– Arta de a se aranja masa – prima publicatie scrisa de Erasmus în anul 1530 – intitulata în lb.latina \”Civilitas morum puerilium\” – perioada când a început sa se dea importanta \”bunelor maniere\”…
– Ascensorul – primul ascensor a fost cel de transportat grânele, în pozitie înclinata, realizat de negustorul american Joseph Dart din Buffalo în anul 1842.
– Asfaltul – primele materiale de etanseitate din istorie au aparut în Orientul Mijlociu în anul 3000 î.I.C. Denumirea de astfalt deriva din cuvântul akkadian (limba semitica a Mesopotamiei, scrisa în caractere cuneiforme). \”Asfaltul\” a fost adoptat de greci sub forma de adjectiv \”aspale\”, care înseamna durabil.
– Aspiratorul mecanic a fost inventat de Ives W.MecGally (Chicago) în anul 1869, iar în anul 1908 Compania HOOVER l-a realizat pe cel electric.
– Aspirina – inventata în 1853 de germanul Hoffman, ea datând însa de mii de ani în urma, sumerienii folosind frunzele de salcie contra durerilor. Hipocrate, cel mai mare medic al antichitatii, a creat o infuzie din scoarta de salcie alba, benefica în scaderea febrei. Hoffman în anul 1853 a realizat o noua metoda de sinteza a acidului acetilsalicilic, aceasta molecula fiind brevetata sub numele de aspirina în anul 1899, iar în 1900 Compania BAYER a comercializat acest produs numit aspirina.
– Farfuria – cuvânt aparut în antichitate, obiect menajer lucrat din pamânt ars, lemn sau metal, în care se puneau preparatele alimentare. Din secolul XVI a început fabricarea farfuriilor din cositor, argint si aur, rezervate familiilor regale si nobililor.La sfârsitul secolului XVIII, folosirea s-a generalizat si toata lumea folosea farfuria, la a caror fabricatie s-au adaugat portelanurile fine de Sèvres, Villerois, Meissen, Boemia, Japonia, China.
– Atomul – în secolul V, Leucippe si Democrit au numit \”atomul\” în lb.greaca \”atomos\”, care înseamna \”nu poate fi taiat, separat\”. În anul 1897, înainte ca Joseph John Thomson sa aprofundeze cunoasterea atomului, descoperind unul din compozanti, anume electronul; în 1899 Ernest Rutheford, fizician britanic, descopera radioactivitatea si primeste Premiul Nobel în 1908.
– Cinematograful – inventat de fratii August si Louis Lumière (Besançon, Franta) în anul 1895, prima proiectare cinematografica având loc la Paris, în subsolul cafenelei \”Salonul indian\”.
– Autobuzul – inventat de Walter Hancock, anul 1831 în Germania, pus în functiune datorita uinui motor cu vapori. În 1895 firma BENZ a început constructia autobuzului cu motor actionat de benzina. La Montréal a aparut primul autobuz în anul 1919.
– Automobilul cu vapori, inventat de Henry Seth Taylor la Stanstead în anul 1867. Prima marca de automobil a fost BENZ, creata în 1886.
– Autostrada – primele constructii începute în 1900, apoi 1909 în Germania, iar în 1924, italianul Puriell construieste adevarata autostrada de 85 km., între Milano si Varese. În 1945 Germania are 3800 km.autostrada, pe când în 1909 era numai pe o distanta de 10 Km. În scurt timp autostrazile s-au extins în America de Nord si în ultimii ani în Europa.
– Aviatie – Primele Boening-uri au aparut în SUA în anul 1954, Boeing Jambo 747 în 1969, B.767 în 1978, B.777 în 1995.
– Avionul cisterna – realizat de Compania Bombardier din Canada, prima oara în 1969, denumit Canadair, avioanele-cisterna Canadair fiind prezente peste tot si în Europa, în perioada marilor incendii forestiere.
– Badminton – joc inventat în Anglia în anul 1873, purtând numele castelului unde s-a practicat jocul pentru prima oara. Jocul a fost influentat de un vechi joc indian numit \”poona\” practicat cu o racheta si o minge obisnuita, dar de mici dimensiuni.
– Inelul – dateaza din epoca de bronz, considerat ca bijuterie, drept valoare simbolica cu putere magica, în special daca pe veriga se grava numele unei persoane, în special al celei careia i se daruia. Înainte vreme se fabrica din bronz, sticla, fildes, iar mai târziu din aur. Cu cât se purtau mai multe inele, cu atât rangul social era mai important. Romanii purtau inele de fier, iar sclavii nu aveau drept la podoabe.
– Baia Jacuzzi – inventata de fratii Jacuzzi, SUA, în anul 1968. Inspiratia a venit dupa ce în anul 1956, unul dintre membrii familiei a avut nevoie de un tratament hidroterapeutic. Inventia a fost vânduta Companiei Kidde inc.
– Bachelita – prima materie plastica sintetica, inventata în 1909 de Leo Baekeland (SUA), rezistenta la caldura si foc.
– Matura mecanica – inventata în 1876 de Melville Bissel – SUA.
– Mingea pentru jocul de golf – inventata în Olanda în anul 1600, a fost fabricata la început din lemn. În 1845 preotul Paterson a inventat mingea din substanta numita gutaperca, rasina arborelui din Isonandra Gutta, care se aseamana cu guma de sters. În 1898 s-a realizat mingea din cauciuc, folosita si în prezent. Gutaperca era folosita si în pansamente medicale.
– Balonul – dirijabilul, montgolfierul, mingea de joc din cauciuc, inventate de Michael Faraday în 1824. Primele prototipuri de baloane moderne au fost realizate în 1847 de J.G.Ingram la Londra.
– Balonul cu gaz, inventat de Jacques Alexandre Charles în 1783 la Paris, dupa un timp aparând fratii Montgolfière, al caror nume este si astazi auzit în concursurile internationale. În anul 1783, pe 1 Decembrie, a fost lansat primul Montgolfière deasupra gradinei Tuileries (Paris).
– Balonul-dirijabil – inventat de Michael Faraday în 1824.
– Balonul-sonda – inventat în 1892 de Gustave Hermite (Franta), pentru aflarea presiunii atmosferice si a temperaturii la mare înaltime.
– Bananele – originare din India din anii 500-600 î.I.C. erau considerate ca fruct paradisiac, frunzele fiind folosite pentru construirea adaposturilor, iar trunchiul bananierului folosit în construirea barcilor. În secolul XIX, celebra dansatoare si cântareata de culoare – Josephine Baker, a popularizat fructul, urcând pe scena pariziana îmbracata în coji de banane, motiv pentru care a suportat consecinte…
– Banda desenata – botezata ca fiind a \”opta arta\”, creata de elvetianul Rodolphe Töppfer în anul 1833, în Elvetia. Prima banda desenata a aparut peste Atlantic la \”Yellow Kid\”, realizata de Richard Outcault, în anul 1896.
– Banda magnetica – prima realizare a lui Fritz Pfleumer în Germania, în 1928.
– Conservarea sângelui (banque de sang) necesar în transfuzii, realizata de Dr.Charles Drew în 1939, la New York.
– Balsamul pentru buze – realizat de Dr.Fleet în 1880 la Lynchburg.
– Barometrul – instrument pentru masurarea presiunii atmosferice, inventat de Evangelista Torricelli, Italia, în anul 1643. Exista 3 feluri de barometre: aneroid (fara mercur metalic), cu apa si cu aer.
– Ciorapii Nylon – realizati în 1938 de Wallace Carothers, lucrator în laboratoarele Dupont. Denumirea de nylon a fost aleasa de Dupont, dupa ce au fost examinate cca. 350 sugestii, socotindu-se ca nylon era mai usor de pronuntat pentru toata lumea.
– Baseball – jocul de baseball dateaza din anul 1846, inventat la Hoboken (New Jersey).
– Basketball – inventat în 1891 de James Naismith (Springfeld), sport devenit oficial numai în anul 1920. În prezent jocul este practicat de mai mult de 300 milioane adepti. Primul turneu oficial a fost în 1934 la Madison Square Garden.
– Bastonul (batcane) pentru orbi, inventat de Andrew Disoton si Soc.Sound Foresight (Anglia), în anul 2001. Inspiratia a venit de la lilieci, care emit sunete foarte ascutite. Batcane permite sa se detecteze obstacolele, indiferent unde s-ar afla persoana – înainte, înapoi, dreapta, stânga.
– Barcile, luntrile, aparitia lor dateaza din anul 5000 î.I.C. Cele cunoscute erau construite din trunchiul scobit al arborilor, apoi au urmat ambarcatiunea kayak-canoe, folosite de eschimosi si în continuare în concursuri acuatice internationale.
– Vapoarele frigorifice – dateaza din anul 1876, inventate de Charles Tellier (Franta).
– Masina cu aburi – inventata de Denis Pepin (Franta) în 1690, iar în 1707 a creat vaporul cu vapori.
– Vaporul spargator de ghata – inventat în 1864 în Canada, folosit prima oara pe marele fluviu navigabil Saint Laurent si în continuare, usurând transportul fluvial de marfuri.
– Vaporul port-avion – inventat în 1911, de Eugène Ely (Franta), folosit din 1942 ca piesa de baza pentru marina.
– Bateria electronica de percutie, realizata în 1980 de Compania PEARL, modelul \”Syncussion\”, bateria de percutie simpla a aparut în anul 1910.
– Barbecue, BBQ-Woodflame – inventat de Alto Design Inc. din Canada, în anul 1990, care nu necesita nici un gaz propan, nici carbuni din lemn, ci numai mici cuburi din lemn, de dimensiunea unei monede.
– Bébé- eprubeta – fecundarea \”in vitro\”, metoda realizata pentru prima data în Anglia, în 1978 de Patrick Steptoe si Robert Edwards.
– Benjamin Franklin (Boston) a inventat în 1750 paratrasnetul. Au fost 17 frati, iar B.Franklin a lucrat de mic copil în magazinul tatalui, fabricant de sapunuri si lumânari. Mai târziu a studiat si a devenit om de stiinta si litere, mare inventator si primul ambasador al Statelor Unite, precum si unul din realizatorii independentei americanilor.
– Betonul armat – inventat în 1848 de J.Lambert (Franta).
– Biberonul playtex – inventat în 1953 de Jean St.Germain din prov.Québec (Canada) la vârsta de 16 ani.
– Bicicleta de zapada – inventata de canadianul Angelo Landucci, în anul 2000; a refuzat oferta americanilor pentru a-i prelua inventia.
– Berea – bautura care a luat nastere în Asia occidentala, numele initial fiind \”sikaru\”. Era fabricata din fermentarea pâinii de orz încoltit, datând din preistorie. Începând cu Evul Mediu, tehnica s-a ameliorat, adaugându-se si alte ingrediente, precum si sisteme mecanice de fabricare.
– Bijuteriile – exista din antichitate, fabricate din carcase de scoici, flori, pietre slefuite, fildes. Cu timpul industria a devenit variata, înfloritoare, dar si costisitoare, adaugându-se pietrele si metalele pretioase.
– Bikini – costumul de baie bikini dateaza din 1946, lansat de Louis Réard (Franta), aparitia costumului dând nastere la scandaluri, dar nu a disparut.
– Biliard – joc ce dateaza din timpul lui Ludovic al XI-lea, pe când se juca pe pamânt, dar datorita durerilor lombare cauzate jucatorilor din cauza pozitiei, s-a ajuns la construirea de mese speciale din lemn. Exista mai multe tipuri de biliard, dar cel mai recunoscut este biliardul american numit POOL.
– Bancnotele sau biletele de banca, moneda din hârtie – prima aparitie a fost în 1658, la Stockholm, la Banca Ricksbank, apoi în Anglia si Banque de France, în 1803.
– Primele cecuri – au aparut în Anglia, care a avut monopolul emisiunilor bancnotelor – moneda hartie. Cuvântul \”banca\” deriva din lb.italiana \”banca\”, ce semnifica banca din lemn pe care se faceau schimburile de bani în Evul Mediu, locul unde se exersa activitatea monetara.
– Bingo – joc, o noua loterie aparuta în 1930 la Atlanta, lansata de Edwin S.Lowe, dar care este cunoscuta din 1530, lansata de italianul Lo Giuco de Lotto, care a hotarât sa creeze o noua loterie.
– Primii biscuiti dateaza din anul 2500 î.I.C. în Grecia, realizati de gospodine, iar primii biscuiti industriali au aparut în Anglia în secolul XX.
– Biscuitii de graham – inventati în 1830 de Sylvester Graham (US), iar din 1930 sunt comercializati datorita influentelor vegetarienilor.
– Blackberry – inventat în 1999 de Mike Lazaris (Waterloo, Canada) – telefonul portabil cu curiel electronic.
– Black Jack – jocul a început catre anii 1700, provenind din alte jocuri, precum \”Chemin de fer\” si \”La Ferme Française\”. La început BJ se numea \”21\”, schimbarea facându-se când unul dintre jucatori avea \”valetul si asul de pica\”, acela având dreptul la un \”bonus\”. Jocul a ajuns în Statele Unite catre anul 1800, jocurile de pariuri începând a fi legale în America de Vest, între anii 1850-1910.
– Bobina de inductie – inventata de francezul Louis Breguet si Antoine Masson, în anul 1841.
– Bautura gazoasa – dateaza din secolul XIX,, în aceeasi epoca cu inventia apei gazeificate. Primele bauturi gazoase realizate de Dr.Pepper sunt coca-cola si crème-soda.
– Boîte à lunch – realizata la început dintr-o cutie metalica la Nashville, în anul 1950, lansata de ALADDIN.
– Cutia de scrisori – inventata de Jean-Jacques Renouard de Villayer în anul 1653 la Paris. La Paris în anul 1650 functiona un singur serviciu postal, dar locuitorii nu aveau nici un mijloc de a expedia sau primi corespondenta. Renouard a creat cutiile postale individuale, precum si cele de pe strazile principale ale Parisului. În 1692 existau 6 cutii, iar în 1780 Parisul ajunsese la numarul de 500.
– Cutia de conserve – inventata de Nicolas Appert (Franta) în 1795, iar deschizatorul de cutii în 1858, realizat de Ezna Warner (Waterbury, Connecticut – US).
– Cutia de viteza pentru vehicule – dateaza din anul 1899, brevetata de Louis Renault (Paris). (Urmeaza)
Azi toata lumea stie totul!!! Daca vei intreba pe un tanar ceva, iti va raspunde simplu, STIU! Totusi sunt lucruri destul de simple, chiar banale pe care nu le stim, chiar daca avem foarte multa carte. Articolele distinsei profesoare Venera DUMITRESCU-STAIA vin sa ne reaminteasca aceste lucruri simple sau, de ce sa nu o spunem deschis, sa ne aduca noutati de care nu am auzit niciodata. Semnalul zilelor noastre ar fi ca nu trebuie sa dam intr-o parte acele ,,banalitati” de care avem nevoie, ci sa ni le reimprospatam permanent.
Consider ca acesta este si mesajul autoarei, ce printr-o munca titanica incearca sa ne conecteze la trecut prin prezent, aducand aceste reinnoiri ale memoriei. Pentru a intelege mecanismul cunoasterii e foarte mult de vorbit. Totusi exercitiile de testare a memoriei prin recitirea unor noi elemente poate fi benefic mai ales pentru tineret, dar si pentru parinti. Aparitia internetului, speram ca pentru multi inseamna un pas inainte, insa pentru multi altii inseamna o stagnare, deoarece se limiteaza la ingurgitarea unor elemente nesemnificative pentru mersul inainte a civilizatiei umane.
Ma asociez initiativei distinsei profesoare, de a ,,scotoci” in continuare prin arhive, dictionare, enciclopedii si a ne aduce noi descoperiri ,,descoperite” mult inaintea noastra.
Mihai LEONTE – ROMANIA –