Observam recent o exaltare cum ca leul trebuie sa se aprecieze in mod natural, pt. ca noi suntem o natiune europeana si trebuie sa recreem climatul economic interbelic.
Insa ca de obicei ne imbatam cu vorbe goale fiindca nimeni nu face o comparatie atenta a structurii exporturilor din acea perioada si acum, ca si analiza de trend a preturilor mondiale ale acelor produse.
Sau poate ca vrem sa facem din Romania o Elvetie a Balcanilor, bazandu-ne pe “inseminarea artificiala” a sistemului bancar (in conditiile in care nimeni nu cere deocamdata o dezvaluire a identitatii conturilor, lucru care a facut Elvetia sa piarda recent locul intai ca “wealth haven”).
Bine, bine, insa afluxul asta de devize forteaza o crestere a masei monetare independent de forta productiva a economiei, chiar si in valute, a caror circulatie nu este controlata de BNR. S-a intrebat cineva care este ponderea afacerilor cash facute in valute, care intr-o prima perioada va crea inflatie la servicii (de ex. vezi recentele cresteri la Romtelecom, restaurante, cluburi, hoteluri, baruri, etc.), servicii care probabil ca nici nu sunt monitorizate in calculul deflatorului PIB (a inflatiei cu alte cuvinte), iar intr-o a doua, va crea cresteri generale de preturi.
Situatia creaza probleme intreprinderilor productive care trebuie sa se confrunte cu intreprinderile fictive care nu creaza plusvaloare si sunt create ca fatada pt. a introduce in economie astfel de bani. Mai mult, se creaza o fortare de crestere a salariilor din cauza ca parte din structura cheltuielilor angajatului este reprezentata de cheltuieli cu serviciile facute in timpul liber, fortare care, concomitent cu aprecierea, creaza o dubla problema de competitivitate intreprinderilor autohtone.
Deci angajatul de rand este fortat sa se inchida in casa din cauza ca nu are bani de cheltuit in timpul liber, creandu-se astfel probleme psihologice importante tineretului, care intampina serioase obstacole de integrare sociala ca si de intemeiere a unei familii care s-ar baza exclusiv pe suportul acestuia.
Sau poate de dragul legitimitatii se va ajunge si la noi la situatii in care fiecare membru al familiei isi vede de treaba lui iar timpul petrecut in comun e doar cel strict necesar copilului care trebuie crescut.
In orice caz Romania devine o tara scumpa in care momentan singura atractie plauzibila pe termen lung pare statutul de secretivitate a conturilor, impreuna cu zonele libere.
Multumesc, un an nou luminos si sper sa mai existe reconciliere.