caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Repere carteziene



 

Arte vizuale sau arte plastice?

de (27-6-2005)
2 ecouri

Daca 90% din informatiile pe care le recepteaza un om se obtin cu ajutorul vazului, era firesc ca simtul estetic sa fie unul dintre cele mai dezvoltate. Insa multi privesc, putin vad. Pentru a vedea cu adevarat frumosul, ochiul mintii trebuie educat. Am incercat sa aflu cum se produce acest lucru, intr-o foarte scurta discutie cu Adrian Braescu, designer si specialist in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii.

C.M.: Arte plastice sau arte vizuale? Educatie vizuala, educatie plastica, desen. E vreo diferenta?

A.B.: Diferenta exista. Termenii, cel putin ultimii doi, s-au inlocuit unul pe altul in invatamantul romanesc. Si cred ca si in limbajul curent. Educatia plastica a inlocuit desenul. Desenul fiind considerat, limitat. Ca domeniu de invatamant, limitat si ca mijloace de exprimare.

C.M.: Poate fi educatia plastica?
A.B.: Greu de crezut.

C.M.: De fapt, ce inseamna plastic?
A.B.: Este un termen din greaca veche care inseamna a modela, indicand calitatea de a putea fi fasonat, deformat.

C.M.: Cat de mult gresim daca spunem educatie plastica?
A.B.: Nu gresim. Este doar o limitare a sensului. Nu educatie plastica. Poate ca mai corect ar fi fost educatie in domeniul artelor plastice sau educatie in domeniul limbajului artelor plastice. Totusi era prea lung.

C.M.: Educatia vizuala este un termen mult mai apropiat de perioada in care traim?
A.B.: Da. Atata vreme cat mesajul artistic are in clipa de fata are o atat de mare diversitate de manifestari, cu siguranta ca termenul de educatie vizuala este mult mai acoperitor. Se stie ca exista diferite forme de manifestare artistica cu delimitari foarte clare. Daca artele plastice recunoscute ca atare, pictura, sculptura si grafica, acestor arte li s-au alaturat cele care alaturi de mesajul artistic aveau si o functiune foarte clara, zona artelor decorative, artele focului, moda, design-ul, apoi artele ambientului care s-au alaturat si ele zonei artistice, decoratiuni exterioare si interioare, arhitectura si cu extensiile lor, apoi artele spectacolului dar pe parte de vizual, scenografie, costum … Incep sa se adune si acum termenul de plastic nu mai este suficient de acoperitor.

C.M.: Ce e de facut?
A.B.: Cred ca trebuie sa acceptam termenul de educatie vizuala.

C.M.: De ce nu s-a facut pana acum?
A.B.: Chiar termenul de educatie plastica s-a incetatenit printr-un proces de contaminare. Alaturi de educatie muzicala care este un termen corect, educatia plastica a devenit astfel prin contaminare. Putea fi educatie artistica plastica. Culmea este ca si limbajul este plastic dar este vorba de aceeasi contaminare. Limbajul vizual insa este un lucru foarte corect si cred ca va trebui sa acceptam si sa impunem acest termen.

C.M., Catalin Mosoia
A.B., Adrian Braescu, designer, specialist in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii

Ecouri

  • Rodica Calistru: (15-9-2017 la 15:43)

    Cred că definiția de Arte plastice este ridicolă, tot ce poate fi plastic, modificat deformat, unde ajungem. Dar dacă păstrăm Educația artistico-plastică, limitează plasicitatea la modelările artistice și toate vin la locul lor. Optînd pentru această denumire, evităm să cuprindem necuprinsul din artele vizuale – tot ce vede ochiul prin prisma artelor.

    Noi, o parte din profesorii universitari și alți specialiști din Moldova, am avut o întrunire în anul 1990 cu dnul Ion Șușală (de la academia de Arte frumoase din București) la care am stabilit nişte neclarități. De ex. nu era clar, mai ales pentru elevi, cum poți numi genuri de artă : Grafica, pictura, sculptura, arhitectura și artele decorative (așa au fost eșalonate la noi), ultima include arta populară, profesională, desgnul, decoruri teatrale – care la întrunire le-am numit deja Domenii ale artelor plastice, iar drept genuri au rămas de ex. peisagist, portetist, gen social, animalist, mitologic, istoric, batalist.

    [Editat de moderator/A.L.]

  • Victor Manta: (15-9-2017 la 19:28)

    @Rodica Calistru

    > Cred că definiția de Arte plastice este ridicolă …

    Constat că la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti există Facultatea de Arte Plastice (FAP), cu următoarele departamente: Pictura, Grafica, Sculptura, Foto – Video – Procesare computerizata a imaginii, Pedagogie, Tehnico Teoretice.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
DILEMĂ OPŢIONALĂ

Se spune că-în a boilor împărăţie, oamenii conveţuiau ca o mică etnie, ce deşi marcată de diverse vicii, statului boiesc...

Închide
3.147.77.51