caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

MEdC flutura steagul reformei

de (8-3-2005)

O veste foarte buna, de ultima ora: se pare ca Ministerul Educatiei si Cercetarii a luat in serios lobby-ul intens pe care, intre altii,dar mai ales, asociatiile Ad-Astra, FAR si portalul independent RLIV, l-au facut in ultimele luni prin numeroasele scrisori deschise, comunicatele si rapoartele trimise ministerului, colaborarea cu noii consilieri ministeriali, etc. In Cotidianul de astazi, 9 martie, a aparut un articol cu un titlu de mult asteptat, care nu poate decat sa ne bucure: „Ministerul Educatiei flutura steagul reformei”, scris de Mirela Corlatan. Pentru acces online la Cotidianul: www.cotidianul.ro. Sa vedem insa ce se intampla cu profesorii (conducatorii de doctorat) actuali care nu s-ar califica (sunt multi…) la un asemenea examen de (re)verificare. Sunt sau nu pusi pe liber? Ce solutie se intrevede? Oricum, inca un punct rosu pentru fermitatea Ministrului Mircea Miclea si a consilierilor dumnealui. Apreciem si „schimbarea la fata” a conducerii CNCSIS si sustinerea acestor masuri si din partea acestei structuri. Sa speram ca vor merge pana la capat cu aceste reforme (a se citi: sa speram ca nu li se vor pune bete in roate de mai sus, ceea ce s-a intamplat deja cu numirea secretarilor de stat). Nu de alta, dar reformele pe sfert sau pe jumatate s-ar putea sa nu aiba nici un efect pe termen lung.


Ministerul Educatiei flutura steagul reformei
Mirela Corlatan

Promovarea la functia didactica de profesor universitar si obtinerea titlului de conducator de doctorat se va face doar daca aspirantii vor dovedi ca au articole stiintifice publicate in reviste de circulatie internationala, cotate ISI (International Scientific Institute).

Masura revolutionara, care ar insemna o grea lovitura pentru „fabrica de doctorate“ din Romania, a fost anuntata luni seara, ca o prioritate a reformei in universitati, de catre Daniel David, consilierul ministrului Educatiei, la o dezbatere organizata la Universitatea Bucuresti. „Nu este normal sa existe profesori, ca sa nu mai vorbim de conducatori de doctorat, care sa nu fi publicat macar un articol in reviste cotate ISI. Acest lucru e foarte important, intrucit calitatea doctoranzilor nostri depinde de calitatea acestor conducatori de doctorat“, a apreciat reprezentantul ministerului, precizind ca, potrivit statisticilor, in 2003, de exemplu, romanii au publicat doar 54 de articole cotate ISI. „In plus, se impune evaluarea individuala periodica a profesorilor. Sa fie evaluati de minimum trei ori, iar daca rezista, sa-si pastreze functia“, a spus si Ion Dumitrache, presedintele Consiliului National de Cercetare Stiintifica in Invatamintul Superior (CNCSIS). Tinerii prezenti la dezbatere au propus ca reforma sa fie chiar mai dura, adica sa se „liberalizeze“ accesul la functia de conferentiar si profesor universitar, astfel incit pentru aceste functii sa poata candida si tinerii.

Ecouri

  • Nea Marin: (8-3-2005 la 00:00)

    Super, super, super!

    In fine, se misca lucrurile. Sa vedem, cum zicea si Sebi, cat de departe se va merge (trebuie mers , cum sugera si el pana la re-evaluarea tuturor cadrelor didactice, fara deosebire de rang).

    Toate cele bune,

    Nea Marin

  • Zob Gheorghe: (8-3-2005 la 00:00)

    Eu… nu am nimic de pierdut, nici de cistigat dar ma tem sa nu fie cum s-a zis pe aici o noua forma a luptei de clasa(pentru ciolan) si mai presus de toate vreau sa vad intelectualitatea romana la adevaratul ei loc si rol in lume.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Rezultatele alegerilor din R. Moldova

(Preluare dupa Moldova.org) Partidul comunistilor din Moldova a înregistrat o victorie sigura la alegerile pentru Parlamentul republicii care au avut...

Închide
18.191.162.61