caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

Astazi…Pèle-mèle (amestecate)

de (14-2-2005)

… Datorita stapânirii turcesti exercitata timp de câteva secole, Tara Româneasca a fost influentata atât în modul de viata al românilor, precum si în obiceiuri, vestimentatie dar si in denumirile produselor culinare. Exemple de câteva preparate: cafeà, ciulamà, pilaf, baclavà, sarailie, cataif, mantà, parà, sofà…

… Cafeaua a fost introdusa în Turcia în timpul sultanului Suleiman I Magnificul între anii 1554-1556. Actualmente cafeaua ocupa al doilea loc în lume ca popularitate, dupa petrol, 45 gr. reprezentând productia unui arbore de cafea. Numai într-o zi – 2 miliarde si jumatate de locuitori ai Terrei consuma cafea, preparata sub diferite forme.

… Prima cafenea cunoscuta în Bucuresti apare documentar în anul 1667, în timpul Domnitorului Radu Leon (1664-1669), în apropierea Hanului Serban Voda (fost Podul Beilicului), în locul caruia s-a construit în anul 1881-1883 Palatul Bancii Nationale. Proprietarul cafenelei fusese un ostean (ienicer) din garda palatului împaratesc a Constantinopolului.

… Cuvântul cafenea, în turceste – cahvenea deriva din cuvântul turcesc Kahvehane, kave-hane însemnând în turceste local public în care se putea bea cafea, dupa moda turceasca, se jucau zaruri, table si ghiordum (cuvânt turcesc dat unui joc de cârti) si unde se putea fuma trabuc si narghilea. Cestile de cafea erau cu volum foarte mic si se numeau filigeana, cesti fara toarta; lipsa toartei avea scopul ca utilizatorul cafelei sa nu poata tine filigeana în mâna decat daca era destul de rece, deoarece continutul fierbinte era daunator stomacului. Cafeaua turceasca în acele vremuri se fierbea în ibrice asezate pe nisip bine înfierbântat cu carbuni. Pe timpul boierului Marghiloman care adaugase în cafea si câteva picaturi de rom de Jamaica, cafeaua i-a purtat si îi poarta înca numele de „cafea Marghiloman”.

… În perioada anilor 1880-1900 au existat multe cafenele în Bucuresti, cele mai luxoase aflându-se pe Calea Victoriei: Bulevard, Otetelesianu, Café française, Imperial, Regal, Union, Capsa, Riegler, Kubler, High life, Brasserie de la Paix.

… Joseph Whiteside BOYLE, alias Joe Boyle, de origine irlandez, (n.1867) în orasul Toronto (Ontario-Canada) a fost îndragostit de Regina Maria a României în perioada anului 1918?

… Mormântul lui Dimitrie Cantemir, marele învatat de origine româna din secolul al XVIII-lea, se afla în Biserica „Trei Ierarhi” din Iasi, iar pe frontispiciul Bibliotecii Sainte Geneviève din Paris, este sapat în piatra numele lui Cantemir, alaturi de alte nume ale oamenilor ilustri ai lumii?

… Printul Anton Bibescu al României antebelice, a fosts casatorit cu Contesa Anne-Elisabeth de Noailles, poeta si romanciera de origine franceza, nascuta la Paris în anul 1876?

… Psihologul francez Alfred Binet se numara printre primii cercetatori din lume care atrage atentia asupra importantei nutritiei si a circulatiei sanguine în optimizarea si conservarea memoriei?

… Somnul este cel care contribuie activ la maturatia creierului si la fixarea informatiilor înregistrate în timpul zilei pe calea memoriei cu termen lung? Nu este posibil sa nu se doarma deloc, dupa cum afirma unii cercetatori, altii sustinând ca se poate dormi agitat, incomod, dar nu deloc. Experimentele pe sobolani cu ajutorul encefalografului au dovedit ca dupa 9-10 zile de nesomn, animalele au murit.

… Într-un somn cu vise, creierul este mai activ decât în stare de trezire. Atunci când traim o stare tensionala în viata, aceasta are o influenta asupra viselor, iar creierului îi trebuiesc 21 de zile pentru programarea viselor. Visele sunt un mesaj cu care putem lucra, putând fi decodate, existând o logica în decodarea lor. S-a stabilit ca majoritatea somniferelor ajuta organismul sa actioneze asupra celulelor tinta, aceasta inhibitie ducând însa la blocajul celulelor cerebrale pentru o perioada determinata. Multi medici sunt contra somniferelor, motivând dependenta individului fata de medicament – deoarece cu timpul somniferele pot sa nu mai aiba efect. Se recomanda schimbarea ritmului de viata, al alimentatiei prea consistente si a bauturilor înainte de culcare, eventual folosirea ceaiurilor calmante, consumarea unui pahar cu lapte cald si a unei lingurite de miere, eventual a câtorva picaturi de valeriana într-un pahar cu apa.

… În anul 2004 pe Terra sufereau de foame 800 milioane suflete…

… Parisul poseda 600 orologii (ceasuri mari) dintre care unul singur este electric…

… Suzanne Guité, sculptor din Gaspésie (Est Canada) l-a întâlnit pe Brâncusi la Boston si, datorita îndrumarii si insistentei acestuia, Suzanne a plecat în Italia unde a studiat sculptura iar din anul 1951 a devenit recunoscuta mondial.

… În lume sunt un miliard de musulmani din populatia Globului de aprox. 6 miliarde?

… Actuala provincie Québec din Canada s-a numit pâna în 1960 La Nouvelle France? Schimbarea denumirii datorindu-se situatiei politice a timpului prin „La Révolution tranquille”.

… Sclavagismul amerindienilor a durat în Canada 200 ani?

… 300 mii copii pe planeta sunt instruiti pentru armata, atât baieti, cât si fete, în special în Africa (comunicat UNICEF)?

… În 2004 în NY existau 30 mii restaurante si baruri?

… Frontiera între Canada si Statele Unite masoara 8.800 km (cea mai lunga din lume) iar schimburile comerciale ale Canadei spre Statele Unite sunt de $1,8 miliarde pe zi?

… În ziua de 11 Septembrie 2001, datorita tragediei de la World Trade Center, 130 avioane care trebuiau sa ajunga la NY au fost deturnate spre Canada – Aeroportul Halifax, unde au fost adapostiti 24.000 americani, iar în alte 17 aeroporturi canadiene (din cele 89 câte exista în prezent) au fost adapostiti 330 mii pasageri?

… William Lyon Mackenzie King, om politic liberal si prim ministru al Canadei între anii 1921-1930 si 1935-1948, a declarat la un moment dat: „Trebuie sa atacam dusmanul înainte de a ajunge pe teritoriul nostru”.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Pericolul Fundamentalismului Stiintific

Publicam o scrisoare deschisa de ultima ora, foarte bine scrisa, vizand problema fundamentalismului stiintific in cercetarea stiintifica romaneasca, concretizat intre...

Închide
18.191.53.154