caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Economic



 

Economia națională. Ce a fost. Cine știe ce va fi?

de (27-2-2011)
4 ecouri

Pana in 1989  ponderea industriei in PIB-ul Romaniei era de 49,1%. Acum ponderea industriei este de 25% din PIB.

Agricultura  avea o pondere de 16% in 1989 si de 6,5% in 2007.

Constructiile  aveau inainte de 1989  un varf de 9,6 (1970) iar  in 2008 ponderea era de  12%.

Cifrele statistice sunt preluate de  aici:http://businessday.ro/02/2011/cum-s-a-schimbat-structura-economiei-romanesti-in-ultimii-40-de-ani/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Khrisro+%28Khrisro.ro%29

Toate ramurile au  ajuns la jumatate. Exceptia a fost  anii “boom”ului artificial din constructii de pe urma caruia zac si acum  apartamente si case  nevandute plus mari datorii ale  investitorilor la banci.

Industria din vremea vechiului regim era  energofaga,era omniprezenta si “totalitara”. Dand la o parte  excrescentele, retezandu-le, se putea ramane cu o industrie normala  care sa fie temelia oricarei tari. In situatia de azi ,dincolo de statistici,cred ca de fapt  industria raportata spre exemplu si la numarul de angajati este la 10 % fata de cea  ante-1989.

Agricultura nu a progresat din varii motive,cel mai  puternic fiind faramitarea proprietatii agricole in 1990 fara a acorda noilor proprietari inlesniri  majore ca sa cultive pamantul.

Raman serviciile care  se dezvolta greu pentru ca romanul  in actuala situatie materiala(nu stralucitoare) isi “repara” singur pantofii sau masina de spalat   in loc sa apeleze la o firma….

Constructiile nu vor mai avea  ritmul de crstere din 2004-2008 pentru o mare perioada de timp.

Si atunci revenim:industria si agricultura…..

Solutii sunt  dar nimeni nu  vrea sa le aplice.

Se asteapta piata.Piata sa regleze… Adica in Romania sa existe suficienti oameni cu bani(castigati  cum bine  se stie, nu dezvoltam subiectul) care sa investeasca in industrie…. Nu cred ca avem oameni  dispusi sa se inhame la un asemenea efort care presupune rabdare, putere si recuperarea investitiilor dupa un timp……

Iar in agricultura  cei batrani si saraci sa vanda pe nimic pamantul unor intreprinzatori agricoli care sa constituie mari exploatatii agricole…

Iara  putin probabil la nivel de tara….

Si atunci  statul acesta numit Romania trebuie sa gaseasca solutia ca sa  apara acele mici intreprinderi lucrative si oamenii care au   o bucata de pamant sa-l lucreze. Subzistenta? Poate pentru inceput.Dar noi n-am facut nici atat pana in momentul de fata!

Altfel Romania nu se modernizeaza…..

Articolul a fost preluat cu acordul autorului de pe http://ioanavram.wordpress.com/2011/02/22/economia-nationala-ce-a-fost-cine-stie-ce-va-fi/

Ecouri

  • Alex Satmareanu: (27-2-2011 la 23:22)

    „Se asteapta piata.Piata sa regleze…”

    Piata nu poate sa regleze nimic daca oamenii nu sint lasati sa faca afaceri. Aud ca exista reguli precise privind concedierea, cu perioada de preaviz obligatorie… Oare nu regulile, ordinele, legile, ordonantele si bunul plac ce stau in calea celor care vor sa faca ceva sint cauzele reale?

    Nu poti sa ai rezultate capitaliste cu reguli socialiste peste se care se suprapun coruptia comunista si influienta mafiota.

  • ioan avram: (28-2-2011 la 03:08)

    alex satmareanu: se spune ca noul Cod al muncii va flexibiliza piata fortei de munca. Sa-l vedem(probabil va fi aprobat in Parlament in perioada urmatoare)…..

  • Alex Satmareanu: (28-2-2011 la 10:09)

    Legea de acum e penibila din punctul de vedere al angajatorului: maxim de 48 de ore de mucna saptaminal, minimum 15 zile lucratoare luate consecutiv concediu de odihna, in cazul restructurarii unui post obligativitatea de a gasi salariatului un alt loc in firma, parca e si 15 zile preaviz la concediere…

    M-as mira sa se schimbe situatia prea mult dar desigur cu o lege nu se face primavara.

  • Sfartz Pincu: (9-9-2012 la 23:22)

    Iată motivele invocate de tov.Iliescu, pentru care au fost falimentate (intenţionat?) marile combinate industriale ale României:
    1.Energofage
    2.Tehnologii învechite,incapabile de a face concurenţă
    3.Costuri mari ale manoperei
    4.Management necorespunzător, etc.
    În baza cunoaşterii situaţiei din una din aceste mari unităţi,(situaţie qvasidentică şi pentru aproape toate celelalte unităţi). O să le demontăm pe rând !
    1.Energofagia are două cauze, cea de la punctul 2, de mai sus, şi preţul exagerat de mare al Kwh produs în România.Tehnologia se putea ameliora treptat prin modernizare,iar preţul energiei, prin restructurarea industriei producătoare de energie,supraaglomerata cu personal,si cu nevoia de modernizare tehnologică !
    În Combinatul de Cauciuc Oneşti, deja se luaseră măsuri pentru ieftinirea energiei, prin producerea în unităţi proprii a aburului, la un preţ de 3 ori mai mic, decât cel livrat de CT Borzeşti !! Şi urma înlocuirea coloanelor de distilare ruseşti cu coloane Sulzer-germane, cu un consum de abur, de 2 ori mai mic.
    2.Nu este adevărat ! Tehnologia de fabricaţie, era la nivel mondial,iar cauciucul fabricat la Oneşti, era folosit fără piedici de cei mai mari fabricanţi de anvelope din lume (Fyerstone,Dunlop).
    3.Nu este adevărat,Chiar cu exces de numeric de personal,cota manoperei în preţul cauciucului era de 3,5% !
    4.Manadgementul nu era prost,era prost plătit ! Aveam multi specialişti mai buni decât cei din străinătate,plătiţi de 10 ori mai puţin.O simplă acţiune de cointeresare materială prin procedee binecunoscute (plată după muncă,participare la profit,etc) rezolva radical această problemă .
    Şi atunci pun din nou întrebarea cu care am încheiat articolul meu „Cauciucul românesc”, publicat in această ediţie de la ACUM, odată cu al Dvs. Stimate Domnule Avram Ioan :
    „De ce, tovarăse Iliescu, aţi închis Combinatul de Cauciuc Sintetic de la Oneşti , şi multe alte Combinate din RomA¢nia ?? „



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
După un sfert de veac. Umbra lui Olof la Stockholm

Pe 28 februarie Suedia comemorează 25 ani de la asasinarea, în 1986, a proeminentului și controversatului om politic Olof Palme.

Închide
52.14.221.113