caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Gastronomie si Stil



 

Astazi despre Salata de Boeuf

de (18-4-2005)
R.A.RomanR.A.Roman

Una din cele mai stranii si mai neasteptate mancaruri…romanesti!
Desi numele-I francez, iar mancarea e o baza de salata germana unsa cu o clasica “ mayonnaise”, actul de proprietate se plimba nesigur intre Podul Mogosoaiei si cuhniile boieresti din veacul romantic.
Francezii fac ceva asemanator, dar cu alt sos si numai din legume, spunandu-i macedoine (si nu salade de boeuf, cum ne-am fi asteptat noi). Teutonii fac amestecul din carne si legume fierte cu muraturi dar ii pun sfecla rosie si sos rozaliu, zicandu-i “ salata berlineza” ( sa fie la ei!).
Prin jur, pe la unguri, bulgari, sarbi, rusi ( asa zisa salata “a la russe” nu exista decat la bufetul garii din Lehliu, bietii sverdlovskieni nici n-au auzit de ea), ce sa mai zic de turci, e pustiu. Suntem singuri cuc cu salatica noastra, pe care numai noi o facem si o cunoastem!
Asa ca ne aflam in fata unui paradox deopotriva nationalist si cosmopolit : o mancare strict romaneasca, dar cu nume strain si facuta din combinarea a doua preparate straine. Asta da spionaj economic creator!
Suspectez un “manageriat” gastronomic: un bucatar ingenios si combinativ are ideea, o amesteca, vede ca-i buna si o da pe piata. Si ca sa mearga afacerea, ii spune salade de boeuf…
Cu toate acestea, nu e sarbatoare romaneasca de toamna-iarna-primavara, fara galbena, rotunjita salata de boeuf, ornata cu gogosari rosii si maslinute, cum se cuvine.
Mancare citadina, salata aceasta e destul de pretentioasa, cerand manufactura rabdatoare si devotata (asta explica de ce se face numai la ocazii).
Salata de boeuf dovedeste grija si pretuire mare pentru meseni.
Raspandirea ei nationala a nascut, in cartile de bucate si pe meniurile carciumilor, si unele ciudatenii hazoase: “ salata de boeuf cu carne de pui si parizer”, salata de boeuf cu carne de vita”, etc..

Salata de boeuf:

Ingrediente:

700 gr carne de vita ( macra: muschiulet sau pulpa)
700 gr cartofi ( din cei ce nu se sfarama nicidecum la fiert)
300 gr castraveciori murati in otet ( sau mai putin , daca sunt prea acri)
500 gr mazare boabe
2 gogosari murati pentru fata interioara si 1 pentru cea exterioara
3 morcovi mari
500 ml maioneza (cu sau fara lamaie, cum va place)
sare, cat trebuie

Preparare:

Carnea se pune la fiert, cartofii se fierb si ei, dar masurat, sa nu se patrunda de tot, ci sa ramana un pic tari, dupa aceea se curata si se lasa sa se raceasca.
Mazarea, daca e din cutie, o fierbeti 5 minute, daca e congelata, se fierbe pana se inmoaie. Morcovii curatati bine se fierb cam jumatate de ora, sau chiar mai putin, sa fie mai tari.
Fiecare ingredient se fierbe separat, pentru a-si mentine gustul.
Castravetii si 2 gogosari se taie maruntel, cam cat zarurile de table.
Se face si maioneza, ca fara ea nu se poate. Pe masura ce legumele si carnea au fiert si s-au racit, se toaca si ele zaruri.
Intr-un castron pe masura se amesteca bine salata cu trei sferturi din maioneza. Se potriveste salata pe un platou, se rotunjeste si se orneaza cu maioneza ramasa. Gogosarul si maslinele se taie feliuta si vor orna si ele, aceasta lucrare de o dimineata intreaga.

Taina: in loc de carne de vita se poate face salata si cu carne alba de pui, curcan sau chiar peste ( neaparat alb: salau, biban, stiuca), ori chiar si cu carne afumata.
Totul e sa fie o carne uscata, fara grasimi moi sau lichide, ca strica tot.
Se mai pot pune in salata si alte bunatati fierte: ciuperci, albus fiert, conopida, si orice alte legume. Si desigur, ceva picant, cui ii place.

Intrare festiva, frumos colorata si pe dinauntru si pe dinafara, salata de boeuf merge cu un vin demisec usor, alb, un Chardonnay de pe Tarnave, parfumat si prietenos, sau o Feteasca Alba de la Iana, un pic mai energica, sau un Sauvignon oltenesc, de prin Halanga, conditionat, dar nu batran.

( preluare din “ Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti” – editie noua, indelung revazuta si mult adaugita – Radu Anton Roman.)

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
MĂ STING ÎN TINE

Îmi înalţ visele flămânde către tine Te vreau acum, eşti tot la mine-n gând, Prezent îmi eşti, iar clipa care...

Închide
3.145.153.251