… Judaismul este nascut din credinta în Dumnezeul unic si Alianta care a condus între EL si popor. Este vorba înca de pe timpul lui Abraham, aproximativ 4000 ani, ca prima Alianta a fost conchisa, reînnoita cu Isac si Iacob, apoi Moise care a primit de la Dumnezeu cele Zece Porunci – DECALOGUL – pe vârful Muntelui Sinai.
… Judaismul a consultat sursele sale în Thora sau Legea lui Moise, pentru cele cinci culegeri care povestesc istoria lui Abraham de la stramosi si descendenti, pâna la ajungerea pe Pamântul Promis: Genesa, Exodul, Leviticul, Deuterunomul (ultima carte a Bibliei), Biblia ebraica sau Legea Scrisa cuprinzând 24 lucrari care au fost reunite în secolul al X-lea, dintre care Thora, cartile profetilor si Scrieri Sfinte, profetii fiind cei chemati de Dumnezeu care au relatat credintele, istoria si traditiile evreiesti de la moartea lui Moise pâna la înapoierea din exil la Babilon, cu aproximatie acum 2500 ani.
… Principalele sarbatori ale evreilor:
– Rosh Hashana (Anul Nou)
– Marea Iertare – Cea mai sfânta si cea mai respectata zi.
– Sarbatoarea Tabernaclului (cort) sau sarbatoarea cabanelor, una din sarbatorile principale din calendarul ebraic, care comemoreaza viata evreilor în desertul Sinai unde ei au trait în cabane dupa iesirea din Egipt.
… Hanukah – sarbatoare comemorând victoria evreilor contra grecilor. Timp de 8 zile, se aprind lumânari într-un sfesnic cu 8 brate, amintind de minunile lampii cu ulei care a ramas aprinsa 8 zile purificând templul din Jerusalim, eliberat de sub jugul inamic.
… Purim – sarbatoare comemorând victoria poporului evreu asupra unor membrii ai guvernului Persiei, a regelui Asuerus, care prevedea distrugerea. Purimul este o sarbatoare a bucuriei, mult apreciata de copii, organizându-se carnavaluri în toate orasele tarii.
… Pessah (Pastele) 15-21 Nissan, sarbatoare de mare importanta, comemorând iesirea din Egipt a poporului evreu. Timp de 8 zile este interzis a se consuma pâine sau alimente derivate din pâine, care au la baza drojdie. Mimouna începe în ultima zi a Pastelui, la caderea noptii, urmata de numeroase festivitati.
… Lag Baomer – celebrare religioasa în cinstea unui Sfânt. Între Pessah si Chavouoth, aceasta sarbatoare comemoreaza o victorie a rezistentei evreilor condusi de BAR KOKHBA contra romanilor între anii 132-135 dupa J.Ch.
… Shavouot – sarbatoarea secerisului, comemorând darul oferit de Thora (legea evreilor) si a Tablelor lui Moise pe Muntele Sinai.
… Tisha Be Av (post), ziua cea mai trista din calendarul ebraic, pentru ca ea comemoreaza distrugerea templului din Jerusalim.
… Cuvântul Paste – deriva din cuvântul ebraic care înseamna \”trecere\”
… Mitul renasterii unui popor (ales de Dumnezeu) devine cel al învierii unui om \”masacrat si nevinovat\” de romani, care trebuia \”sa moara si sa traiasca \”trecerea\” de la moarte de-a lungul Pastelui evreiesc. El \”trebuia\” sa moara pe muntele Golgotha, locul pe care traditia îl considera mormântul lui Adam.
… ALLELUIA – origine ebraica însemnând – SLAVA DOMNULUI, LAUDATI PE DOMNUL!
… Evreu – Juif (ive) deriva din lb.latina = judacus = Judeea.