caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Istorie si actualitate



 

După un sfert de veac. Umbra lui Olof la Stockholm

de (27-2-2011)

Pe 28 februarie Suedia comemorează 25 ani de la asasinarea, în 1986, a proeminentului și controversatului om politic Olof Palme.

Un burghez socialist

Olof Joachim Palme s-a născut în 1927 într-o familie înstărită, conservatoare din Stockholm. În dezacord cu originea sa socială, Olof, devenit licențiat în drept în 1951, se angajează în politica social-democrată. La 42 ani va fi ales în cea mai înaltă funcție din stat, aceea de prim ministru.
Cât privește simpatia pentru social-democrația suedeza, Palme însuși mărturisește cele trei cauze care i-au determinat alegerea. În primul rând dezbaterea privind  politica impozitelor, care a avut loc în 1947, intre social-democratul Ernst Wigforss și Jarl Hjalmarson din Partidul Dreptei. Apoi, impresiile despre inegalitățile sociale abrupte, culese în timpul șederii sale în SUA, și, în sfârșit, experientele legate de consecventele colonialismului dobândite în timpul călătoriei sale în Asia, în 1953.

Traiectoria politica și locul lui Palme
Palme a fost prim ministru pe perioada a doua mandate 1973-76 și 1982 pana la uciderea sa în 1986.
În politica suedeză a avut un cuvânt greu de spus în reformarea constituției, care a exclus monarhia din viaţa politică; în angajarea Suediei în evenimentele majore din viaţa politică mondială precum: războiul din Vietnam, apartheidul, apoi sprijinirea unor regimuri de stânga în Cuba, Chile dar și condamnarea intervenției URSS la Praga și a dictaturii Franco.
Palme s-a angajat de asemenea în favoarea ,,țărilor lumii a treia” și pentru dezarmarea nucleară.
Prin luările lui de poziție a fost un personaj controversat, cu susținători și adversari aprigi interni și externi (răceala SUA care, deranjate de atitudinea contra războiului din Vietnam – discursul de Crăciun al lui Palme în 1972 – vedeau Suedia aproape ca pe un stat comunist). În țară a făcut chiar obiectul unui scandal în care era învinuit de evaziune fiscală.

Simpatiile și antipatiile pe care le-a provocat pe plan intern și extern, acțiunile intreprinse de Suedia în perioada în care acest politician a fost activ, ii conferă lui Palme un loc de frunte în pleiada oamenilor politici ai secolului trecut.

Asasinarea – un mister
În seara de 28 februarie 1986, Palme cu soția se întorceau acasă pe jos de la cinematograf, fără gardă personală. În centrul Stockholmului, la ora 23:21 au fost atacați de un asasin care l-a împușcat pe Palme din spate de la mică distanță. Împușcătura i-a fost fatală lui Palme, iar soția a fost rănită de o a doua împușcătură. Doar soția a supraviețuit.

Crima este nerezolvată în ciuda acțiunilor fără precedent pornite imediat de politie pentru descoperirea ucigașului Treptat, pe măsură ce nu se făcea niciun progres, au izbucnit scandaluri legate de eșecurile repetate ale investigației. În jurul asasinări s-au făcut toate speculațiile posibile din care nu au lipsit teorii ale conspirației Au fost suspectate organizații politice externe: PKK (Partidul Muncitoresc Curd), Ustașii iugoslavi, Agenția de Securitate a Africii de Sud (BOSS) și chiar și KGB. Toate din regiuni în care Suedia a fost angajata politic prin Palme.
Pe plan intern, una din poate cele mai bizare teorii a fost aceea a unui complot al unui grup din interiorul politiei suedeze(!!!).

După 25 de ani
Chiar dacă memoria lui este susținută intern și internațional, trecerea anilor își pune pecetea, diminuându, încet dar sigur, strălucirea și locul său în memoria colectivă. Suedia nu mai este ce a fost în anii ’70-80 și opțiunea social-democrată nu mai este unică și dominantă. Pe plan social, individualismul a luat locul colectivismului. Idealurile și opțiunile s-au dispersat și diversificat în spirală exponențială. Google dă cam un milion de răspunsuri pentru ,,Olof Palme” – comparați cu 4 milioane Traian Băsescu, 1,5 Gadafi, Barack Obama, 70 și Shakira … 100 milioane, pentru face o simplă constatare. Să nu uităm totuși, reformele introduse în Suedia în cei 11 ani cât Palme a fost prim-ministru le depășesc de departe în număr și importanță pe cele petrecute în cele doua decenii ale unor ,,democrații originale” est-europene.

Olof Joachim Palme lipsește de pe Facebook și nu tine blog. Pe 28 februarie vom comemora la Stockholm doar umbra lui.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Cocorii mei

cocorii mei se duc spre sud

Închide
3.15.10.87