caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

In continuare semnale pozitive din partea MEdC!

de (11-3-2005)

Un nou comunicat de presa de ultima ora al Ministerului Educatiei si Cercetarii (disponibil si pe site-ul oficial MEdC la www.edu.ro) anunta alte reforme mult asteptate in invatamantul si cercetarea romaneasca. Sunt reforme pentru care unii dintre noi au facut deja lobby de multa vreme, atat individual (vedeti de exemplu Sebastian Buhai, „Conditia Cercetatorului: Intre Realitatea de Acasa si Idealul din Afara”, rubrica Cercetare, Stiinta, Tehnologie (CST) a RLIV-ACUM, 19-10-2004; Razvan Florian, „Migratia cercetatorilor români: Situatia actuala, cauze, solutii”, rubrica CST a RLIV-ACUM, 27-10-2004; Stefan Szedlacsek, „Zece cai de a atrage cercetatorii romani spre Romania”, CST, RLIV-ACUM, 2-11-2004), dar mai ales, intens si frecvent, un lobby colectiv al asociatiilor Ad-Astra, Forumului Academic Roman, portalului Romania, Libera in Viitor, si al altor cercetatori stiintifici romani activand in Romania sau in strainatate (a se vedea numeroasele scrisori deschise si comunicate publicate in rubrica Ultima Ora sau analizele si propunerile de reforma din rubrica CST; as mentiona aici, intre multe altele, recentul proiect de reforma al Ad-Astra-FAR privind reforma invatamantului universitar- articol publicat in CST la 9-02-2005 -trimis spre publicare de Nicolae Hurduc-, respectiv reforma cercetarii- articol publicat in CST la data de 14-02-2005- trimis spre publicare de Razvan Florian-).

MEdC se afla in mod clar pe drumul cel bun (in sfarsit dupa multi ani…), important e sa nu devieze de aici incolo (sau sa nu i se impuna devieri). Suntem alaturi de ei 100% cata vreme se vor mentine fermi in implementarea reformei!

„COMUNICAT DE PRESĂ

În contextul măsurilor de reformă în domeniul educaţiei şi cercetării, Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEdC) şi Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS) vor pune în practică următoarele măsuri:

1. Introducerea şi dezvoltarea programelor postdoctorale. În ţările occidentale postdoctoratul este locul cercetării de excelenţă şi platforma de formare a cercetătorilor de marcă. În România nu există pe scară largă programe postdoctorale instituţionale, acest lucru având impact negativ direct asupra calităţii cercetărilor de vârf în România. Prin urmare MEdC doreşte lansarea unor programe postdoctorale pornind de la câteva principii şi metodologii internaţionale.
2. Reorganizarea comisiilor de specialitate ale CNCSIS prin includerea în cadrul lor a unor profesionişti aleşi prin competiţie naţională anunţată public, pe baza unor criterii de performanţă profesională, cu accent pe vizibilitatea şi impactul lor internaţional exprimate în primul rând prin publicaţii indexate ISI (Institute for Scientific Information) şi în baze de date internaţionale reprezentative pentru domeniile de cercetare.
3. Prezentarea tuturor aplicaţiilor pentru grant-urile CNCSIS în limba engleză, fiecare aplicaţie având obligatoriu o componentă semnificativă de creativitate-inovare, temele finanţate înscriindu-se în direcţiile stabilite de FP7 (…..). Pe de altă parte propunem să se respecte cât mai mult metodologiile programelor de cercetare europene (ex. FP6, FP7). În acest context se va lua în calcul, de asemenea, posibilitatea implicării unor echipe mixte în procesul de evaluare. Acestea vor fi formate din evaluatori români şi străini, selectaţi pe criterii de performanţă, cu accent pe vizibilitatea şi impactul lor internaţional exprimate în primul rând prin publicaţii indexate ISI şi in baze internaţionale reprezentative. Alocarea resurselor financiare se va face astfel încât să se susţină preferenţial proiectele care au au şansa de a stabili poli de excelenţă ştiinţifică şi publicaţii vizibile internaţional.
4. În scopul constituirii unor poli de excelenţă ştiinţifică în România, în toate activităţile de evaluare ale CNCSIS (ex. granturi, ierarhizarea universităţilor, centre de excelenţă, reviste etc.) se vor utiliza prioritar criteriile de performanţă internaţionale, criterii care să nu poata fi substituite sau depăşite prin criterii de relevanţă locală şi care să fie reperele principale şi diferenţiatoare în procesul de evaluare.

BIROUL DE PRESĂ

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
MEdC flutura steagul reformei

O veste foarte buna, de ultima ora: se pare ca Ministerul Educatiei si Cercetarii a luat in serios lobby-ul intens...

Închide
3.15.149.227