine”.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Scrisoare deschisa referitoare la recentul articol al domnului Mihaies in revista Romania Literara

Stimati cititori, revenim cu textul scrisorii deschise adresata domnului Traian Basescu, Presedintele Romaniei, a unor cercetatori si universitari romani activand...

Închide
18.188.218.219