In urma publicarii articolului precedent al rubricii Social la data de 07-03-05, am initiat un dialog cu cei care au conceput proiectul „www.calificativ.ro”. Domnul Sergiu Lazar, managerul acestui proiect, a avut amabilitatea sa ne trimita un material raspunzand si comentand pe marginea articolului si in acelasi timp oferind mai multe detalii despre intentia din spatele acestei intreprinderi si despre planurile de viitor legate de www.calificativ.ro. Consideram ca ideea merita sustinuta si ii invitam si pe cititorii nostru sa contribuie cu sugestii, prin intermediul ecourilor de exemplu, pentru dezvoltarea in continuare a acestui proiect.
„Multumim foarte mult pentru punctele de vedere exprimate in articolul din rubrica Social a RLIV-ACUM.
Intr-adevar ati sesizat multe dintre ideile pentru care am dorit sa lansam acest proiect. De fapt ideea de inceput a plecat de la observatia ca in Romania nu exista un loc unde sa poti gasi profesorii care activeaza sau au activat in invatamantul romanesc. Atunci ne-am spus ca ar fi interesant pentru spatiul virtual un astfel de catalog in care sa avem cate o mini-monografie a fiecarei institutii de invatamant din Romania, un loc unde sa gasesti date despre institutie, despre activitatile care se desfasoara acolo, un catalog al profesorilor care activeaza sau au activat in cadrul acesteia.
Preluand o idee raspandita in scolile din Uniunea Europeana si din SUA, am dezvoltat si un sistem de calificative pe care elevii si parintii sa le poata acorda profesorilor in functie de anumite criterii pe care noi le-am considerat interesante (bineinteles ca este un punct de plecare si aici se pot dezvolta foarte multe directii). Nu ne-am dorit sa dam note ci, pur si simplu, sa oferim sansa elevilor si parintilor sa-si exprime un punct de vedere, bineinteles respectand regulile sitului si mai ales regula bunului simt, in ceea ce priveste activitatea cadrelor didactice in cadrul fiecarei institutii. Nu dorim denigrarea nici unei persoane sau si mai mult “punerea la zid” a unui anumit cadru didactic (in acest sens validam toate calificativele si comentariile adaugate in site
Am propus utilizatorilor si un sistem de moderare prin care incercam sa implicam in activitatea de validare a datelor introduse si a corectitudinii acestora cat mai multi elevi din cadrul institutiilor de invatamant vizate. Aceste lucruri subliniaza o alta dorinta a noastra, aceea de a incerca sa-i implicam pe tineri intr-o astfel de activitate de comunitate, sa invete sa-si asume responsabilitati si sa invete sa poarte un dialog si sa lucreze in echipa.
Inca o data subliniem ca nu vrem neaparat ca situl sa realizeze o ierarhie, ci pur si simplu sa constituie un punct de plecare in dezvoltarea unui dialog intre elevi, parinti si profesori.
Din miile de mesaje primite si zecile de mii de calificative se observa ca primul impuls de a acorda calificative este al acelora care au avut sau au inca o mica „problema” cu scoala si/sau care vad in site un mijloc de razbunare. Speram ca acestia sa devina din ce in ce mai putini si in timp obiectivitatea sa castige teren.
Mai este un aspect, daca nimeni nu incepe un astfel de exercitiu care sa dea un impuls si o idee celorlalti cu siguranta elevii nu-si vor forma capacitatea de a cantari si a aprecia ceea ce li se ofera. Pe de alta parte, din ceea ce se desprinde din mesajele primite si comentariile adaugate calificativelor, se observa necesitatea unui dialog intre elevi, parinti si profesori care sa depaseasca zona de acuze sau reprosuri si care sa ajunga la comunicarea unor nevoi si posibilitati de asigurare a acestora.
Ideea de a asigura si un eventual anonimat (pentru ca exista posibilitatea de a semna calificativul acordat) a venit tocmai de la lipsa acestei comunicari si a impulsului de a privi nota ca atare (urmata bineinteles de o mini razbunare asupra elevului si indirect asupra parintilor) si nu eventualele lipsuri sau probleme care se ascund in spatele ei. Intrucat scopul final al proiectului este sa imbunatateasca relatiile si implicit comunicarea dintre elevi, profesori si parinti am hotarat sa nu acceptam validarea acuzatiilor directe si care inculpau profesorul, fara a-l menaja totusi pe acesta de observatiile critice si pertinente pe care elevii si parintii le fac (bineinteles respectand criteriile alese pentru acordarea calificativelor si a regulilor privind limbajul utilizat in exprimarea comentariilor).
E adevarat ca sistemul mai poate fi imbunatatit, ca sunt inca multe lucruri de facut si pentru asta am avea nevoie de mult sprijin, sprijin pe care il gasim la oameni ca dumneavoastra. Suntem dispusi sa analizam orice informatie si sa acceptam orice sugestie care poate duce la imbunatatirea site-ului si implicit la imbunatatirea sistemului de invatamant din Romania.
In legatura cu sugestiile pe care dumneavoastra le-ati facut, am fost placut surprinsi sa observam ca multe dintre ideile pe care le aveti se suprapun cu dorintele noastre. Am introdus de curand si optiunea profesorului de a-si posta cv-ul si de a-si exprima parerea in legatura cu calificativele si comentariile ce i s-au acordat sau alte idei care pot fi utile educatiei elevilor si parintilor. In acest fel consideram ca toate cadrele didactice au posibilitatea sa se prezinte si sa-si exprime deschis punctele de vedere. O colaborare cu M.E.C –ul bineinteles ca este de dorit. Speram ca deschiderea catre noi sa existe, sa putem creste acest proiect si sa-l impunem la nivel national.
In ceea ce priveste dezvoltarea in continuare a proiectului, deschiderea noastra este totala si va multumim pentru oferta facuta.
In prima faza credem ca ar trebui abordate mai multe aspecte:
1. o impartire a sistemului de acordarea a calificativelor pe zonele invatamant preuniversitar si invatamant superior.
2. o imbunatarire (multiplicare) a criteriilor pentru acordarea calificativelor si o personalizare pentru fiecare din cele doua zone.
3. gasirea unor solutii care sa inlature cat mai mult subiectivitatea in acordarea calificativelor.
4. gasirea unei metode clare care sa permita o relatie amiabila cu cadrele didactice si respezentantii institutiilor de invatamant.
Multumim inca o data pentru atentie si pentru sugestiile foarte interesante. Asteptam cu interes opiniile dumneavoastra!
Cu stima,
Sergiu Lazar
Project Manager Calificativ.ro”
Calificativele nu se acorda anonim ci doar de catre cei care au completat un formular de inscriere pe site. In acest formular se completeaza Numele de familie, emailul, varsta, sexul.
Nu sunt afisate in site datele celor care acorda calificative (decat daca acestia doresc) dar ele exista in baza de date.
Este adevarat ca pot fi si rau intentionati dar toate calificativele sunt verificate in incercarea de a evita aparitia unor comentarii nedrepte.
Ne bazam si pe ajutorul elevilor si cadrelor didactice in scopul mentinerii pe site a unor informatii reale si care sa nu aduca prejudicii persoanelor in cauza.
Multumim pentru sugestii.
Cu stima,
Echipa http://www.calificativ.ro
Domnule Lazar,
in loul dvs. nu as accepta sub nici o forma postari anonime. Acesta-i calcaiul lui Ahile al forumurilor de acest gen: nu poti verifica (e mult prea costisitor) autenticitatea semnaturii.
De ce? Pentru ca sub protectia anonimatului se pot defula multe complexe. In general, indreptate impotriva profesorului. Ati confirmat deja teoria asta prin ceea ce ati postat.
Ideea e super, amanuntele care sa conduca la realizarea ei ne omoara. Eu as insista ca directiunea liceului sa confirme drept autentica persoana care posteaza (directiunea ar trebui sa fie direct interesata-n feed-back din partea elevilor/parintilor), de dragul nivelului scolii.
De ce spun asta? Pentru ca altfel se aduce o stirbire a standingului unui om. E foarte usor sa manjesti un nume (cum bine stiti, o singura greseala face mai mult decat o viata de succese) si *nu vad cum* puteti reface reputatia cuiva acuzat pe nedrept.
Daca ati putetea raspunde satisfacator acestei chestiuni ( o suita interminabila de retractari nu e o solutie, nu da bine la imagine, nu?), eu v-as sprijini din toata inima.
Toate cele bune,
Nea Marin