Notam, nu demult, ca presa romaneasca a ultimilor 15 ani a cunoscut, in principiu si in linii mari, 3 tipuri de modele, si anume ziaristul cu fată umana – Ion Cristoiu, ziaristul cu fata si apucături de justitiar – Cristian Tudor Popescu, si, in fine, ziaristul rezultat ca urmare a combinatiei dintre cele doua modele anterioare, deci cu o jumatate de fata umana si cealalta jumatate de fata justitiară – Robert Turcescu. Lipsiti, partial ori total, de charisma, ori complacindu-se mai mult in postura de „mari combinatori”, Cornel Nistorescu, Dumitru Tinu, Sorin Rosca Stanescu sau Petre Mihai Bacanu nu au fost şi nu sint modele, in ciuda importantei lor intr-un moment sau altul.
Astazi, nici Ion Cristoiu, nici Cristian Tudor Popescu nu mai constituie modele. In mod relativ pentru cititori, in mod absolut pentru patronii de ziare. Oricit ar parea de ciudat, rezultatul combinatiei dintre ei ramine în top, si pentru cititori (din care multi proveniti dintre ascultatori & telespectatori), si pentru patroni, fiind prezent in vreo trei locuri, din fericire nu in acelasi timp.
In realitate, nu e nimic ciudat. Categoriile cu adevarat importante in presa – patronatul si cititorii – nu mai doresc, fiecare din alte motive, in rolurile de lideri media si „formatori de opinie” personaje transante si inflexibile, ci persoane maleabile si ductile.
Iata de ce lucrurile intimplate acum la cotidianul nascut din spuma „Scinteii” nu trebuie sa mire, sa indigneze sau sa provoace titluri catastrofic-apocaliptice precum „Adevarul a murit” (adică si notiunea, nu doar cotidianul cu acelasi nume), sau „Cutremur la Adevarul”.
Mult mai adecvat cu situatia reală mi se pare titlul „Banii vorbesc politic”. Aici se afla, de fapt,… adevarul. Banii dirijeaza toate domeniile, cum l-ar fi putut ocoli pe acela al mediei, din care unii si uneori mai si scot bani (de diferite culori…), dar care intotdeauna e profitabila din alte puncte de vedere – satisfacind orgolii, pofta de putere, dorinta de razbunare, placerea de a fi vedeta, dind posibilitatea exercitarii de presiuni si manipulari s.a.m.d. Aflate la nefericita intersectie dintre bani si politica, diferitele segmente media din Romania ar fi putut iesi cistigatoare si ar fi putut inainta pe drumul cel bun, daca ar fi fost unite si ar fi respectat principiile jurnalismului. Dezbinate, ele s-au predat, rind pe rind, astfel incit cele neatinse de fenomen sint atit de putine, incit constituie, mai degraba, exceptia de la regula.
Raminind in sfera aceluiasi malefic „banii vorbesc…”, vreau sa subliniez ca eu nu sint surprins sau ingrijorat de ce s-a intimplat la „Adevarul”. In schimb, ma ingrijoreaza cumplit, pina la a ma terifia, cele ce se intimplă in una-doua publicatii de la Iasi. Si aceasta indiferent de deznodamint: fie ca unii vor fi dovediti, eventual si pedepsiti pentru santaj si coruptie, fie ca altii vor fi dovediti, eventual si pedepsiti, a fi inscenat si regizat totul.
Mi se pare ca, mai mult decit oricind, jurnalistii care mai cred in menirea si meseria lor trebuie sa adopte ca slogan de atentionare vechea si verificata zicala potrivit careia „daca intri in troaca, te maninca porcii”.