… Ochelarii dateaza de peste 700 ani, de când omul a fost în masura sa amelioreze vederea gratie unui ajutor vizual si anume, datorita smaraldului, piatra semi-pretioasa de culoare verde-albastra, care a fost folosita drept lupa si numai spre sfârsitul secolului al XIII-lea inventatorii venetieni au scos pe piata „ochelarii fixati”, urmând ca în preajma anului 1850 ochelarii sa ia forma actuala, în Anglia.
… ARISTOT (filozof grec) – a fost cel care a evocat problemele de vedere, în special miopia si prezbitismul. La Ninive, Sir Henry Layard evoca existenta acestor lentile transparente formate din pietre transparente de roca convexe, folosite în anul 4000 î.J.-C, iar PLINIUS (naturalist si scriitor latin) a raportat ca NERO (împarat roman) urmarea luptele de gladiatori cu ajutorul unui smarald. SENECA (scriitor latin) a utilizat un vas de sticla transparent umplut cu apa care-i permitea marirea imaginii textelor scrise. EUCLIDE (matematician grec) a studiat puterea optica a diferitelor elemente, dar aceasta este atribuita în general stiintei arabe. ALHAZEN (Ali), ginerele lui Mahomed, face prima descriere stiintifica referitoare la puterea lentilelor de a mari, dar nu vorbeste în lucrarea intitulata /Opticae Thesaurus/ despre posibila utilizare a lentilelor pentru citit.
… ROGER BACON (1214-1294), aristocrat englez, filozof, a preluat aceste lucrari si a continuat sa studieze refractia de-a curmezisul sticlei si cristalului de roca. Si-a dedicat viata Stiintelor dupa un doctorat în teologie, studiind limbi straine, matematica si fizica. A studiat la Oxford si la Univ.din Paris, înainte de a deveni calugar, cerând reforme în stiinta si Biserica, motiv pentru care a fost condamnat si a facut închisoare la Paris între 1257-1292.
… Inventatorul ochelarilor nu este cunoscut, dar se stie ca în Italia spre sfârsitul secolului al XIII-lea, pentru a avea o vedere mai clara si pentru evitarea tulburarilor de vedere, se folosea o pomada si picaturile de colir.
… ALESSANDRO SPINA, dominican italian, mort în 1313, a fabricat ochelari pe care-i distribuia în jurul sau, deci s-ar putea crede ca italienii au inventat ochelarii.
… BERNARD GORDON, francez, profesor chirurg la Montpellier, a scris în 1305 o carte despre ochelari în limba latina, intitulata /Lilium Medicinae/ în care sfatuia folosirea colirului, fara nevoia folosirii ochelarilor.
… O premiera în reproducerea formei ochelarilor se afla într-o pictura a lui Tommaso da Modena. Se spune ca în special calugarii utilizau ochelarii pentru recopierea manuscriselor, pâna când germanul Johannes GUTENBERG (1397-1468) a inventat tiparul. Explozia tipariturilor de carti a fost atât de mare, încât necesitatea ochelarilor devenise absoluta.
… La începutul secolului XIX se folosea monoclul (pentru un singur ochi) si lornieta sau „face-à-main” pentru ambii ochi, care permitea sa fie tinuta în fata ochilor, printr-o tija, de obicei din argint cizelat, atasat în jurul gâtul printr-un lant la fel de pretios. Mai târziu a aparut montarea ochelarilor pentru a sta fix la baza nasului, purtând denumirea de /pince-nez/.
… În secolele XIII-XIV, lentilele erau fabricate din smarald sau quartz si numai din anii 1300 s-a folosit sticla de Venetia. Mai târziu, italianul Giambattista della Porta (1535-1615) a descris diversele experiente optice, iar Johannes KEPLER în 1611 a publicat lucrarea intitulata DIOPTRICE, el fiind socotit veritabilul fondator al dioptriilor actuale, explicând teoria refractiei si a reflectiei luminii.
… În 1728 au aparut monturile de ochelari si numai la sfârsitul secolului XVIII s-au inventat ochelarii cu brate în spatele urechilor.
… În secolele XIII si XIV se foloseau numai lentile biconvexe pentru corectarea prezbitismului si numai în secolul XV au aparut lentilele care corecteaza miopia, deci cu sticle concave. Cardinalul NICOLAS de CUSE (1401-1464) scrie în anul 1440 primul text în lucrarea DE BERYLLO, despre lentilele concave necesare corectarii miopiei. RAPHAEL a folosit ochelari de miopie în pictura Papei Leon X.
… În 1645 Jacques BOURGEOIS (1618-1701) la Paris, a îmbunatatit lentila de ochelari, imaginând lentilele care sa fie concave de o parte a ochiului si convexe de cealalta parte.
…Thomas YOUNG (1773-1879) medic si fizician britanic, întelegând ce este astigmatismul, a scris în anul 1807 cartea intitulata – Lecture on optical Instruments. Ochelarii au corectat astigmatismul doar la începutul secolului XIX (lentilele cilindrice).
… Autorii zilelor noastre nu sunt de acord asupra inventiei ochelarilor cu lentile duble, atribuita deseori lui Benjamin Franklin, dar fara certitudine. Relativ recent spre sfârsitul anilor ’50 s-au introdus lentilele progresive, folosite de cei cu prezbitism.
… În ultimii 70 ani, descoperirile în oftalmologie au modificat în profunzime aceasta specialitate, având un statut de disciplina medico-chirurgicala. Importanta oftalmologiei este certa, datorita rolului foarte particular pe care-l are în societate, în sensul ca nu numai 80% din informatiile pe care un individ le primeste trec prin vedere, dar acest simt atât de important în viata omului este legat de organizarea modului de a trai: utilizarea mijloacelor de transport, televiziunea, cinematograful, carora le suntem tributari, fara a socoti rolul pe care-l joaca privirea în sfera relatiilor.
… Evolutia oftalmologiei este dubla: pe plan social, progresele sale merg în sensul unui conform si a unei cercetari estetice, din ce în ce mai mare. Dar evolutia este foarte mare pe teren medical, contribuind din ce în ce mai mult la ameliorarea calitatii vietii, dat fiind ca speranta de viata a crescut de la începutul acestui secol XXI.
… Domeniile traditionale în tratamentul oftalmologic au evoluat de la simpla tehnica de examinare, folosirea colirului, la corectarea vederii, recurgându-se la microchirurgie, la neuro-oftalmologie (imaginea prin rezonanta magnetica (IRM) si la tomodensitometrie, chirurgia de cataracta, grefele de cornee, chirurgia de retina, folosirea laserului.
VDS